Reklama

Reklama

C.B. Strike

(seriál)
  • Velká Británie Strike (více)
TV spot
Velká Británie / USA, (2017–2022), 14 h 48 min (Minutáž: 58–60 min)

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Tom Edge, Ben Richards

Hrají:

Holliday Grainger, Tom Burke, Kerr Logan, Killian Scott, Siân Phillips, Ben Crompton, Martin Shaw, Leo Bill, David Avery, Tara Fitzgerald, Fern Deacon (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(15)

Obsahy(1)

Strhující dramatický seriál C.B. Strike je inspirovaný úspěšnými kriminálními romány od autorky Harryho Pottera J.K. Rowlingové, vydané pod pseudonymem Robert Galbraith. Příběh se soustředí na Cormorana Strikea (Tom Burke), který na vojenské misi v Afghánistánu přišel o kus pravé nohy a vrátil se z války domů, aby si založil soukromou detektivní firmu provozovanou v maličké kanceláři v londýnské Denmark Street. Přestože si z Afghánistánu odnesl těžké zranění i jizvy na duši, jeho mimořádné schopnosti i zkušenosti vyšetřovatele vojenské policie se ukáží jako klíčové pro vyřešení tří složitých případů, na něž je policie krátká. V pátrání po stopách mu pomáhá Robin Ellacottová (Holliday Graingerová), která pro Strikea začne pracovat jako dočasná asistentka a záhy je pohlcena jeho vyšetřováním, stejně jako detaily z detektivovy zářné, ale ponuré minulosti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (46)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

knížky jsem nečetl,ale po shlédnutí všech tří případů mám celkem chuť si je pořídit...televizní Strike nabízí víc než solidní detektivky,které staví na své civilnosti a přirozenosti.Největším plusem je pak titulní dvojice.Robin je sympaťanda a Holliday Grainger je prostě kost.Tom Burke,který byl pro mě neznámým hercem si pak svého Cormorana nevídaně užívá ve všech polohách...80% ()

Moly 

všechny recenze uživatele

Seriálová podoba příběhů C. B. Strikea se potýká se stejnými obtížemi jako ta knižní - ačkoliv se romány tváří jako detektivky, jejichž pozadí doplňují osudy dvou hlavních (zatím jen náznakově romanticky propojených) hrdinů, je to přesně naopak. Rowlingová se především vyžívá ve vykreslování vztahu Cormorana a Robin, jemuž vraždy poskytují pouhou záminku pro další vývoj. Nechápejte mě špatně, docela dobře se to čte a stejně obstojně se na to kouká, vztahovky Rowlingové jdou a i scénáristé pochopili, že klasické "will they/won't they" je právě to, čeho si fanoušci série nejvíc žádají. Problém nastává ve chvíli, kdy se vyšetřování musí hnout z místa a děj přesune svou pozornost na případ. Kniha totiž snese víc než televizní prostředí. A zatímco autorka si dopřává množství ve výsledku naprosto nepodstatných detailů, vedlejších postav a slepých odboček (aby se nakonec obloukem vrátila k tomu, co umí, tedy vztahům a detektivkovým klišé - vrahy jsou totiž nejčastěji právě "zahradníci"), tvůrci seriálu si podobný luxus nedopřávají. Uchylují se ke zkratkám, které příběhu i postavám ubližují, pro laciné udržení pozornosti namísto konverzace řeší stejnou situaci násilím, řevem a honičkami. A nic proti tomu, plně rozumím tomu, že dobrá adaptace se nerovná doslovnému přepisu. Nicméně posun v psychologii ať už hlavních (či citelněji vedlejších) postav je tak značný, že nebýt jména, čtenář by je podle jejich (často nelogického) jednáni ani nepoznal. Odhlédnu-li od příběhu (jak by se seriál líbil někomu předlohou nepolíbenému?), musím už ale jen chválit. Casting je ve většině případů opravdu vyvedený, Tom Burke i Holliday Granger jsou vybráni naprosto přesně. Kamera je velmi citlivá, na každý jeden záběr se dívá opravdu dobře, podobně hudební podkres (především originální stopa) se povedla. Vyzdvihnout musím i lokace - šmahem mě přenášejí přímo do Londýna a v každém záběru si připadám, jako bych tam i s hrdiny byla. A i s ohledem na to si dovolím lehce nadhodnotit. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka nefunguje ani jeden z dvojice dosavadních případů; motivace, pachatelé i indicie, které Strike k jejich usvědčení použije, už ani nemohou být jasnější, i kdyby byly nakrásně od úplného počátku zvýrazněny blikající růžovou svatozáří. Předlohy jsem nečetl čili netuším, zda je to problém již Rowlingové či až scenáristů seriálu, kteří přepis žánrových linií nezvládli. Co naopak je ryze "rowlingovské" to jsou postavy ((kupříkladu ta hlavní je v zásadě přepsaný Lupin). A autoři adaptace jsou si toho dobře vědomi a tak to nestaví až tak na samotných případech, které tu spíše plní roli "aby ústřední dvojice měla co dělat", ale právě na "potterovsko-grangerovské" dynamice dua Cormoran/Robin. V této osobní linii to díky postavám i obsazení funguje o poznání lépe; speciálně Burke si démony sužovaného pajdavého bručivého medvěda se srdcem na správném místě užívá takovým způsobem, že by byla radost se na to dívat, i kdyby to v detektivní linii napadalo na jednu nohu ještě více než nyní. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

V detektívkach nie som síce príliš zbehlý, ale Strike ma rozhodne baví. Knihy som síce nečítal, takže neviem zhodnotiť dôslednosť sfilmovania, ale aj keď som nezainteresovaný, tak ma tento koncept zaujal. Niektoré série boli lepšie, iné slabšie, ale celkovo je to určite nadpriemerné. Cormoran a Robin sú skvelá dvojka, ich charaktery ma bavia, a rovnako aj to, že ani jeden z nich nie je vykreslený ako nejaký ideál detektíva, ale obaja pôsobia ľudsky a so svojimi chybami. Dialógy a humor sú typicky britské - a to je len a len dobré! Jediné, čo mi prekáža, to je občasná nelogika motívov páchateľov, aj keď vo finále to pekne zapadne do seba. 4* ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Nepochyboval jsem o tom, že zpracování románů z pera J.K. Rowling provede BBC ve velké kvalitě. A velice mě potěšilo, že to přesně se stalo. Na jednu stranu je škoda, že každá kniha vyjde jen na pár dílů, na stranu druhou je to možná lepší pro kvalitu. The Cuckoo's Calling Obsazení hlavní dvojice je skvělé, a to herce vůbec neznám. Možná i proto mi do rolí sedí, i když jsem si Robin podle knížky představoval jako větší puťku. Ale kdo jsem, abych nadával na to, že je sexy. Navíc to hlavní dvojce společně pěkně šlape a jiskří jako v knížce . Atmosféra celého příběhu je super a zasazení do Londýna mě vždycky baví. Hlubší ponoření do vyšetřování vraždy modelky rozhodně nebylo na škodu. Pár dobrých zvratů a fakt, že jsem zapomněl vraha pomohl. V podstatě nemám co kritizovat a ani moc nechci, ale jednu chybu přeci jen vyčtu – týká se amputované nohy. Zatímco při první scéně vypadá v neoprenu úplně v pohodě, tak ve druhé obnažené scéně vypadá hodně podivně. The Silkworm Po seznámení přišla na řadu druhá knížka a trošku větší prostor pro Robin. Tentokrát se vyšetřuje záhadné zmizení spisovatele, který těsně předtím napsal velice urážlivou parodii na svém okolí včetně známých kolegů. Opět skvělá atmosféra Londýna, perfektní chemie mezi ústřední dvojicí a zamotaný případ. Škoda je, že prostor pouhých dvou epizod nutí ke zjednodušení knižního příběhu a některé věci pak působí hodně zkratkovitě a na některé zajímavé věci se nedostává. I tak se ale těším na další pokračování a JK by měla přidat, nemůžu se dočkat čtvrté knížky. Lethal White Zpracování čtvrté knihy jsem odložil, protože v době premiéry jsem byl v procesu čtení pátého příběhu. Nicméně teď, když jsem se k tomu vrátil, tak si uvědomuju, jak komplikovaný tenhle případ byl. Každopádně to, co fungovalo (Robin a Strike) tam pořád šlape slušně, takže i kostrbatost příběhu (což by problém už v knize) se dá přežít. Přesto všechno mám knihy i seriál v oblibě a s chutí se na ně podívám, teď už jen počkat na Troubled Blood. Troubled Blood je velmi obsáhlá a dost zamotaná knížka, ale její zpracování na rozsahu pouhých 4 epizod se podařilo. Vyšetřování zmizení Margot Bamborough bylo stejně nečekané jako v knize. Myslím, že to správně vypustilo ty nezajímavé linky (cokoliv s Charlotte, minimum Johnnyho Rokebyho) a chytře to omezilo i napětí mezi hlavní dvojicí, i když trocha ho samozřejmě chybět nemůže. A následovat bude příběh z The Black Ink Heart, který se odehrává v ještě delší knižní předloze. ()

Galerie (208)

Zajímavosti (3)

  • Autorkou předlohy je J. K. Rowling, která ji ale napsala pod pseudonymem Robert Galbraith. (hansel97)
  • Zatímco v seriálu má Cormoran Strike (Tom Burke) amputovanou levou nohou, v knižní předloze se jedná o pravou. (hansel97)

Reklama

Reklama