Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve filmografii Normana Jewisona se blyští především nesmrtelné klasiky jako Pod vlivem úplňku, Šumař na střeše či filmová verze rockového muzikálu Jesus Christ Superstar, stejně tak je zde k nalezení i méně známá protiválečná komedie Rusové přicházejí! Rusové přicházejí! z roku 1966. A její zápletka je stejně jednoduchá jako úsměvná. Celý děj se točí kolem ruské ponorky, jež náhodou uvízne na americkém pobřeží, v píscích kolem oblasti Nové Anglie. A její přítomnost v době probíhající studené války vyvolá mezi místními obyvateli pochopitelně velký poprask. Někteří utíkají do krytů s tím, že na dveře klepe třetí světová válka, jiní srdnatě burcují ozbrojenou domobranu a ti nejrozumnější se nezmůžou na víc než na otázku, jak je tohle vůbec možné. A ani sami Sověti jim hledání odpovědi svým chováním příliš neulehčí. Rozhodnou se totiž vypravit na pevninu poručíkem Rozanovem vedený výsadek, jehož úkolem je ukrást zde člun, s jehož pomocí by se mohla ponorka dostat zpět na volné moře. Jinými slovy v malém přímořském městečku se najednou objeví po zuby ozbrojené komando rudoarmějců, aniž by kdo tušil, jaké mají úmysly. Je pochopitelné, že první nedorozumění na sebe nenechají dlouho čekat. To vše v celovečerním hereckém debutu Alana Arkina, který byl za svou premiérovou roli poručíka Rozanova nominován na Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Odlehčená alternativa k Doktoru Divnoláskovi. Americká paranoia ze studené války je tady zkarikovaná místy ještě líp. Hrstka ztracených Rusů (s výborným Alanem Arkinem v čele) nechce nic víc než půjčit si člun, ale tichou poštou obyvatel ostrova neškodný komár zmutuje v po zuby ozbrojeného velblouda a nastane klasická situace na sebe se vršících nedorozumění, zmatků a bláznivých honiček. Amíci se předhánějí v nápadech, jak vetřelce zneškodnit a ve skutečnosti jsou vzrušením bez sebe, že se v tom jejich zapadákově konečně něco děje. :-) Milá komedie, škoda, že jí v polovině dojde dech a místo aby poctivě gradovala, má co dělat, aby tu divoce rozvětvenou zápletku spletla zase dohromady. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud by v současnosti noha ruského vojáka šlápla na americký ostrov, tak by během pěti vteřin zmizel tento ostrov pod jaderným hřibem, ale tento příběh je z doby, kdy Rusové jenom trochu moc chlastali a Američané svými špuntovkami nebezpečně ohrožovali pancíře jejich ponorky. Já se přitom bavil celkem slušně, zejména hodný Kolčin byl ve své naivitě naprosto skvělý a bojovný synek Pete taky neměl chybu, ale celkově si myslím, že z daného tématu by nějaký věhlasný bangladéšský režisér vytěžil mnohem více zábavy. ()

Reklama

Topolos 

všechny recenze uživatele

Snad jediný americký film, kde nejsou Rusové za záporáky. Sovětská ponorka uvízne na mělčině u malého ostrova, obývaného asi stovkou buranů. Ruská přítomnost vyvolává stejnou paniku, jako v dnešní době skupinka Arabů na letišti..... Skvělá kamera, střih, mnoho humorných scén. Kdyby nebylo toho hloupě-amerického šťastného konce, tak bych se nebránil dát 5*. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Lehko stravitelná komedie, která se nás snaží přesvědčit o tom, že americký lid nebude v případě ohrožení (zde konkrétně během studené války) připosraně sedět ve svých papundeklových bunkrech, ale že se statečně chopí zbraní a vyrazí do ulic. A také prezentuje myšlenku, že někteří soudruzi by rádi zavítali do kapitalistických amerických končin. 55% ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Sovietska ponorka „stroskotá” tam, kde nie je vôbec vítaná, a tak obyvatelia malého, zapadnutého ostrovčeka systematicky podliehajú extrémnej davovej hystérii, a pritom deviati sa odvážia na prieskum... « 『 Tento režisér, t.j. Norman Jewison ma už druhý-krát po sebe extra nepotešil, aj keď sa snažil nakrútiť si presne taký „propagandistický” počin, ktorý by uzmieril dve rozhádané, nenávidené svetové veľmoci = ZSSR V-E-R-S-U-S USA, je to spracované v takom i drzejšom komediálnom poňatí, ale i napriek tomu som nemal veľa dôvodov, aby som sa trebás často z chuti zasmial, ba možno, debutujúci, brilantný Alan Arkin je jeden z nich, už som naznačil, že nielen „spoločenstvo deviatich” nebude vôbec nadšené, kde sa nachádza, a tak namiesto komédie som si pripadal, ako u dramédie, kde som sledoval niekedy aj komickú, ale najmä horlivú snahu, ako sa dostať odtiaľto preč, keď títo nešťastníci si koľkokrát mysleli, že budú lynčovaní... 』Strihač Ashby mal množstvo postáv na všelijakých miestach ostrova, že strihá pomerne chaoticky, až mi to liezlo krkom, že zrovna od neho by som to nečakal ! PS: Vidieť sa to síce oplatí, lebo sú tu : Alan, Eva Marie i Carl, a ten mi mimochodom pripomínal Jimmyho Stewarta, ale varujem vás dopredu, že veľké zázraky od toho ale určite nečakajte ! Je to tak strašne naivné, až to občas bolí, asi preto... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Postavu komediálneho scenáristu Walta Whittakera hrá skutočný komediálny scenárista ‎‎Carl Reiner‎‎. (Šuplík)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama