• Houdini

Zlatá Palma - výběr(24.8.2006)

Jasného povídkový film je značně symbolický. Začíná jarem a narozením člověka, končí zimou a smrtí ... a po ní narozením nového člověka. Jaro je nádherné, všechno kvete, všude spousta mláďat, bezstarostné dětství. Podzim života a čekání na smrt je rozhodně neveselé. Málem bych zapomněl ... krásná Brejchová!(9.6.2011)

4,3,5,5. Jasný je fakt osobnost. V 82 letech se postavit před publikum v kině a říct: "Jo, tehdy když chtěl člověk točit, musel se kurvit... " (poznámka k tomu, jak točili s Kachyňou propagandistické dokumenty) by dokázal asi málokdo.(3.6.2008)

Vojtěch Jasný patří k těm jménům, která jsou symbolem postupného procitání společnosti z budovatelského oblouzení padesátých let, jímž se brodila velmi podstatná část společnosti. TOUHA je prvním dílem trilogie kroniky tohoto složitého procesu, jehož vrcholným - byť ne dokonalým - bodem se stalo Pražské jaro; patří sem ještě dále AŽ PŘIJDE KOCOUR a VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI. Snaha o civilní výraz, úsilí o zpodobení všedního dne (silně evokuje působení dobové revue KVĚTEN), absence fráze a první klíčící náznaky kritické reflexe stále ještě uprostřed systému, to všechno naznačuje budoucí ideovou i estetickou dekomunizaci komunisticky cítícího režiséra té doby. Zaznamenáníhodné jsou i pozorovatelné vlivy italského neorealismu. TOUHA a síla původního uměleckého výrazu, která do ní byla vložena, neztrácejí své nežné kouzlo ani po letech.(27.8.2011)

Určitě zajímavá poema na pozadí čtyř ročních období, mírně naivní hledání smyslu života. Přesto každá povídka je prosycená lyrickým kouzlem. Nejvíce se mi líbila povídka, LIDÉ NA ZEMI A HVĚZDY NA NEBI a potom závěrečná MAMINKA.(23.3.2008)

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro - Jasný si vybral jedno z nejbanálnějších a zároveň nejvděčnějších témat, která se dají umělecky zpracovat. Umožnilo mu vyřádit se ve venkovské romantice i obyčejnosti a lidovosti. Je to zvláštní film, ve kterém neustále poletuje množství nejrůznějších ptáků, krajem se řítí kolektivizace zemědělství a nic tu nijak nedopadne.(3.5.2007)

Vejce - Janka - Hlína - Děvčátko(26.2.2009)

Moc pěkná pocta venkovu a jeho lidem, i když bohužel v padesátých letech... I přesto je Touha skromnej film o životě, skromnosti, dobrým srdci a rodině. A takovej by snad ani jinde než právě na takovýmhle venkově nebyl k uvěření. Sem i ta naivita patří bez výhrad.(1.2.2007)

Milé, obrazové, citlivé, o vnímání světa malým dětským pohledem a také hledání jeho konce, o láskách v každém věku kvetoucích a hlavně o té největší lásce, té mateřské k mamince.!!! Poslední čtvrtá minipovídka je nejmilejší i nejsmutnější, ale zobrazuje život, nic víc.(27.6.2009)

Filmová báseň.(29.11.2010)

Moc pěkný povídkový film,kde má jasně navrh moralita povídky Anděla.Síly v tomto filmu napjaly takové osobnosti jako Vojtěch Jasný-režie, Jaroslav Kučera-kamera,Svatopluk Havelka -hudba. V této kombinaci vzniká velice dojemné,lyrické a přitom silné dílo.(29.5.2009)

• YURAyura

4/10 Tak nejsu uplne z dediny, ale rozhodne k ni mam velmi dobry vztah. Toto ale tuze umelecky sentimentalni az se tomu neda verit. Asi nejslabsi je druha povidka o budoucnosti mladi a kazdopadne nejlepsi kolektivizacni dospelost.(13.10.2009)

Nejlepší povídkou je určitě podzimní Anděla, nejslabší "zuby kazící" letní Lidé na zemi a hvězdy na nebi. Škoda zbytečného industriálního závěru v Mamince, kruh uzavírající scéna na kopci by byla mnohem lepší. Jakkoliv je na mě množství citu příliš, nedá se Jasnému upřít, že chvilkama z plátna stříká poetika po litrech.(21.10.2010)

Krásny film, plný čistých citov a pohladenie pre dušu. Prvá poviedka o láske dieťaťa k rodičom, druhá poviedka krásne zobrazuje prvú lásku, tretia je o láske k zemi a rodnému statku (aj keď pre mňa bolo konanie Andely nepochopiteľné) a štvrtá o je materinskej láske.(20.12.2009)

Jednotlivé povídky vynikají spíše v celku znázorňujícím lidský osud než sami o sobě. První zaujme volností dětské fantazie, druhá sepjetím citu s přírodou i pronikajícími, ale ještě nevnímanými temnými podtóny, třetí drsným údělem člověka snažícího se zachovat svou tvář navzdory osudu a poslední nabízí dojemný obraz konce života v příznačném prostředí a zároveň uzavírá kruh a vytváří novou naději. Samotné povídky mají pro mě vzestupnou tendenci, i proto, že už mohou být vnímány ve srovnání s předešlými. Poslední z nich se mě dotkla jednoznačně nejvíce, téma smrti z ní sálalo z každého záběru a nakonci už jsem musel pomalu vytahovat kapesník. Je třeba překousnout trochu teatrální výkony a mít s dílem hlavně zpočátku trpělivost, pak se divákovi dostane bohaté citové odměny.(24.11.2009)

„Čtyři roční období, čtyři doby lidského života...” - O chlapci, který hledal konec světa ***, Lidé na zemi a hvězdy na nebi ***, Anděla ****, Maminka *****. Třetí povídka mohla mít klidně delší stopáž. Chybí mi v ní hlubší vykreslení vztahu mezi Andělou a Michalem. Autor mi odepřel možnost pochopit, proč Anděla vytrvale odmítá sdílet svůj těžký osud (který si částečně zvolila sama) s člověkem, který ji má upřímně rád, řadu let jí pravidelně pomáhá v hospodářství (ačkoliv by nemusel) a v podstatě na ni svým způsobem čeká. Příběh tak vyznívá částečně do ztracena - funguje pouze jako obžaloba/kritika kolektivizace venkova a to je škoda. Václav Lohniský zde vystupuje v nečekaně kladné roli a je velká škoda, že nedostal příležitost rozvinout ve filmech plně svůj herecký potenciál. Film využíval jeho talentu velmi jednostranně. Totéž platí i v případě paní Tichánkové. * V první povídce mě oslovil pouze Joskův sen a některé záběry kamery, které jsou nasnímané poeticky, až snově.(24.9.2010)

Kazda povidka zvlast ma sve kouzlo. Skvele vykresleni venkovskeho zivota, vynikajici kameru a hudbu. Zajimave pribehy, ktere daji jeste vetsi smysl, kdyz jsou prezentovany pohromade. Vojtech Jasny mel pro toceni cit.(29.11.2010)

Jednotlivé povídky: O chlapci, který hledal konec světa ***, Lidé na zemi a hvězdy na nebi *****, Anděla *****, Maminka ***.(9.6.2011)

Za kameru 100 %.1.povídka 70 %.2.povídka80%.3.povídka 80 %.4.povídka 65%.(22.9.2009)

Obrazově i jinak krásné, poetické....Nádherná "příprava" V. Jasného na Všechny dobré rodáky.(29.11.2010)