Pokud máte rádi filmy z koncentráku, tak je to jasná (Jasného) volba! František Peterka zde hraje velmi civilně (rozhodně ne špatně) tvrďáka, jehož nic nerozhází, až si dočasně získá i obdiv Němců. Závěr filmu sice není právě vygradovaný, ale kdo má rád filmy, které nehrají na divákovy city namísto přirozenosti, ten to ocení i pátou hvězdou.(15.6.2011)

Trýznivá muka v nacistickém pracovním táboře, kde upustit byť jen kámen, znamená jistou smrt.(27.6.2009)

Realisticky natočená podmanivá výpoveď účastníka koncentráku. Scéna s kameňom na schodoch bola veľmi silná.(30.1.2012)

Na tak kvalitný film ma veľmi prekvapuje nízky počet hodnotiacich užívateľov. Film má silný príbeh a je plný českých hereckých hviezd. F. Peterka sa na úlohu boxera hodil, jeho postava hovorí za všetko. Prekvapili ma davové scény, ktorých je dosť a najviac mi sedeli tie z kameňolomu. Nosenie ťažkých kameňov po schodoch je otázkou života a smrti - nevyjdeš... skapeš. Okolo boxu a koncentráku sa točí aj o niečo kvalitnejší slovenský film Boxer a smrť, ktorý sa boxu venuje trochu viac. V obidvoch filmoch je často počuť nemčinu, čo filmu i atmosfére veľmi pomáha. Neprávom ignorovaný film. 80%.(30.1.2012)

Asi i díky konzultacím je ve filmu ukázána spousta praktik, o kterých jsem neměla ani tušení (naznačena dokonce i dosud tabuizovaná existence joy divisions). Houpavá scéna výslechu je jedna z nejsugestivnějšch, co jsem kdy viděla.(21.10.2010)

Nebylo to zlý... Peterka je fajn. Menšík v hodně netradiční roli... ale pokud si mám vybrat drama o boxerovi v koncentráku, radši budu volit Boxer a smrt.(3.7.2011)

František Peterka měl pro tuto roli spíše fyzické, než herecké předpoklady. Velmi nepřesvědčivé. Bohužel pro Peterku se mi stále vkrádá srovnání s Kvietikem, který byl v Boxerovi a smrti výborný.(15.5.2011)

Na tomto strhujícím dramatu boxera Tondy vězněného v nacistickém koncentračním táboře mne oslovilo nepatetické a neidealizované vyprávění (rovnoměrně pronikající do nitra hlavní postavy i do života v táboře, z jejichž konfrontace se rodí celý příběh, který je napínavý jen jakoby „mimochodem“, nezáměrně, přirozeně, bytostně) a neschematizující stylizace postav (zaujala mě například postava dozorce-kápa skvěle zahraná Vladimírem Menšíkem, v níž se pod deformujícím vlivem strachu neopakovatelně smísilo dobro a zlo, strach a odvaha, krutost i pocit viny). A ještě pár vět in margine: Vzhledem k tématu se nabízí i srovnání s jen o něco málo mladším slovenským filmem „Boxer a smrť“. Přes totožnost základního motivu se filmy maximálně liší: zatímco je „Boxer a smrť“ výrazově dokonalá, skvěle komponovaná, sevřená syntéza, úsporně podávající na ploše fragmentu jednoho lidského osudu celou hrůzu koncentračního tábora, je film „Přežil jsem svou smrt“ přímočařejší, epicky bohatší freskou, v níž se hlavní hrdina stává průvodcem po tomto zrůdném mikrokosmu a životech jeho obyvatel. Osobně je mi bližší symbolistický jazyk „Boxera a smrti“, ale i epičtější vyznání kamarádství a vůle k životu filmu Vojtěcha Jasného mne nadchlo.(31.1.2010)

Česká premiéra: 18. listopadu 1960(24.4.2011)

Zapomenutý klenot české kinematografie. Mile mě překvapil herecký výkon Františka Peterky. Kvalitu snímku dodávala též skvělá kamera.(10.3.2009)

Po atmosferický stránce Jasný exceluje, řada scén si stále zachovává působitost, trochu předimenzovaná, ale originální a osobitá je scéna s židovským pěvcem zpívajícím vězňům Ave Maria. Příběh mě ale příliš neoslovil, to, co se snaží obraz navodit, to diktovaná shcematičnost, uhlazenost a až nevěrohodnost v konání a promluvách postav často až potlačuje. Ani Peterkův výkon mi v hlavě příliš neutkvěl, to už spíš Menšík ve velmi netradiční roli, dle mého ve filmu ani zajímavější postava není.(19.12.2009)

Nebýt toho ideologického nánosu, je to skvělý film. Popis koncentračního tábora, jak je ve filmu vykreslen, je třeba brát s rezervou.(1.2.2012)

