Reklama

Reklama

13. komnata - Série 13 (2016) (série)


13. komnata Zdeny Studenkové (S13E15)

(epizoda)

Obsahy(1)

Slavná slovenská herečka zažila v dětství trauma ze šestiletého věznění svého otce. Dnes se na kulturní scéně nedá přehlédnout a narušuje zažité konvence. Nejznámější a nejpopulárnější slovenská herečka Zdena Studenková se narodila 19. 5. 1954 v Bratislavě. Vyrůstala ve velmi skromných rodinných poměrech v období budování socialismu, zatímco její otec byl šest let zavřený ve vězení. V roce 1972 absolvovala Střední školu uměleckého průmyslu, konkrétně obor fotografie. Později přešla na studium herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Vdala se za svého spolužáka, ale manželství dlouho nevydrželo a brzy se rozvedla. S druhým manželem, jímž byl režisér Stano Párnický, má dceru Simonu. Nejdříve působila na Nové scéně a od roku 1978 přijala angažmá do Slovenského národního divadla, kde hraje dodnes. Prosadila se také jako muzikálová herečka, vystupovala v mnohých muzikálech režírovaných Jozefem Bednárikem. V roce 1995 jí vyšlo hudební album Dotyky noci.

Nejvýrazněji se etablovala jako charakterní herečka v televizních inscenacích, které se pravidelně vysílaly a byly známé jako „bratislavské pondělky". Tam se ještě jako začínající herečka uvedla a hrála po boku špičkových osobností, jakými byli Ladislav Chudík, Štefan Kvietik, Ján Mistrík, Michal Dočolomanský, Leopod Haverl, Karol Machata, Dušan Jamrich a mnozí další. Zahrála si i v mnohých slovenských a českých filmech. Čeští diváci si ji pamatují z nezapomenutelných filmů Juraje Herze Panna a netvor a z filmu Marie Poledňákové S tebou mě baví svět nebo ve filmu Václava Matějky Anděl svádí ďábla. Po letech společného života s režisérem Párnickým se rozvedla a našla si o sedmnáct let mladšího partnera, hudebníka Braňa Kostku, se kterým žije dodnes. V poslední době excelovala v českém seriálu První republika, kde hrála po boku Tomáše Töpfera. Na jevišti SND bravurně ztvárnila německou fašistickou režisérku Leni Riefenstahlovou; za tuto roli dostala nejedno prestižní ocenění. Zdena se velice pečlivě stará nejen o svůj zevnějšek, dokonce si usmyslela navštěvovat školu, v tomto případě jazykovou, aby se zdokonalila v angličtině. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud jsou tyto pořady postaveny tak, že jen ilustrují komentář, který si připraví osobnost sama o sobě, pak je to v pořádku. Konečně kdo jiný by měl lépe mluvit o dětství, soukromí, manželství toho nebo jiného herce, než on sám? Jsem ráda, že Studenková dostala tuhle příležitost. Její práce je velmi výmluvná a její hostování v pražských ateliérech vždycky ty filmy rozsvítilo. Dnes si zpětně doplňuju i její slovenské role a jsem spokojená. Studenková je ideálním zástupem generace, kdy Česko-Slovenská tvorba dávala smysl. Dnes se to překvapivě objevuje jako novinka, ale není tomu tak. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama