Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální román Johna Balla V žáru noci (1965, česky 1992), líčící vyšetřování vraždy podnikatele v malém jižanském městečku, jehož se ujme projíždějící policista černé pleti, se stalo podkladem jednoho ze stěžejních filmových titulů šedesátých let. Z víceméně standardního detektivního příběhu se na plátně stala aktuální výpověď o stavu společnosti na americkém jihu, kde i po podepsání Zákona o občanských právech (1964) neustále doutnaly rasové konflikty. Snímek je postaven na hereckém mistrovství dvou naprosto odlišných představitelů, černošské hvězdy na vrcholu popularity Sidneyho Poitiera a předního exponenta Stanislavského herecké metody Roda Steigera. Jejich přístup k herectví je stejně rozdílný jako postavy, jež ve filmu vytvářejí. Na jedné straně elegantní, vzdělaný a sebevědomý černý detektiv Virgil Tibbs a proti němu zavalitý, životem ostřílený, ale bigotní jižanský šerif Gillespie. Rasové napětí mezi oběma protagonisty se postupně mění ve vzájemné pochopení a dokonce respekt, a díky oběma hercům je tento posun uvěřitelný, jakkoli se může zdát scenáristicky vykonstruovaný. Snímek se při oscarovém účtování dočkal pěti zlatých sošek, které si odnesli producent Walter Mirisch, scenárista Stirling Silliphant, herec Rod Steiger, střihač Hal Ashby (jemuž toto ocenění velmi pomohlo při startu režijní kariéry) a zvukaři filmu. Naprázdno vyšel režisér Norman Jewison (ten prohrál s Mikem Nicholsem, režisérem Absolventa) a také kameraman Haskell Wexler, který dokonce ani nebyl nominován. (Česká televize)

(více)

Recenze (243)

golfista 

všechny recenze uživatele

Krimi mého dětství. Velmi napjatý vztah mezi bílým a černým mužem zákona postupně přerůstá v úctu až přátelství. Výborně natočeno. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2002, Oscar 5 : Nejlepší film, Herec HR - Rod Steiger, Střih, Zvuk, Scénář - A + 2 nominace: Režie, Zvukové efekty ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

V Žáru Noci by mohla být poměrně slušná detektivka. To by ovšem to vyšetřování vraždy nesmělo stát tak nějak na vedlejší koleji. Tenhle film je hlavně o o těch "hurá dixie" rasistech z úrodného Jihu, kterým se ještě sto let po Lincolnovi ta kolečka v palicích neposkládala správně. Žádný venkovský realismus/idealismus ála Božena Němcová o přísném ale spravedlivém šerifovi, který postupně nachází cestu k respektu vůči černoššskému detektivovi, nenene...kdo viděl ty "nahorudolů" scény mezi Steigerem a Poitierem, ten ví o čem mluvím. Nebýt těchhle dvou, tak nemáme tuhle skvělou studii o mentalitě obou stran barikády, ale jenom tu zmíněnou detektivku. Sice jsem nepochopil co je na tomhle filmu mysteriózního, ale už mi není záhadou, proč je i po těch letech tak vysoko ceněn. I ode mě dostane 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Říkají mi PANE Tibbsi“. Na začátku byla stejnojmenná píseň Raye Charlese a ta dala první podnět ke vzniku poctivé detektivky. Poctivé detektivky, která by však s největší pravděpodobností – nemohu si pomoci – bez rasového podtextu žádného Oscara nezískala a příliš pozornosti nevzbudila. Film sice vzniknul speciálně pro Sidneyho Poitiera, Oscara si však nakonec po zásluze odnesl Rod Steiger. Jeho postupná proměna se odvíjí od nenápadných náznaků a na konci z něj rozhodně není bojovník za práva černochů, naopak mě napadlo, že cestou od nádraží ze závěru filmu jen tak, ze zvyku, zabásne prvního nachomejtnuvšího se barevného. Jak ukázalo několik podstatně slabších pokračování, hlavní zásluhu na úspěchu V žáru noci měl režisér Norman Jewison. S pomocí střihače Hala Ashbyho (Harold a Maude) dodal filmu mladistvý vzhled, takže má i po letech čím zaujmout. Jeho vykřikování „rasismus je špatný“ navíc není zbytečně hlasité a na svou dobu v porovnáni s jinými filmy ani ne moc naivní. 80% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní krimidrama s rasovým podtextem. Poitier i Steiger dávají svým postavám to správné charisma a divák tak lépe uvěří jejich vztahu i jejich počínání. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $24,379,978Tržby Celosvetovo $-║ Excelentná príbehová záležitosť v prvotriednom podaní šikovného inšpektora Sidneya Poitiera a jeho policajného náprotivka otravného a zbrklého Roda Steigera. Až neskutočná práca s dejom a hercami, režisér Norman Jewison a jeho asi najlepší film. /100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, který se mi líbil spíš jako drama o "nigga" policajtovi na rasistickém jižanském vidlákově než jako detektivka. Ono se totiž občas na detektivní rovinu skoro zapomíná a prim hrají ale opravdu skvěle natočené scény, v nichž se drama a rasové animozity skrývají pod povrchem slov (proto je třeba vidět film v originálním znění). Poitier i Steiger jsou absolutně brilantní, jejich pozvolna se utvářející přátelství má všechny kladné rysy skvěle napsaných a sehraných postav. I optika filmu není černobíle korektní a nejednou usvědčí kladnou černošskou postavu ze stejně zatvrzelé nenávisti. Výtečná hudba vystihuje ospalou atmosféru, pod níž to bublá starými dogmaty. Režie Normana Jewisona je nečekaně moderní, střih i kamera si co do dynamiky v ničem nezadají se současnými detektivkami. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kriminální zápletka není až tak zajímavá ani důležitá. Hlavní motor filmu je inteligentní černoch působící rozruch v rasisitickém prdelákově. Oba hlavní protagonisté mají velké ego a postupně si získávají vzájemný respekt. Už od začátku je jasný, že to Virgil vyřeší, proto mě víc bavilo sledovat, jak si poradí v nepřátelskym prostředí a jestli se dostane šerifovi pod kůži. Vůbec to nezestárlo. Nenapodobitelná šedesátková atmosféra je skvělá. Má to dvě fakt kouzelný scény. Hrozně se mi líbilo, jak Warren Oates šmíruje tu nahou holku a pak hlavně ta jak si podivínskej barman pouští z jukeboxu Foul Owl On The Prowl. ()

movie 

všechny recenze uživatele

V ŽÁRU NOCI neuchvátí svojí prostou kriminální zápletkou, ta je jen pozadím k sílné reflekci amerického jihu, který měl i v 60. letech ještě daleko k rasovému smíření. Věřím, že Norman Jewison tehdy píchnul do vosího hnízda, pokud se V ŽÁRU NOCI promítalo ve Spartě, Mississippi (pro účely filmu se jedná o fiktivní místo), muselo by místní kino přinejmenším shořet nenávistí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Černošský policajt se ocitne v jižanském městečku a zrovna ve chvíli, kdy tam dojde k vraždě. Logicky se tak z normální detektivky stává drama s rasovým zabarvením, protože otroctví už sice neexistuje, ale tam to ještě moc lidí nepochopilo. Virgil ovšem svojí zarputilostí a umíněnou hrdostí pomalu obrací na svou stranu nejen na první pohled buranského a zaslepeného šerifa. Sidney Poitier tyhle role umí jako málokdo a Rod Steiger si rozporuplného šerifa střihnul velmi dobře. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ze všeho nejradši bych tě nechal zbičovat, Virgile!" Tak to bývá, když si na rasistickém Jihu bílý šerif Gillespie odmítne podat ruku s černým detektivem Tibbsem. Takže kolegialita stranou, protože tady jde o vraždu, kterou ten bílý vyřešit neumí a toho černého chtějí místní zastánci tradičních hodnot rozštěpit na kationty a anionty. Já se bavil při šerifově tahání "zaručených" vrahů z rukávu a byl jsem i přiměřeně napnutý z toho, zda se Tibbs dožije odhalení vraha, takže za mne určitě spokojenost. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Stylová kriminálka se sympatickými postavami a "nenápadně" skrytým poselstvím. Možná, že chvílemi mají policisté až moc velké štěstí na důkazy, ale jinak není co vytknout. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Místní policajti jsou banda idiotů, který jsou při vyšetřování vraždy úplně bezradný, ale náhodou se tam zrovna objeví detektiv černoch, kterej všechno ví, všechno zná a všude byl nejmíň dvakrát. Tomu je vždycky všechno po minutě jasný a pachatele tak vypátrá s prstem v nose. Kriminální zápletka je průměrná a to vyšetřování vraždy tam je hlavně kvůli tomu, aby se na něj naroubovalo poselství, že rasová dyškriminácija je špatná. Film nabídne celkem slušný tempo, atmosféru a taky pár hereckejch výkonů. Vyzdvihnul bych hlavně Roda Steigera v roli buranskýho šerifa. 60% ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Kvalitní příběh, pitoresknost jižanského maloměsta, absurdní humor často vycházející ze zakořeněného rasismu a segregace, časté konfrontace mezi Tibbsem a Gillespiem, šerifovo neustálé žvýkání, revoluční scéna fackované. Tohle všechno (a mnoho dalších drobností a jednotlivostí) dělá z filmu V žáru noci jednu z nejlepších kriminálek, co jsem kdy viděl. