Reklama

Reklama

Vynikající kriminální komedie rozehrává mistrovskou šachovou hru mezi šarmantním milionářem Thomasem Crownem (Steve McQueen) a mazanou vyšetřovatelkou pojišťovny Vicki Andersonovou (Faye Dunawayová). Znuděný Thomas se z životního rozmaru rozhodne, že uskuteční velkou bankovní loupež. Najme pět lupičů, kteří se vzájemně nikdy nepotkají, a zosnuje puntičkářský plán, jenž vyjde bez sebemenšího zádrhelu. Thomas zlodějíčky vyplatí, zbytek nehorázné sumy uloží na švýcarské konto, aby začal nový život, daleko od Bostonu a zdejší korporace. Zádrhel se však objeví v neméně půvabné a inteligentní Vicky, která je pojišťovnou vyloupené národní banky pověřena, aby celý případ prozkoumala. Teprve tím začne pro všechny zúčastněné to pravé dobrodružství, v němž nebude nouze o napětí, lásku …a falešnou hru. Kdo ale nakonec zakončí partii šach matem? Ačkoli slavná kriminální romance dosáhla na Cenu Akademie i Zlaté glóby za hudbu (Michel Legrand, Alan a Marilyn Bergmanovi), snímek proslul strhujícím způsobem vyprávění, na němž se výrazně podepsala jak rozvážná režie zkušeného Normana Jewisona (V žáru noci, Šumař na střeše, …a spravedlnost pro všechny, Jesus Christ Superstar), tak promyšlená prvotina právníka a scenáristy Alana Trustmana, jenž dále proslul scénářem k akčnímu thrilleru Bullittův případ (kde si taktéž zahrál Steve McQueen). Dynamiku příběhu posiluje na hollywoodský styl dobově netradiční práce se zmnoženým rozděleným obrazem, souběžně uvádějícím hned několik akcí současně (split screen). Tvůrci se inspirovali avantgardní montážní technikou Christophera Chapmana, která byla uvedena v Montrealu na mezinárodní výstavě Expo 67. A byl to právě Chapman, jenž ve spolupráci s pronikavou kamerou velikána Haskella Wexlera (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Rozhovor, Přelet nad kukaččím hnízdem) a hned trojicí pohotových střihačů (Hal Ashby, „Buzz“ Brandt a Ralph E. Winters) umocnil takřka jazzovou obrazovou jízdu, dodnes oslňující svou nápaditostí. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (129)

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen tentokrát v roli dokonale elegantního znuděného milionáře. Nutno podotknout, že mu tahle póza sedí vskutku skvěle. Faye Dunaway je nebezpečně svůdná a hračky i kratochvíle Thomase Crowna by si zajisté rád vyzkoušel snad každý z nás. Za naprosto geniální lze bez váhání označit scénu, v níž McQueen a Dunaway hrají šachy. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ten film je postaveny na charismatickem McQueenovi a ve sve dobe jedne z nejkrasnejsich herecek Dunaway. Coz je skoda, nebot film ma daleko vetsi potencial i v samotnem nametu. Bohuzel zpracovani me nicim neobohatilo, tempo pomale a atmosfera takova nijaka... Ale oscarova pisnicka nadherna, to rikam porad, 60. leta patrila zenam a hudbe:-)! ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale rozhodně Aféra Thomase Crowna s Brosnanem je lepší. Brosnan byl showman a elegán, který rozhodně nepůsobil hloupě. Tady je Thomas Crown vylíčen jako zbohatlík, který se nudí životem, a tak si vymyslí dokonalou loupež. Dunaway je tady šik, lážoplážo si randí s Crownem a pak by ho nechala zatknout. Takže ve výsledku fajn film, ale předělávka z roku 1999 je rozhodně lepší. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové pozor, přichází Faye Dunaway, která vám vytře zrak. Nachvíli ho vytře i Stevu McQueenovi, se kterým rozehraje nejsmyslnější partii šachu v dějinách kinematografie. Člověk by řekl, to má "pan Crown" spočítané, ale ostatní hry mu jdou lépe než šachy. Nakonec dá stejně šachmat a vy ho budete milovat i nechápat zároveň. Příběh není zas nic extra nového pod sluncem, ale způsob provedení a souznění romantiky s kriminálkou mi nikdy nepřišlo lepší. Ať žijou všechny ty nádherný hadry, co měla Dunaway během filmu na sobě a sladká šedesátá celkově! ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že se budu nudit u filmu s McQueenem a Dunawayovou z konce 60.let. Dramatické scény? Ne. Romantické jiskření? Ne (!!) Děj? Ne. Tohle si McQueen natočil snad je proto, aby se mohl prohánět na čtyřkolce na pláži. Jewison je hodně nevyrovnaný režisér, natočil klenoty jako V žáru noci, nebo ...A spravedlnost pro všechny a paky taky nevýrazné záležitosti jak Cincinnatti Kid, nebo Rollerball... ()

Galerie (92)

Zajímavosti (15)

  • Tento snímek označoval Steve McQueen za svůj vůbec nejoblíbenější, ve kterém hrál. (Caszidy)
  • Bugina, s níž se ve filmu po pláži prohání Thomas Crown (Steve McQueen) a Vicky Anderson (Faye Dunaway), je Volkswagen Roadster Dune Buggy - Meyers Manx 1965. (Rodimus)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

Reklama

Reklama