Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinka příběhu Sylvie (S. Nováková) si bere za muže mladého lékaře, který je silně citově svázán se svou matkou. Hynkova (M. Trnavský) matka Alžběta (L. Švormová), která ho k sobě připoutala svou chorobnou mateřskou láskou, si nedokáže představit, že by se měla o svého syna dělit s jeho manželkou. Začíná si uvědomovat, že po synově svatbě zůstane sama. A toho se obává. Až majetnický vztah Alžběty k Hynkovi a její strach ze samoty ji vede k tomu, že se synovu sňatku se Sylvií snaží zabránit všemi možnými způsoby. A když se jí to nepodaří, usiluje o rozbití synova manželství. Snacha Sylvie na vlastní kůži zažívá boj s tchyní o jejího syna a svého manžela. Poznává tak, co všechno dokáže matka, chorobně milující svého dospělého syna. Zákonitě si klade otázku, zda si muž, který se v pětatřiceti letech nedokáže vzepřít své matce, zaslouží manželku, nebo jen soucit. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zpracování klasicky televizní, herecké výkony Sandry a Jitky na pohodu. Problém mám ale s Monyovou, která má ty svoje lidský příběhy tak strašně našponovaný, až je to k neuvěření. V podstatě Sandra dostávala příšernou sodu a tchýně byla zralá na pěstí. Humor jsem v tom nenašel, spíš jsem výkon tchyně vnímal jako osobní trýzeň a sebemrskačství. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem se dostala k tomuhle filmu, u kterého mě potěšilo dobré herecké obsazení i námět. Po celou dobu jsem film hltala. Lepší než některé české filmy, které jdou do kina. Čtvrtá hvězdička za tak paradoxní a nepředvídatelný konec. Skoro čisté 4 hvězdičky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že se jedná o televizní přepis Monyové, jsou Tchyně a uzený solidním filmem. Autentickým v zobrazovaných postavách i situacích. Švormová, Nováková, Trnavský a Čvančarová nemuseli hledat příliš hluboko ani, aby se jim podařilo zachytit útržky reality, jaká je. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Výborné!! Nevím, co víc by český televizní divák chtěl.. Česká televize zvolila ideální poctu zavražděné Simoně Monyové, jejíž knížka posloužila jako předloha k televizní filmu, který ocení především ti, jenž nějakou tu zkušenost s tchýní mají. Sylvie si vezme za muže jedináčka, lékaře Hynka, kterého pojí silný citový vztah k matce. Ta udělá snaše ze života peklo a synáček (paradoxně asi nejméně věrohodná postava) se ukáže jako solidní blb. Tvůrci naštěstí netlačí za každou cenu na pilu a nesnaží se šokovat nějakými vypjatými momenty, ale předkládají všem srozumitelný a vlastně velmi jednoduchý příběh, který skvěle graduje. Závěr výborný a na české poměry velmi nečekaný, ústřední trio Libuše Švormová, Sandra Nováková a Martin Trnavský jsou minimálně na pochvalu!! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Běhá mi z toho mráz po zádech. Dobrej horor! Sebestřední, blbí a pasivní part II: Fall of Manipulathor, by se to mělo jmenovat. Ani konec nesmrděl duhou a po kopretinách. Né ale vážně, tohle já prožít odmítám. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Námět ze života, provedení mizerné, výkony tragické. navíc mi dost vadily televizní výkony všech, nejvíc asi Jitky Čvančarové. Tolik afektu si ani tak pitomá role nezaslouží ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem nikdy neměl o Monyové valné mínění, tento film mě vcelku příjemně překvapil. Některé situace tam mi sice přišly trochu přehnané, ale jinak v podstatě souhlasím s názory ostatních, že film působí dojmem, že je hodně ze života. Sandra Nováková zde má možná jednu z nejhezčích rolí, v jaké kdy hrála, Libuše Švormová je naprosto fantastická, a bavila mě tam i ta Čvančarová, která je v roli té rajdy neskutečně sexy. Jak podobnou televizní produkci v podstatě ignoruji, tento náhodný objev mě nečekaně chytnul a nepustil až do konce. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Černohumorné drama o mamánkovi, jeduplné tchyni, vypočítavé a bezskrupolozní milence a nešťastné manželce. Dobře napsané, dobře zahrané a dobře koukatelné. ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi drasalo nervy. Pitoma putka, co si vezme jeste pitomejsiho chlapa zavisleho na mamince. Ja bych s nim nezustala ani minutu, natoz u tchyne (ta byla fakt krasne na zabiti), takze jsem jen znechucene sledovala, jak nelogicky a trapne se ta nana chova, pricemz na konci jsem si malem rvala vlasy. Jasne, kdyby hned odesla, zbyla hodina filmu by nemela o cem byt... ale to by bylo na mou dusi lepsi reseni. S prichodem stetky Cvancarove uz jsem byla presvedcena, ze dam odpad, ale prece jen byla Svormova tchyne s velkym T. Hlaska "Tchyne a uzeny - nejlepsi jsou studeny" je to jedine, co jsem si z tehle blbiny odnesla. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Konec je strašlivě nelogický a vykonstruovaný, rádoby dojemný, zkrátka hodně mimo realitu. Pohřbil tak do té doby celkem smysluplně se vyvíjející příběh (neříkám, že realistický, i když se tak snaží tvářit) o tom, že oidipovský komplex je svinstvo. :) 60 % ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Příběh jako ze života. První půlku jsem se bavila, druhou polovinu filmu mi tuhla krev v žilách, neskutečně skutečný příběh, skvěle napsaný, vygradovaný, parádní herecké výkony, Jitce Čvančarové ta role sedla, to byla etudka! Jen ta sklerotická kamarádka v restauraci, to bylo trošku mimo mísu ta její skleroza, ale to je opravdu malinký detail. Trnavského "kratky zobak" nemám ráda, ale tahle role mu pasuje perfektně a Sandře kupodivu její klaďaska také. Nemohu nedat 5 hvězd, něco tak dobrého v TV tvorbě se poslední dobou nevídá, vřele doporučuji!!!! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nekonečně dlouhý pokus o cosi mezi dramatem a komedií. Libuše Švormová jako tchyně na zabití ve slaboduché moralitě. Tolik talentovaných lidí si nedokáže najít látku, která by stála za zfilmování? Smutné. :( ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Pravdivý příběh o sžíravé nenávisti, jejíž pramen nikdy nevyschne. Přestože jméno Simony Monyové vzbuzuje rozpaky, televizní adaptace jedné z těch tenounkých knížeček bez intelektuální hodnoty naznačuje, že i sebehorší paskvil má jakous takous šanci uspět. Tady se o to postarala především Libuše Švormová v roli sobecké matky, zlé, panovačné ženské, která žárlí a tyranizuje svou snachu jen proto, že se bojí ztráty zájmu u svého syna a výsadního postavení v domě. Vynikající studie lidského charakteru. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Typický televizní film na nedělní večer, který mě dokonale pobavil. Povedené, ze života a i přes můj údiv nad mladou naivní manželkou, která strčí hlavu do takové "oprátky", pochopitelné. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Libuše Švormová svou rolí čarodějnice udržuje sledovanost scénáristické mozaikovité slátaniny. Scéna s protézou sice pobaví, ale celkový rámec odvyprávěný při čekání na červenou u vlakového přejezdu je nevěrohodný, byť efektně natočený. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, přestože jsem neočekávala takový konec. Jako "hodnou holku" mě ale namíchlo to, co z filmu vyplývá, a sice že vyhrávají mrchy, jdoucí si za svým cílem přes mrtvoly a ještě se tváří, že vlastně mrchami nejsou.. Příběh i jednotlivé scény velmi dobré, Martin Trnavský pro mě představuje typ herce, který sice stokrát může hrát klaďase, ale protože ho až tak moc nemusím, nevadí mi, když zklame charakterově jako zde. Taky si kladete otázku, zda by se buďto tchýně nebo jedináčci měli "vymýtit"? Jako partnerka jedináčka (jaj, jak mi tuhla krev v žilách při sledování!) jsem proti druhé volbě, jako dcera báječné matky jsem zase proti té první. Každopádně jako zastánkyně happy-endů srážím čtvrtou hvězdičku. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Lepší než kdejaké české kinofilmy. Samozřejmě filmová pecka to není, ale bavil jsem se a tchyně byla opravdu taková svinská semetrika, že se mi v nočním stolku otvíral nůž sám od sebe :-D 80% ()

Reklama

Reklama