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V některých komentářích se objevuje povzdech, že by to mohla být perfektní kriminálka, kdyby Jewison neztrácel tolik energie rasovou otázkou. Potíž je v tom, že jádro režisérova zájmu spočívalo právě v problému rasismu, konec konců psala se 60. léta a film se dá považovat za aktuální politický příspěvek do vášnivé debaty o tomhle problému. Film měl zjevně fungovat jako společenské drama, kde kriminální zápletka slouží jen jako pozadí, resp. východisko, pro angažovanou společenskou kritiku. I s odstupem času film funguje výborně, přesně tak, jak to Jewison zamýšlel - a představuje svědectví o době, kdy rasismus měl v americké společnosti nesrovnatelně větší vliv než dnes. K tomu si připočtěte dva špičkové charakterní herce, kteří chytili příležitost za pačesy, a máte film, který neváhám ohodnotit maximálním počtem hvězdiček. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Perfektně napsané kriminální drama o nelehkém sbližování se nesourodé dvojice policistů - elegantního černého experta na vraždy z velkého města na severu a omezeného ješitného bílého poldy z rasistického jižanského buranova. Barevně i povahově namixovaných policejních parťáků už stříbrné plátno pamatuje fůru, ale Tibbs/Gillespie (Poiter/Steiger) patří k nejstarším, nejslavnějším a nejfunkčnějším. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Welcome to Sparta, State Mississippi. Average IQ: 72.6… Projíždějící filadelfský inspektor Virgil Tibbs se v jižanském balíkově snaží co nejrychleji vyřešit vraždu a to nejen proto, že každý další kontakt s místními obyvateli znamená masivní odumírání jeho mozkových buněk.. Horké téma rasové segregace plní detektivní zápletce funkci jeviště, suverénní Poitier boří lůze domečky z karet předsudků, dokonale civilní Rod Steiger žvýká o sto šest a postupně poznává, že ani mezi lány s bavlnou se nemá knížka soudit podle obalu.. Ta klidná síla, to držení těla, ta obličejová mimika. Jestli on Sydney na jaře roku 1954 neprojížděl newyorkským Mount Vernonem a nenavštívil paní Washingtonovou zrovna když pan Denzel Washington Senior kázal v kostele.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

A pak že běloba a negr nemůžou být kámoši i na post-konfederačním území. Pěkný chlapský příběh se sociálním přesahem a inteligentní, ryze oldschool kriminálkou jako hnacím motorem. "They call me mr. Tibbs." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Drama, které krášlilo mé jinošství.Pohled - neobyčejně zasvěcený - do amerického Středozápadu, do nejameričtější - dá-li se tak říci - Ameriky. Pohled věcný, ale ne démonizující. Detektivka, klasická, stará v nejlepším slova smyslu, ale přitom moderně přerůstající svůj žánr a strhující akčností, o které si většina dnešní "action!" může nechat dát zdát. Herecké výkony jsou skvostné, Poitierův byl ve své době až přízračný: Vzdělaný, kultivovaný černoch, vedle kterého bílí hrdinové působili dojmem protihráčů, kteří neustále zaostávají alespoň o délku. A všudypřítomný bílý rasismus, procházející Spartou, kterou si filmaři vypůjčili z nedalekého státu Tennessee, aby ji přenesli do Missippi, nelze ve filmu přehlédnout. Doslova z něj kape včetně fackovací scény s nejhorším a nejmohovitějším rasistou města. Jakýkoliv další superlativ pro ŽÁR NOCI by byl nadbytečný. Je to film, který svítí i hladí. Po duši i srdci. ()

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama