Reklama

Reklama

Dědáček

  • USA Grandpa
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1969, 31 min

Obsahy(1)

Režisér Jaromil Jireš se kromě klasických celovečerních filmů věnoval hodně také filmům krátkometrážním a dokumentům, zaměřeným převážně na lidi - jejich práci, soukromí (obojí mnohdy spolu úzce spjaté), zájmy, životní styl, výjimečnost, apod.
Jedním takovým je i DĚDÁČEK, zachycující pestrý život prostého vesničana Vincence Moštka. Tento moudrý a přes svůj věk stále vitální člověk vypráví na oslavě svých jedenaosmdesátých narozenin. Dovídáme se např. zážitky z mládí a vojny, o jeho velké lásce k přírodě a hudbě, jak žije téměř nedotknut civilizací, bez "moderních vymožeností" a běžných starostí. Dědáček se jeví jako velice zajímavý, upřímný, veselý, srdečný, s až záviděníhodným optimismem a chutí do života. Promlouvají i někteří z rodiny a přátel, všichni o svém blízkém mluví moc hezky, velmi si jej váží. Jedním takovým je i jeho přítel Šimon Pešl.

Na základě tohoto dokumentu pak Jireš (společně s V. Skalským) natočil navazující snímek Cesta do Prahy Vincence Moštka a Šimona Pešla z Vlčnova l. p. 1969. (Idée_fixe)

(více)

Recenze (3)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes nic zajímavého pro současného diváka nekouká -li s gustem na CS Film či Doku CS :-). Samozřejmě tehdá, v době kdy si málokdo mohl nechat natočit dokument o někom z rodiny to asi působilo jinak. Dědeček je sympatický, na svůj věk plný života a dokument odskakuje od oslav ze sklípku do dědáčkových včelínů či na zasněžená moravská pole. Je to milé, lidské, bodré, zajímavé však dnes hlavně jako dokument své doby. Dávám za 4 štamprdle slivovice a moc by mě zajímalo kolika let se dědáček celkem dožil! . * * * * ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Sympatický dědeček vypráví o svém zajímavém životě. :-) Můj velmi oblíbený dokument, upřímný, dojemný, od srdíčka. :-) ()

Reklama

Reklama