Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace hudební féerie na motivy operet O. Nedbala "Polská krev" a Frimlovy "Rose Marie". Autoři Vladimír Fux a Stanislav Fišer (brněnský režisér 1921–2007) situovali setkání dvou protagonistů – Bola, hrdiny operety "Polská krev", a Jima, protagonisty z operety "Rose Mary", do malé kavárničky. Tam si postavy vyprávějí osudy, vyměňují názory na „své“ postavy a jejich působení v operetě. Tato zápletka poskytuje příležitost k uvedení těch nejpopulárnějších árií, duetů a sborů z obou operet... V režii S. Fišera se objeví řada herců (s hlasy známých operních pěvců), mezi nimž je i Stanislav Fišer (tentokrát se jedná o známého herce ročník 1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jedna z prvních barevných televizních operetních inscenací. Fux a Fišer sestavili průlet operetami "českých otců" Nedbala a Frimla, přičemž nechali velmi neoriginálně výběr toho nejlepšího z původních her doplnit setkáním Bola a Jima v laciné kavárně. Glosy, které provázejí toto setkání a vysvětlují události v obou operetách jsou mírně řečeno... slabé. Nesourodé děje Polské krve a Rose Marie vedle sebe skřípou, jak jen může látka zrozená z Puškinovy Slečny selky a Frimlova opojení americkou emigrací. Zajímavý je (snad) Josef Čáp jako Bolo a jeho partnerka Jorga Kotrbová jako Helena Zarembová ve scénách z Polské krve. Ve scénách z Rose Marie je výborný Pepa Bek, bohužel bez možnosti si svého Malona zazpívat sám, Kateřina Macháčková je pouze nyvá, Eva Boušková si s žánrem operety poradila lépe. ()

Zajímavosti (3)

  • Obdobné operetní féerie nebyly v 70. letech nijak obvyklé, nicméně k výročí 100 let narození Oskara Nedbala sehrálo Krušnohorské divadlo v Teplicích revue Bouřlivák citlivého srdce. Později se začaly podobné kompiláty objevovat častěji: Perly pani Operety aneb čemu Plzeň tleskala a tleská (Divadlo J. K. Tyla Plzeň, 1983), Operetním světem (Slezské divadlo Opava, 1991), Úsměvy paní operety (Jihočeské divadlo České Budějovice, 2003), Rendez-vous s operetou (Městské divadlo Brno, 2007), Advent v operetě (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, 2011), Dámská volenka (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, 2012), Ples v operetě a Když máj jde k nám (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, 2014). (NinadeL)

Reklama

Reklama