Hodiny před popravou (TV film)

Lesson Before Dying, A

USA, 1999, 105 min

Joseph Sargent

• bassator

Toto je film který tu už několikrát byl jen tentokrát se nejedná o inteligentní odsouzené kteří přechytračují celé okolí, ale jde tu o negramotného černocha a o jeho přípravu na důstojnou popravu. Nebýt Dona Cheadleho upadl by film do úplneho zapomění... - 1. 1. 2011 - 40% (17.5.2011)

Obyčejný snímek o Jihu a o tom, jak to tam v těch nehezkých časech chodilo. Don Cheadle v roli učitele, který se snaží dát černošským dětem vzdělání a tím i naději na lepší život, pozoruje okolní mizérii a do toho je nucen přibuznými, aby pomohl získat chlapci odsouzenému k smrti čest a důstojnost. Zpočátku nechce, ale nakonec tím pomůže i sobě. Stopáž mohla být určitě kratší a přiznám se, že mne celou dobu štvalo chování odsouzeného, který si v rámci zachování své hrdosti tvrdohlavě umínil, že bude tím, čím byl nazván svým obhájcem. Sice jsem ho nakonec pochopil a neříkám, že bych se v jeho situaci zachoval jinak, ale když se to tak vezme, nevzniknutí tohohle filmu by nikomu neuškodilo.(31.7.2011)