When a Stranger Calls

Horor / Thriller

USA, 1979, 97 min

Fred Walton

Rozpočet $740,000Tržby USA $21,411,158Tržby Celosvetovo $22,900,000(11.5.2010)

Povedený atmosférický horor, který šlape naplno na začátku a na konci, v prostřední části naopak trochu poleví. Nikdy však nesklouzne do nudných vod. Oceňuju výtečné herce, vrah sice není zas až tak bláznivý jako třeba v Black Christmas, ale o to víc dokáže postrašit. V závěru jsem si přál, aby film trval o trochu déle, ale to by asi nešlo bez zabřednutí do žánrových klišé. 75%(11.8.2008)

Škoda, přeškoda, že autoři nedokázali udržet atmosféru a napětí úvodní třetiny. Aspirovali by tak na zařazení mezi nejlepší horrory. Bohužel, vytažení šílence a především jeho představovaní a seznamování s okolím se neuvěřitelně vleče, aniž by bylo ozvláštněno jedinou opravdu zajímavou scénou. Závěr už zase šlape jak má, ale pachuť promarněné šance už nesmyje.(27.9.2008)

• choze

Hrozně přeceňovaný film, založený na populární americké městské legendě "o hlídačce dětí a vrahovi v domě". Čekal jsem něco na způsob ČEKEJ DO TMY, tj. napínavou minimalistickou hru kočky s myší na jednom místě jen pro dva herce, respektive jednoho herce a jeden hlas (jako v remaku), ale to jsem si naběhl. V tomto duchu se odehrává pouze příjemně atmosférická úvodní dvacetiminutovka s hlídáním dětí a sípáním do telefonu, jenže po ní přichází skok o několik let dopředu, kdy chycený vrah z úvodní scény vezme dráhu z blázince, zdlouhavě obtěžuje jakousi starou rašpli (nikoli po telefonu) a v patách má bývalého poldu, co ho tenkrát zavřel a který si ho nechává opakovaně proklouznout mezi prsty. Tahle debilní část, v níž se vrahova neodbytnost brzy stává nechtěně komickou, bohužel zabírá víc než půlku filmu a dobrá tečka na závěr (telefonát do restaurace), kdy se film zase vrátí do módu úvodní scény, to už nevytrhne. Ve srovnání se starším BLACK CHRISTMAS to nemá šanci. Televizní sequel z roku 1993 jede podle stejné šablony a je drobet lepší, i když vrah v něm paradoxně vůbec netelefonuje a remake z roku 2006 konečně natahuje hlídání na celou stopáž, ale bohužel ji naplňuje nudou.(30.11.2009)

V rámci žánru docela povedený kousek, který zejména v úvodu má co nabídnout. Po působivém intru se sice film rozmělňuje a zabředává do nezajímavosti, nicméně v závěru vyvrcholí v slušnou pointu. I přes slabší scénář ve druhé třetině však filmu nelze upřít působivou atmosféru a hlavně velmi inspirativní návod, jak se citlivějšímu děvčeti hlásit večer do telefonu: "Have you checked the children...?" :-)(22.1.2010)

Naprosto famozní horor. Začátek je neuvěřitelně atmosférický a hudba tomu jen dopomáhá. Zbylých 50 minut je sice slabších ale i tak jsem si film dokonale užil. Ale proboha ten začátek, trval 30 minut a mě připadal jen jako 3 minuty. Opravdu skvěle dusně natočený. (Remake je natočen jen prakticky začátek prodloužený na 80 minut NUDA). Když vrah uteče tak ani tam to není tak hrozné, herec kterýho hrál to zahrál dokonale, a dokonce mi ho bylo chvíli i líto. Ale když šel do akce tak to byl slizkej hajzl bez soucitu. Vyšetřování jak jsem řekl je slabšího rázu, ale díky napětí v tom "co ten vrah asi ted udělá" vás prostě film nenechá vydechnout. A ten naprosto skvělí konec mě taky překvapil, (fakt jsem čekal že bude tam, kde si hlavní hrdinka myslela že bude). Původně jsem jako první viděl remake a tak jsem myslel že mě tenhle originál bude nudit, díky bohu se nestalo. Filmu bych dal i 5* ale díky tomu slabšímu prostředku dávám 4*.(22.9.2010)

