Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Inspektor John Luther, brilantní policejní vyšetřovatel s komplikovanou duší i minulostí dává své práci vše. Nyní je však z vlastního rozhodnutí mimo službu v dobrovolném vyhnanství na samém okraji Anglie. Ze samotářské existence jej vyruší nečekaná návštěva kamaráda z oddělení, inspektora Thea Blooma, v doprovodu nové kolegyně, seržantky Emmy Laneové. Alice Morganová, psychopatická vražedkyně, k níž Luthera poutala zvláštní náklonnost, je podle všeho po smrti. Její tělo objevila před pár dny belgická policie. Zdrcený Luther tomu odmítá uvěřit, než se však stačí dozvědět víc, jsou kolegové odvoláni zpět do Londýna k obzvláště krvavé vraždě. A zatímco se pomalu rozbíhá vyšetřování, vyráží zpět do města také Luther, pevně odhodlaný zjistit, co se s Alicí opravdu stalo. Netrvá dlouho a oba případy se za velmi dramatických okolností protnou. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Rumbambule 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím nejslabší série. Na to, že měla jen dva díly, tam bylo vlastně dost zápletek. Ale protože to byly jen dva díly, zápletky byly řešené dost zkratkovitě, pro mě tedy často až nelogicky. Některé pasáže jsem si musela pustit dvakrát, jestli mi tam jako něco neuniklo - a ne, neuniklo. Spoiler... Bohužel jsem dřív viděla kousek prvního dílu páté série (díky ní jsem vůbec seriál objevila), takže vím, jak je to se smrtí Alice. Ale možná o to méně mi celá tato dějová linka tady dává smysl... No uvidíme, jak se to v pětce vyvine. Naštěstí Luther samotný má pořád své kouzlo a jeho šéf je taky super. Rose Leslie bych tam taky ještě ráda viděla... ()

anatheman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku slabší série, ale pořád nevyvratitelná kvalita. Poněkud odfláknutější se mi zdál druhý díl, zatímco ten první by se mezi staršími neztratil. Ale jak jsem říkal - pořád výborné. Luther používá opět svoje alternativní metody. Záporák má tradičně namrdáno. Co se týče novinek, velmi mě potěšila přítomnost Rose Leslie. Nicméně tu máme jeden zápor. I když nevím, zda označení zápor je na místě. Jde o Alici Morgan. Je sice fajn, že ji chtěli tvůrci "zapojit" i do čtvrté série. S tím problém nemám. Jen mi ta linka, která se týkala jí a Luthera, děsně připomínala Milénium. Hlavně tento dojem podpořil druhý díl, kde nastalo pár WTF momentů. Nicméně nejsem tímto přístupem úplně zklamán, jen si myslím, že látka mohla být uchopena lepším způsobem. No nic. Tak nakonec 4 hvězdičky. ()

Reklama

CheeseFigure 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem, ako hodnotiť. Ono pri predchádzajúcich sériách sme mali dve linky - hlavnú detektívnu a vedľajšiu, v ktorej Luther riešil iné problémy. Tie linky sa vždy pekne dopĺňali, len v tejto sérií sa navzájom plietli pod nohy. Čo bola vlastne hlavná linka? Luther pátra po tom, čo sa stalo s Alice, zaplieta sa s Corneliom (celkom sympatická postava) a s tým, čo mu Cornelius spraví (SPOILER: Najme si na Luthera vrahov. KONIEC SPOILERu) a popri tom pátra po sériovom vrahovi. A tak nejak mám pocit, že ani jedna vec sa riadne nevyvinie. SPOILER: Čo sa stalo s Alice? Nevieme, koniec je otvorený. A na to, že Cornelius vypísal na Lutherovu hlavu odmenu, tak celkom málo vrahov po ňom šlo. A aj tých pár, ktorých sme videli, tak Luther zložil bez problému. KONIEC SPOILERu). Čo sa týka hlavného vraha, tak sa jedná o kanibala, ktorý by vďaka svojej duševnej poruche a krutosti mohol byť zaujímavým antagonistom. Ale mám pocit, že dopláca na málo priestoru, ktorý má vďaka linke s Alice. Svojím spôsobom ma táto séria bavila, mala dobré momenty, ale mám pocit, že jednotlivé veci šli spracovať lepšie. A je tu záver, ktorý sa mi páčil i keď tá otvorenosť mi mierne vadí. Ako to teda hodnotiť? Tri budú ideálne, pretože ma to naplno nepresvedčilo o štyroch, ako sa to podarilo prvým sériám. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strašná ukázka tvůrčí krize, která tento seriál bohužel od první série postihuje často. Dodělá hned na začátku fanoušky off-screen smrtí jedné z nejlepších postav seriálu a pak nás mučí s duchařinou, to je u pochmurné krimi degenerace nejtvrdšího kalibru. Co takhle radši postavu, se kterou si nevíte rady, třeba v sérii úplně vynechat? Krimi příběh je tentokrát velmi nezajímavý, Luther se pořád chová divně a je to zatím nejhorší série. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery. Najslabšia séria. Na druhý deň som ani nevedel, že som to videl. Údernosť a strhujúcosť prvých 3. sérií zmizla a zostal len znudený starý známy, ktorý sa raz za rok staví na kávu. Občas to chytí dych (výbuch, telo rozpustené vo vani), Idris Elba ako Luther s prvými šedinami v brade je ikonická, majestátna postava, výprava exteriérov a interiérov Veľkej Británie prekrásne pochmúrna a nádherne desivá a potešia postavy kolegov (starý Michael „Benny“ Smiley a nováčikovia Rose Leslie a zádumčivý mentor, ktorý pôsobí takým dobrým dojmom, že by mohol dostať spin-off) a večne zachmúrený a rozhodne nie blbý šéf Schenk (Dermot Crowley). Nanešťastie scenár je slabý, od neviditeľného zlosyna až po „vedľajší“ prípad, ktorý tu ani byť nemusel. Nechápem, čo tvorcovia vidia na otravnej Alice Morgan, že ju pchajú do každej série. Čo mal znamenať koniec? To naozaj mienia jej smrť (alebo „smrť“?) riešiť ešte nasledujúcich 98 sérií???? Dosť mimo je bohužiaľ aj „hlavný“ prípad šialeného sériového vraha, ktorého dejová linka čudne kĺže po povrchu a nie je bohvieako zaujímavá. Paradoxne možno vinou privysokého počtu vrážd. Dokonca je taký slabý, že ani nie je poriadne „vidno“, že ide o kanibala (pokojne tak mohlo ísť o smetiara). V neposlednom rade hapruje logika (na Luthera je vypísaná odmena a v praxi sa to prejaví tak, že jeden chlapík naňho 4x vystrelí z motorky a dvaja machri naňho v parku škaredo zagánia). ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama