Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Homer v návalu vzteku zničí nový gril. Jedni tohle na ulici pohozené torzo považují za hromadu šrotu, druzí v tom však vidí umělecké dílo, tzv. outsider-art. Homer přijímá nabídku springfieldské galerie a uspořádá výstavu. A vzhledem k nečekanému úspěchu a zájmu o svou osobu a své dílo se pak rozhodne v „umělecké dráze" pokračovat... (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doopravdy umělecká epizoda ze světa simpsonových. Homer pomocí vlastní ultra cholerické povahy nevědomky stvoří umění a světe ejhle! - Ono má úspěch. V epizodě můžeme vidět narážky na jedny z nejslavnějších uměleckých děl, například: Claude Monet - Kupky sena, Hvězdná noc od Vincenta Van Gogha, a homer se mimochodem ocitne v obraze Salvadora Dalího a je terorizován postavami od Pabla Picassa. Nejlepší ale na epizodě je, že kritizuje rádoby umělce jako takové a zachycuje pozérství a falešnost častokrát s moderním uměním spojené. Výborně o tomto tématu například pojednává i Banksyho dokument "Exit through the gift shop," ale simpsonovi tuto myšlenku vyzdvihli samozřejmě v animovaném seriálu a již o mnoho dříve! Epizodu zakončuje krásná scéna zatopeného Springfieldu a finlní přiznání Homera, že jedině Marge (malující v jiných epizodách často Ringo Starra) je ta opravdová umělkyně :) ()

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný díl vykopnutý sestavováním grilu a zakončeným povedenou konceptuální performancí. Součástí je i exkurz do galerijního světa s Piccasem,nebo Warholem. A kdo se zasmál u hlavní dějové linky se snoby obdivující ousider-art, ten by měl sáhnout po knize Dona Thompsona Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každá žena je krásna a každý muž je umelec. No asi úplne nie, aspoň v tom druhom prípade, ale dnes môže byť umením hocičo. Homer ako domáci kutil robí výtvory, aké svet nevidel a asi už neuvidí. No a čuduj sa svete, zaujme to súčasných dekadentných umelcov závislých na bezduchom sexe. Homer síce zažije tvorivú krízu, nakoniec sa ale ukáže, že ten talent v ňom nakoniec driemal dlhé roky. Len čo má povedať chudák Barney, toho umelecké sklony neobjaví asi nikdy nikto a je to škoda. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Devätnásta epizóda z desiatej série amerického, animovaného, televízneho seriálu "The Simpsons" (Simpsonovci) sa volá "Mom and Pop Art" (Outdider-Art). Homer Simpson sa snaží postaviť záhradný gril. Vďaka jeho nešikovnostiz netrpezlivosti a nervozite sa mu to však nepodarí. Keď sa potom chce zbaviť zničeného materiálu, všimne si ho známa umelecká kurátorka a jeho šrot vyhlási za umelecké dielo. Jeho zmršený gril je označený ako outsider-art. Z Homera sa tak razom stáva avangardný umelec. ***** ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Řada celebrit toužila dostat se do seriálu a často souhlasila s tím, že jejich postavy v něm mohou být zesměšňovány. Například americký malíř Jasper Johns souhlasil s tím, že bude v této epizodě vyobrazen jako kleptoman. (don corleone)
  • Epizoda odkazuje na umělecký žánr Pop Art, který vznikl v padesátých letech, kdy byly kulturní ikony a masově vyráběné výrobky kombinovány s tradičními uměleckými technikami. Nejznámějším obrazem tohoto směru je "Campbell's Tomato Soup" od Andyho Warhola. Autor i jeho obraz se v této epizodě také objevili. (peeteno78)
  • Poté, co Homer zaplavil Springfield, řekne, že město je jako Benátky, bez černého moru. Tato věta odkazuje na propuknutí dýmějového moru, který se šířil v Evropě koncem 14. století. (peeteno78)

Reklama

Reklama