Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sen Rubina "Hurikána" Cartera vyhrát šampionát v boxu ve střední váze se hroutí poté, co je zatčen společně s dalším mužem za vraždu tří lidí v baru v New Jersey. Nespravedlivě obvinění Carter a John Artis byli usvědčeni a odsouzeni na doživotí ve věznici, kde se Carter rozhodl dát průchod své frustraci a svému zoufalství tím, že sepsal svůj příběh. O několik let později mladý Američan žijící v Kanadě poprvé v životě pochopil směr, kterým se má ubírat, když si přečetl Carterovu knihu. Začal si s ním psát. Ani ne dvacetiletý mladík byl natolik přesvědčený o Carterově nevině, že přesvědčil sociální kurátory, aby rozjeli kampaň za jeho propuštění. Ačkoli byl Carter nejprve vůči těmto aktivitám opatrný, brzy si ho získali svým výjimečným nadšením a nesobeckým nasazením v jeho případu, což okomentoval slovy: "Nenávist mě přivedla do vězení, láska mě dostane ven." Carter v sobě našel víru a rozhodnost pustit se znovu do boje za spravedlnost, nakonec opustil stěny věznice jako svobodný člověk. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Tento film bol pre mňa veľmi sillným emocionálnym zážitkom..Denzel Washington tu podal excelentný herecký výkon,dovolím si tvrdiť,že najlepší vo svojej kariére.Krásny,silný a veľmi dôležitý film,pri ktorom mi tiekli slzy dojatia,smútku i bezmezného rozhorčenia nad strašnou krivdou,ktorá bola spáchaná na človeku vinnom len tým,že sa narodil v nespravnom čase,na nesprávnom mieste a s čiernou pleťou.Je v podstate jedno či Hurikán je,alebo nie je natočený podľa fiktívneho príbehu a Rubin Carter poslúžil iba ako námet,dôležité je memento.Existujú totiž milióny ľudských príbehov,ktoré fiktívne neboli a za ne hovoria práve takéto filmy. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Podľa hodnotenia som čakal niečo viac ako sa mi dostalo. Priznám sa, že hoci bol Denzel Washington po celý čas skvelý, väčšiu časť filmu som sa nudil. Začiatok filmu, zápasy, väznica, detstvo - to mi celkom ušlo, ale naťahovanie s prípadom v druhej polovici bolo už zjavné a pretiahnutá stopáž mi vadila. Hlavne pestúni mi prišli nejakí prispatí. Predsa len táto téma tu už viackrát bola a diváka musí zaujať pri takmer 2,5 hodinovom filme niečím viac. A na mňa opäť doľahol len závan Ameriky! Jedenkrát v pohode, viackrát si to už ale nedám. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rubin Carter (Denzel Washington) měl už od dětství problémy s policií, hlavně s místním šerifem. Ten i nelibě nesl, že mu Carter utekl do armády, a po svém návratu se stal úspěšným boxerem, pod jménem Hurikán. Jednoho dne ale šerif ucítil příležitost - za pomoci zfalšovaných důkazů byl Rubin Carter odsouzen k doživotnímu trestu za vraždu. Rubin Carter se s vězením nehodlal smířit, a celý svůj život sepsal do působivého životopisu. Po několika letech se kniha dostala i k mladému Lesrovi, který vidí v Rubinovi svou inspiraci, a za pomoci svých pěstounů se pokusí obnovit Carterův případ a dokázat jeho nevinu ... Z tohoto filmu jsem měl z počátku docela obavy, neb nejsem velkým příznivcům ani životopisných filmů, ani filmů z boxerského ringu, a tato kombinace se mi zdála více než vražedná. Naštěstí tento film není ani tak moc o boxu, ale spíše vynikající soudní drama o hledání spravedlnosti. Kladné body film získává za skvělé herecké obsazení v čele s Denzelem Washingtonem, ale i další herci - Deborah Kara Unger, Liev Schreiber či John Hannah a nebo mladý Vicellous Reon Shannon byli výborní. Naopak mi trochu vadilo příliš černobílé vidění světa - všichni ve filmu byli buď idylicky hodní (ať mi někdo vysvětlí co byli ti Kanaďani zač -- trochu mi to připomínalo nadpřirozené anděly) a nebo zlí. Nic mezi tím. Více se o případu dá dočíst třebas na wikipedii... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Řeším dilema, zda-li Hurikán(a) hodnotit čistě jako film. Jako fiktivní, kompletně vymyšlený příběh vytvořený za účelem menšího citového vydírání, či jako zfilmování skutečných událostí a přihlížet tím pádem také k nakládání tvůrců s fakty. Skutečnost byla jiná, ne tak černobílá. Zmínil bych pouze dvě divákům zatajené skutečnosti: v autě Cartera a Artise byly nalezeny zbraně, ze kterých se střílelo; dle vyšetřovatele McGuireho potvrdil vinu rovněž detektor lži. Mohlo jít (a nejspíš šlo) o rozsáhlejší spiknutí „bílých“, stále zde však zůstává pověstné „co když…“. S lehkou nadsázkou (a snad i bez ní) by šlo říct, že Carterův případ byl nahlížen dle aktuální nálady ve společnosti. A požadavkům společnosti přesně odpovídá Jewisonův snímek. Pro přehnané množství časových rovin a formálních přístupů k nim (proč byly všechny scény z ringu černobílé?) poněkud roztříštěné vyprávění se s přesunutím děje do vězení mění v akademicky uhlazenou podívanou s morálním poselstvím a maximálním hereckým nasazením (Oscara dostal Denzel dodatečně až za Training Day). Filmy z vězení vždycky táhly, tenhle dává v lepších chvilkách vzpomenout na Shawshank, jeho komplexnosti ovšem nedosahuje. Hurikán pojímá oblíbené téma o slepé spravedlnosti příliš schématicky, aby mohl být vystavován coby důrazné memento. Nevyhýbá se ani takovým klišé, jako pronášení patetických proslovů před vynesením rozsudku a vzhlížení k nebi, symbolu svobody. Abyste mne špatně neponímali – není to špatný film, jenom tuze předvídatelný a to já nerad. 70% ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

No jo, mám rád tie filmy od ktorých nič neočakávate a oni vás proste dostanú. Hurikán v ringu je presne ten prípad. Denzel Washington hrá ako kráľ, soundtrack bol milým prekvapením a režisér odviedol kus poctivej roboty. Je mi jedno, že sa to možno nezhodovalo zo skutočnými udalosťami na sto percent, filmu to na kvalite neuberá. 80% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Námietku voči filmu vzniesol H. Lee Sarokin, federálny sudca, ktorý Cartera oslobodil, ktorý povedal, že na rozdiel od jeho stvárnenia Rodom Steigerom „som uvoľnenejší a nenápadnejší človek“. (Arsenal83)
  • Skutočný Rubin "Hurricane" Carter meria 1,79 metra a váži 79 kg, pričom je asi o 4 centimetre nižší a takmer o 18 kg ľahší ako Denzel Washington (aj keď herec kvôli roli Hurikána schudol). Aj napriek tejto skutočnosti Washington a herci, ktorí hrajú jeho protivníkov v ringu, sú klasifikovaní ako ťažké váhy. (Smok)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama