Maďarská rapsódie

Maďarská rapsódia

Maďarsko, 1979, 91 min

Miklós Jancsó

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(17.5.2006)

Škoda, že se filmy z Maďarska z tohoto desetiletí sem tak málo dostávají. Maďaři, mnozí z nich si zachovali svéprávnost jako národ i za socialismu. V době dospívání mě jejich dějiny nezajímaly, ale jejich přítomnost, takže díky pobytům v Budapešťi jsem nabíral poznávání pestřejšího lidského rozvrstvení, než v šedém a fádním Brně.(13.8.2010)

Jméno Miklós Jancsó bylo vždycky zárukou jisté kvality.(19.7.2007)

nesmierne pomalý umelecký zážitok.ale nie pre každého(5.6.2003)

Maďarská rapsódie je o trochu slabší, než Allegro barbaro. Občas opravdu vykrádá Paradžanova, záběry jsou méně propracované – kratší, „funkčnější“, některé scény jakoby přešly z předchozích Soukromých neřestí (tance). Hlavně je to ale neautentické proto, že to chce být primárně důležité o důležitých věcech – prázdný patos. Některé záběry jsou nicméně úžasné. Scény s prameny. Svítání na pustě. A: Udo Kier je prostě všude – musel jsem se smát-)!!(24.2.2011)

Když jsem dorazil na projekci a zjistil, že jsem přišel pozdě (měl jsem takové období), nijak zvlášť mne to netrápilo, říkal jsem si, že to u Jancsoa nemůže až tak vadit (a popravdě u Kleopatry to zamrzelo podstatně více) a nijak jsem se nenervoval. Pravda, docela dlouho mi trvalo, než mi jednotlivé obrazy začaly skládat smysluplný obraz (ano, mělo to zřetelný a docela dramatický děj!), ale nejsem si jist, že to bylo pozdním příchodem. U Allegra už jsem se chytal lépe, ale ne o mnoho.(13.12.2011)