Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

LangiJ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle asi ani radši nemělo vzniknout. Chybí tomu kouzlo původních filmů, celý je to takový nemastný, neslaný a ošklivějšího Old Shatterhanda snad už vybrat nemohli. Navíc jeho uřvaný, nesnesitelný charakter postavy má do odvážného a charismatického Lexa Barkera hooodně daleko. Vinnetou a Old Shatterhand je prostě jen jeden - Pierre Brice a Lex Barker. Jsem zvědavá, jestli s druhým dílem přijde nějaké zlepšení, nebo se to utopí ve stejné nijakosti. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi působivé, tento odvážný počin, realističtější pohled na dobrodružství Old Shatterhanda / Karla Maye na divokém západě. Atraktivní téma znovu přečteno a znovu nabídnuto generaci, která neustrnula na konvencích 60. letech. Poprvé se mi líbil i samotný příběh Sama Hawkense. A vždycky je dobré přemýšlet kontextuálně o cestě ocelového oře skutečnou krajinou. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je těžké překonávat něco, co je natočeno velmi dobře. Musí se vůči tomu vymezit. Co se týče vizuální stránky, tak to se velmi povedlo, to musím pochválit. Po příběhové stránce je to již horší. Ano, některé věci se musí udělat jinak, ale ne vymyslet si celý ději od začátku, to prostě nejde. Povedlo se pár vtipů, to zase jo. Ale celkově u mě převládají smíšené pocity. ()

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu moc zahľadené do seba (podobne ako prvý HOBBIT :)), vôbec neberúce do úvahy staršiu generáciu fanúšikov (pre mňa ťažšie stráviteľný hlavne výzor a odev Shatterhanda) . Pekne natočené, občas fajn atmosferické, ale vzhľadom na úplne klasický príbeh (POCAHONTAS a spol.) pridlhé. Dobrodružné (konečne!) finále film ale značne vylepšuje... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě nejde srovnávat původní filmy s tímto novým pojetím. Ale jde srovnávat ducha předlohy a děj předlohy. Všichni dnes víme, že mayovky jsou autorovými úniky do říše fantazie, kdy sice měl hodně načteno, měl k dispozici podrobné mapy, a párkrát se po vydání svých knih i do zahraničí vypravil, ale nejde o realitu a skutečnost. Jsou to vlastně takové pohádky pro dospělé, plné fantazie, kde dobro vyhraje nad zlem. Dělat z toho tedy realistickou podívanou je hrubý přešlap vedle. Ty knihy nejsou realistické o nic víc než Hloupý Honza. Navíc se nové pojetí zcela odchýlilo od příběhů v knihách a jde si svou vlastní podivnou cestou, kde lze cítit dokonce feministické a multikulturní náznaky, dnes jsou sice v módě, ale za pár nemusí, a tak bude film směšný. K tomu bezradná režie, slabý scénář a přehrávající herci - zvláště představitel Vinnetoua nejen že není charismatický a kdejaký jiný indián z družiny by si ho namazal na chleba, ale hraje jak poslední šmíra. Za mne zklamání, protože tomu chybí duch předlohy, příběh, scénář, herci... ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama