Reklama

Reklama

Potopa

Polsko / Sovětský svaz, 1974, 316 min (Alternativní 177 min)

Obsahy(1)

Dvoudílný historický film Potopa natočil režisér Jerzy Hoffman podle stejnojmenného románu klasika polské literatury Henryka Sienkiewicze. Jeho děj se odehrává v 17. století, kdy do Polska vnikli Švédové pod vedením krále Karla Gustava a kdy zrada některých velmožů, jako Radziwillů umožnila, aby zaplavila celé kraje jako potopa. Sienkiewiczův román má komplikovanou konstrukci s rozsáhlým epickým dějem s mnoha vedlejšími motivy.

Tvůrci se soustředili především na osobní drama statečného olšanského důstojníka Andrzeje Kmicice a na plastický obraz Polska, které povstalo proti Švédům. Zachovali maximální věrnost předloze, museli se však vzdát některých částí, které nebyly pro sevřenou filmovou tabuli rozhodující. Dominantní postavou filmu je Andrzej Kmicic, kterému dal Daniel Olbrychski nejen románovou statečnost a mužnost, ale i mnohem větší psychologickou hloubku. Výborná kamera Jerzyho Wójcika vyjádřila režisérovu koncepci jak v panoramatických masových scénách v exteriéru, tak ve scénách, natáčených v reálném prostředí historických zámků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Potopa" možná postrádá rychlý spád a vybroušenost akčních scén pozdějšího "Ohněm a mečem", osahuje ale všechno, co divák od Hoffmanova historického velkofilmu očekává - dokonalou a historicky věrnou výpravu, velkolepé bitevní scény, sympatické herecké výkony (kromě suverénního Olbrychského a jeho partnerky mne zaujali hlavně F. Pieczka a Bruno O´Ya) i romanticko-dobrodružnou linii a milostnou zápletku. Co se předlohy týče - Sienkiewiczův román je i dnes strhující četbou, zájemcům o podrobný a téměř vyčerpávající pohled moderní historiografie na dané období polských dějin a historické osobnosti vystupující v "Potopě" bych ale doporučil knihu švédského historika Petera Englunda "Nepřemožitelný. Historie první severní války" (česky NLN, 2003). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Přímo dechberoucí převedení Sienkiewiczova románu na filmové plátno, jehož atmosféra z filmu přímo sálá. Krev je krvavá, šavle rezaté, všude bláto a sníh. Tohle se dnes už bohužel netočí. Bez digitriků a hyperakční kamery se zřejmě neobejdem. Navíc s výtečnou hlavní postavou - plukovníkem Ondřejem Kmiticem, který není neprůstřelnou snůškou všech ctností, ale obyčejným zranitelným chlápkem s množstvím mušek a much ve výborném podání Daniela Olbrychského. ()

Reklama

Sipora 

všechny recenze uživatele

Mohutná historická freska, která musela stát strašně peněz. Na některých filmech se čas nepodepisuje, na některých ano. Potopa patří do té druhé skupiny (věrnost knižní podobě zdaleka není vše); tak starý film a je teprve z roku 1974! Myslím, že je to dáno i tím, že jsem film viděla s českým historizujícím dabingem, zatímco originál zní ve skutečnosti o poznání lépe. Proto hodnotím více body, než jsem původně měla v úmyslu. Ten historický obraz je velkolepý a věrný, a herecký výkon Daniela Olbrychskeho taktéž. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá historická dráma zo 17. storočia z územia poľsko-litovského kráľovstva, ktorá rozpráva o horkokrvnom vojakovi. 4,5 hodín je riadna sledovacia fuška, ale oplatí sa ju vidieť už len z dôvodu kombinácie takých velikánov, ako sú režisér Jerzy Hoffman a spisovateľ Henryk Sienkiewicz. Velkolepá výprava a nákladné scény je to, čo asi najviac uchváti diváka. Mierne komplikovaný dej, dlhá stopáž, viaceré laxne spravené súboje a scenár asi to, čo ho naopak odradí. Hodnotenie: 70% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Polský velkofilm z dob války se Švédskem (1655), kdy důstojník Kmicic z Litvy splňoval svým nevázaným chováním přesně představu polské šlechty (hodování, pití, a to další...), bohužel také násilí vůči civilnímu obyvatelstvu. Andrzej se uchází o krásnou Olenu, která se jej pokouší přivést k rozumu, stejně jako nejlepší šavle Polska pan Wolodyjowski. Klasický historický román v epickém zpracování, dva filmy s masivní výpravou, ale pozor. Souboje a vojenská složka, kostýmy, ježdění koní to je vše na nejlepší úrovni i dnes, stejně jako kamera. souboj Kmicic Wolodyjowski v prvním dílů je mezi mnoha šermíři a učiteli šermu viděn jako nejrealističtější souboj v všech dob! Skvěle vybraní herci, perfektní režie a historický nádech s velkou porcí romantismu předlohy. Podle mě by film klidně mohl znovu do kin, viděna remasterovaná verze, rozdělená na dva díly. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Většina bitevních scén byla točena v dněperské oblasti blízko Kyjeva, dnešní Ukrajina. (ČSFD)
  • O hlavní roli Oleńky se ucházelo 9000 kandidátek. Zvítězila Malgorzata Braumek. (ČSFD)
  • Ve filmu si zahrálo téměř 40 tisíc statistů. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama