Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původní televizní seriál, který se snažil zaznamenat rozhodující momenty ve vývoji pražské Záchranné služby v letech 1956–1975 a podal také svědectví o náročnosti práce jejich zaměstnanců, dnešním dílem končí. Některá lidská dramata se uzavřela – v desátém dílu jsme sledovali smutné a důstojné rozloučení s MUDr. Skalkou. Dnešní díl bude vycházet ze skutečné události – havárie letadla v Suchdole. Záchranná služba prokáže vysoké profesionální i morální kvality a to je důstojný závěrečný akord díla o lidech, kteří povinnost pomáhat bližním chápou jako nejvyšší životní poslání člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl je doslova ikonický. Nezapomenu, jak jsem v dětství byl vyvalenej z těch beznohých nebo bezrukých lidí, kteří se po letecké havárii váleli v troskách letadla. Musím říct, že ty scény jsou těžce depresivní a působivé i dnes. Změnila se i hudba bratří Ormů, temné ambientní zvuky s téměř dokumentární kamerou dolaďují hutnou autentickou atmosféru smrti a bezmoci. Těžko hledat slova, v českém filmu jsem nikdy nic podobného neviděl. Obrovská profesionalita celého tvůrčího týmu. Klobouk dolů. ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný závěr celého seriálu, ten zásah u letadla je vskutku skvěle natočený (včetně telefonistek atd.). Škoda, že se nedozvíme, jak dopadla doktorka Houdková - tuto postavu jsme zanechali v situaci, kdy není sebevražda vyloučena. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režisér Jiří Adamec natočil v roku 1984 na základe scenára Jiřího Hubača dramatický seriál zo zdravotníckeho prostredia, ktorý sa volal "Sanitka". Je zložený z jedenástich na seba nadväzujúcich častí. Každá z nich mala zhruba hodinovú minutáž. V tomto projekte sa objavilo mnoho známych českých hercov. Posledná, záverečná epizóda zachytáva dramatické okamžiky záchrany životov pasiažierov, ktorí prežili haváriu veľkého dopravného lietadla. Príbeh tejto časti je inšpirovaný skutočnou leteckou nehodou, ku ktorej došlo tridsiateho októbra roku 1975 v pražskom Suchdole. Táto tragédia si vyžiadala sedemdesiat deväť životov. Vďaka rýchlej a profesionálnej pomoci záchranných zložiek prežilo štyridsať jeden ľudí. *** ()

Galerie (11)

Zajímavosti (10)

  • Tento díl stál třikrát víc než ostatní díly. Bylo nutno koupit letadlo, odborně ho rozstřelit, byly přizvány tři vrtulníky. Natáčení tohoto dílu trvalo tři dny. Produkce podcenila nutnost informovat o natáčení leteckého naštěstí další subjekty, protože ji nenapadlo, že je místo vidět ze vzduchu, přes které létají letadla. Došlo tak k řadě telefonátů a radiových zpráv informující dispečink o tom, že v Suchdole spadlo letadlo. (sator)
  • Scéna havárie lietadla v Suchdole pri Prahe sa mala natáčať štyri dni, ale štáb to stihol za tri dni. (Raccoon.city)
  • Natočenie scény havárie lietadla je najmasovejšia a najväčšia katastrofa, ktorá sa v československom filme uskutočnila. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama