Reklama

Reklama

Josef Koudelka

(TV film)

Obsahy(1)

Dokument věnovaný dílu a životním osudům nejslavnějšího českého fotografa, který patří mezi fotografy světového formátu, je členem agentury Magnum a současně patří mezi nejuznávanější fotografy vůbec. Film sleduje jeho dílo od prvopočátků, od první výstavy v Semaforu, přes práci pro časopis Divadlo, přes záznam sovětské okupace a vznik monumentálního cyklu Invaze. Počátkem sedmdesátých let emigroval Josef Koudelka do Velké Británie, kde získal azyl a začal hned pak cestovat po evropských zemích. Film sleduje v jednotlivých kapitolách (v kombinaci s archivními dobovými materiály) zásadní oblasti fotografovy tvorby, vesměs vymezené i autorskými knihami: Raná tvorba, Divadlo, Cikáni, Invaze, Odchod do emigrace, Exily, Zdevastovaná krajina- Chaos. Průvodcem filmu je sám autor, pětasedmdesátiletý tvůrce, zachycený v dnešních situacích. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi lidský a ohromě inspirativní pohled na život plus nádherné černobílé fotografie, některé až uhrančivé. Další Čech, který dobyl svět. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dokumentární portrét režiséra Aleše Kisila je pohledem na neobyčejný život neobyčejného muže, na život plný pozoruhodných okouzlení a fascinací. Touha po hledání neobjeveného a poznání nepoznaného spoluutváří nezaměnitelný rys Koudelkova uměleckého díla napříč dějinnými proměnami obou století, mezi nimiž je tento skromný muž stále rozkročen. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Fotky hezké, vyprávění na různá témata - fotky, život, letmo se dotkne vztahů. Pořád lepší než jít do hospody a poslouchat nějaké tlachání. Líbilo se mi :"Člověk musí najít to místo, kde na něj fotografie čeká a pak tam chodit tak dlouho, až jí dostane." Tedy vidíme opačný přístup něž sekat kvanta fotek s nadějí, že alespoň nějaká vyjde. Ohledně názorů na Palestince je pan umělec trochu naivní. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

O české fotografii toho všehovšudy moc nevím, takže mě trochu překvapilo, když jsem v Centre de Pompidou zahlídl retrospektivu jakéhosi českého Koudelky. Hned jsem si řekl, že doma svoji neznalost napravím. Tenhle dokument byl první krok na cestě a hned velmi správný. Kisil se soustředí hlavně na proměny Koudelkovy tvorby a dává hodně prostoru umělci a samotným fotkám, životní kontext přidává jen tak mimochodně. To je myslím nejlepší možný přístup, protože ve snímku promlouvá hlavně Koudelkovo dílo, které je prostě famózní. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument, který výborně střídá minulost i přítomnost, točené pasáže se záběry fotografií J. Koudelky. Přirozenost a absence patosu je velkým kladem snímku, stejně jako velmi dobrá kamera. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Nerozlišuje dokumentární fotky a umělecké fotky, na světě jsou prostě pouze fotky. Ten člověk prožil půlku života na cestě, aniž by platil někomu nájem. Měl s sebou dvě košile, bundu a spal pod mostem ve spacáku. Celej rok fotil a v zimě 2 měsíce vyvolával u známého filmy, a tak přežil zimu. I když vydělal dost peněz na několik let života, z tohoto minimalistického stylu života nesešel. Neskutečný člověk, s naplněným životním posláním, nepatřící do tohoto světa. Úspěšný jako málokdo ve svém oboru. Chtěl bych ho potkat osobně. Dokumentu dávám za 5, protože mapuje Koudelkovu tvorbu průběžně od úplného začátku, a daří se mu podchytit a analyzovat významné období tvorby. Dále se Kisilovi podařilo z toho množství kamerového záznamu vypíchnout ty nejdůležitější Koudelkovy citace. Na tohle se určitě podívám ještě víckrát ()

Reklama

Reklama