Kvalitni oldschool film o stalkingu, ktery zbytecne nehororuje a drzi se v mezich naprosto realistickeho psychopata, cimz ma cela zalezitost velmi efektivni faktor uveritelnosti a desive pusobivosti. Ten stalker je proste k sezrani. "What do you want?".."Your blood all over me." 7/10(16.11.2010)

Vynikající atmosferický horror (hlavně během úvodní 25. minutovky je dusno jako v hrobce otevřené po 100 letech), který si vystačí s minimem herců a relativně málo různorodým prostředím. Z herců se mi líbili Carol Kaneová v roli Jill Johnsonové a hlavně Tony Beckley, jehož Curt Duncan je ujetý způsobem, z kterého mě mrazilo v zádech. Takhle si představuju vraha volajícího svým obětem. Wes Craven a jeho zamaskovaný "Široko" ze SCREAM se můžou jít zahrabat.(26.5.2008)

Inspirační předchůdce Scream, který nemá moc co nabídnout. Všechno už jste viděli v lepším a modernějším provedení.(1.9.2009)

Výborný thriller s poměrně nudnou druhou třetinou filmu a debilním remakem...(12.8.2009)

Fred Walton je popleta. Celé mu to nějak zakopává samo o sebe. Nejdřív horror pak krimi, nakonec raději přece jen ten horror. Začátek více než slibný, ale pak už odpadává jedna hvězdička za druhou. Význam některých postavy, jejich chování a vzájemné vztahy jsem v mnohém nepochopil. Portrét vraha co do pohnutek zůstává až do konce nejasný, navíc od chvíle, kdy se vrah v příběhu odtajní, ztrácí film značnou část svého napětí. Nakonec tomu ty tři hvězdy ponechám za neokoukané tváře, nekomerčnost a trochu té atmosféry, která když už tam v určitých momentech je, tak tam opravdu je. 67%(30.4.2011)

Film začína pohlcujúcim a strhujúcim úvodom. Avšak paradoxne akoby tento začiatok vysal zo zvyšku filmu takpovediac energiu a preto už snímok ďalej nedosahuje takú intenzitu. Aj tak je to ale vysoko kvalitný thriller, no nečakajte od neho slasher party.(24.9.2011)

Opravdu skvělý hororový thriller s pekelnou atmosférou, pomatencem jak se patří a úderným začátkem, který vás zaboří do křesla aniž by jste se nadáli. Skvěle zahrané, neotřelá charakteristika postav, výborně zvolená hudební kulisa a až na pár momentů, zde nenajdete žádné hluché místo nebo náznak paní nudy. Více takových!(19.2.2009)

• KOZEL84

Hodina a půl nudy a dvě lekačky.Jadna na začátku druhá na konci.Tu atmosféru o které tu každý píše sem nepostřehl a obsazení bylo hrozné.(4.4.2010)

Za nevyváženou prostřední část filmu bych vraždil. Jinak skvělý atmosférický horor, doporučuji pokračování When a Stranger Calls Back z roku 1993.(10.6.2008)

Keď mi film po 32 rokoch dokáže privodiť zimomriavky tak som maximálne spokojný.Tu sa mi to podarilo viac krát.Pomohla tomu aj skvelo vygradovaná hudba.Páčilo sa mi, že nešlo o krvák a neboli tam prehnané scény a všetko bolo tak, ako to mám rád.Kiež by bolo viac filmov ako tento aj teraz.(25.1.2011)

Úskalí When a stranger calls je v tom, že název filmu láká na něco, co se objevuje v jeho úvodních a závěrečných minutách. Člověk je pak logicky trochu rozmrzelý z prostřední, detektivně laděné části. Schéma horor-detektivka-horor možná nebyl tím nejlepším řešením. Za úvodní a závěrečnou část ale dávám 80%.(7.1.2012)