4 Hvezdy,skvela kamera v jednom okamziku zabirajici bezici vezne , to byla parada, nebo o par minut pozdeji kdy se tato bezici lavina priblizuje k SSmanovi,ktery ceka uz s obuskem.Jinak nechapu neuvedeni zde J.Sovaka na tomto serveru, to same u Peterky , ktery byl hlavni hrdina.Jinak pribeh se mi zdal slaby, ano neuveritelny,rekneme az naivni, v koncentraku jsem nebyl ,ale urcite jsem si to nepredstavoval takhle rekneme lehce mozna az prlis ruzove jako tvurcove filmu.Nemohu nepripomenout scenu kdy vezni po schodech vynaseji kameny .Ta byla naopak moc pekne udelana.(21.3.2006)

Podobně jako jsem si již navykl vnímat Schindlerův seznam jako nadprůměrný, nikoli však výjimečný film o několika silných momentech, budu velmi podobně nahlížet také na Jasného dílo. Scény jako "zpěv" nebo "schodiště" (- předčasný vrchol filmu) mi Schindlerův seznam totiž skutečně připomínaly, ovšem film jako celek mi svojí nekonzistentností připomněl jiný snímek - Šedou zónu. Přežil jsem svou smrt je v jisté nevýhodně už tím, že se snaží vyprávět jakýsi příběh, soustředí se na proplétání několika ústředních motivů (fyzický úpadek Peterkovy postavy, spolupráce mezi vězni, box, pašování věcí atd.), které se snaží udržet pohromadě, ale to se mu na pouhé hodině a půl prostoru nedaří. Mnohem lépe si v tomto ohledu poradil film Boxer a smrt, který na příběh prakticky rezignoval a všechen svůj potenciál soustředil na jemnou profilaci hlavního hrdiny a jeho vztahu k nacistickému důstojníkovi, na jehož pozadí rovněž famózně rozvinul boxerský motiv a vykreslil nelidské prostředí koncentračního tábora. - Chci říct jen tolik, že přibližně po hodině filmu a po skončení oné schodišťové scény jsem nebyl nadále s to Peterkovu postavu jakkoli prožívat a soustředit se na ni, protože více, než co jsem se o ní dozvěděl do té doby (a ne že by nebyla zajímavá - jen poněkud nešťastně dovršená) mě už nemohlo zajímat. Byl totiž markantní rozdíl sledovat tuto postavu, jak bojuje o přežití, a jak se účastní nahodilého příběhu o vzájemnosti, bratrství a lidské dobrotě zadupávané zlem. Pokud člověk právě není géniem, nejmenuje se Norbert Frýd a nepíše další Krabici živých, jen těžko si může troufat na příběh z lágru (či snad rovnou na promyšlený portrét toho, jak to v lágru chodilo), naopak by se měl soustředit na vzácné momenty lidství a lidské nezlomnosti, které film Přežil jsem svou smrt nabídl, ovšem bylo jich žalostně málo.(19.8.2011)

Nevyrovnaný film. Působivá černobílá kamera, která navozuje dojem až dokumentární. Ty nástupy a pochody vězňů působí velice depresivně. Pasáž se schody má potenciál přivolat noční můru. Vynikající výkon V. Menšíka v proň velmi netypické roli. Patetická scéna s židovským vězněm zpívajícím Ave Maria (zde je patos na místě). Bohužel, všechna tato toto vyvrcholení příjdou do půlky filmu. Ten pak běží samospádem, dále negraduje. Není špatný, ta dusivá atmosféra tam stále je, ale.... A samozřejmě, nějaké ty úlitby dobové ideologii jsou tam též.(20.8.2011)

Překvapivě minimálně zideologizovaný silný příběh o (ne)zlomnosti ducha a těla. Na svou dobu výborné, Jasný si tady docela pěkně piloval rukopis.(23.3.2010)

Bezchybné výkony českých hereckých osobností doplněné o skvělou kameru v prostředí německého lágru dělají z tohoto snímku brilantní záležitost.(28.5.2011)

Tento film som skutočne nikdy v televízií nezaregistroval a to je už z roku 1960. Výborné, realistické, mrazivé a zničujúce. Ak niekto natočí takýto film v takých podmienkach aké vtedy panovali, tak to skutočne klobúk dolu pán režiser JASNÝ...(30.1.2012)

• FOCKE_WULF

František Peterka v roli boxera uvězněného v koncentráku. Zajímavá je dramatická scéna, kdy zvedá obrovský kámen, který má vynést po schodech z lomu a za ním jde esesák s odjištěnou pistolí. Já si bohužel v takových situacích vždycky řeknu, že je ten balvan z polystyrenu a soustředím se jenom na to. Film zajímavě popisuje ještě jinou věc a to vězeňskou samosprávu, kterou měli zcela pod palcem komunisti. Podle pamětníků tento komunistický gang měl v koncentrácích obrovský vliv a utlačoval nekomunistické vězně, což je ve filmu patrné. Vypasenému Sovákovi jsem roli koncentráčníka moc nevěřil a Menšíkova podivná čecho-němčina mi byla krajně podezřelá.(29.11.2011)

Myslím si, že ide bez debaty o veľmi kvalitný film so scénami, ktoré som pozeral so zadržaným dychom a pootvorenými ústami, ale nemôžem sa zbaviť pocitu, že ako celok vyznelo dielo hrozne chladne. Niečo ako nechcená prechádzka mrazivou (hoci jedinečne krásnou) krajinou. Rozhodne však treba vidieť...(1.2.2012)

<< předchozí 1 2