Reklama

Reklama

Muž po boku královny

(TV film)
  • Francie Le Mari de la Reine, l'inconnu de Buckingham (více)

Obsahy(1)

Portrét prince Philipa, manžela britské panovnice Alžběty II... Britská královna Alžběta II. je známá a oblíbená po celém světě a snad každé malé dítě by o ní dokázalo říci alespoň jednu větu. Docela jinak už je to ovšem v případě jejího muže, prince Philipa. Co o něm široká veřejnost vlastně ví? Že je vysoký a používá velmi suchý humor? Dnešní dokument si klade za cíl lidem postavu tohoto „muže ve stínu" alespoň trochu osvětlit. Philip se narodil roku 1921 na řeckém ostrově Korfu jako potomek hned dvou královských rodů. Přesto jeho dětství poznamenala nouze a také nebezpečí. V důsledku vojenského puče v Řecku se rodina se čtyřmi dcerami a teprve ročním princem musela přesunout do Francie, kde žila odkázána na milost a nemilost bohatším příbuzným. Traduje se, že princ v době školní docházky neměl ani kabát, jak byli chudí.

S Alžbětou se setkal několikrát již v dětství, protože byli vzdálenými příbuznými. Pověstná jiskra ale přeskočila až roku 1939, kdy sice Alžbětě bylo pouhých třináct let, ale pohledný vysoký mladík na ni mocně zapůsobil. Svatba proběhla o celých osm let později a Alžběta s Philipem jsou svoji už neuvěřitelných sedmdesát let. Ve filmu uvidíme řadu dosud neznámých archivních záběrů ze života královské rodiny, v nichž tentokrát nebude hrát ústřední roli panovnice, ale muž, který dle protokolu vždy kráčí dva kroky za ní. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Manželka kráľa sa stane kráľovnou, ale manžel kráľovnej nikdy nemôže byť kráľom. Tento dokument o mužovi, ktorý celý život kráčal dva kroky za kráľovnou, sa vydaril. Hovoriacich hláv je minimum a podarilo sa skompletizovať množstvo originálnych záberov a pútavo previesť životom princa Philipa. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velmi zajímavý dokument o muži, který skoro celý život musí stát ve stínu anglické královny. První dvě třetiny rozhodně parádní dokument, bohužel třetí část je velmi uspěchaná a shrnuje cca 40 let života prince Filipa. Škoda, že dokument asi musel dodržet určitou stopáž a druhou poloviny Filipova života jen lehce shrnul. Ale i tak dokument, který potěší velkou spoustou autentických záběrů a starých dobových vzácných fotek. Hudba: Cément Chassing (nebo tak nějak, v titulcích to nešlo pořádně přečíst, bylo to strašně malé) ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama