Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou zloději, kteří kradou jen pro peníze. Jiní lupiči - požitkáři, si při své krádeži chtějí vychutnat i její náročnou přípravu a uskutečnění, nejspíše proto se často zajímají hlavně o cennosti, pro jejichž získání je potřeba vynaložit neobyčejný důvtip a vynalézavost. K těm druhým patří elegantně vystupující zlodějka Elizabeth Lippová a nepolapitelný, důmyslný lupič Walter Harper. Za vzácnou dýkou obloženou diamanty se společně vydávají do Turecka, cíl jejich tajného zájmu je přitom pečlivě střežen v muzeu Topkapi v Istanbulu. Od počátku nechtěji nic ponechat náhodě, pro realizaci krádeže vymyslí složitý plán a ještě si přizvou na pomoc vynálezce Cedrica Page, akrobata Giulia, siláka Hanse a dementního kuchaře. Elizabeth a Walter chtějí oklamat podezíravou tureckou policii, která vidí nebezpečné špióny doslova na každém kroku. Proto nakonec také zaměstnají jako svého řidiče svérázného mluvku a průvodce turistů Arthura Simona Simpsona. V každém plánu se ale občas objeví nečekaně slabé místo... Komedii, která možná některým divákům připomene slavný film Jak ukrást Venuši, natočil klasik světového filmu režisér Jules Dassin (Obnažené město, Noc a město, Rvačka mezi muži, Ten, který musí zemřít). Při realizaci se opřel o jasné herecké typy, úlohu Elizabeth Lippové ztvárnila jeho tehdejší životní partnerka Melina Mercouriová, jejího komplice Waltera Harpera hraje Maximilian Schell. Peter Ustinov, který ztělesnil Arthura Simona Simpsona, získal za svůj výkon Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Javert 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch oddychových filmů, které si pustíte při letním večeru, krásně u něj vypnete, ale zároveň neutrpíte díky kvalitě herců i scénáře lobotomii typu "Doktoři z Počatků." Pro mě ještě o kus lepší než Gambit (který se nabízí jakožto podobný heist film), zejména díky Ustinovovi, jehož "pijavice" je vskutku oscarová. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kromě v té době ještě nepříliš ohraných zlodějských fíglů ničím zvláštním zajímavá a nijak zvlášť vtipná komedie z prostředí tehdy (i díky Jamesu Bondovi a jeho Srdečným Pozdravům z Ruska) tak populárního Istanbulu. Film dnes působí poněkud věkem přešle, stejně jako jeho hlavní hrdinka Elizabeth, které bylo v době natáčení 44 let (to jest o deset více než jejímu hereckému partnerovi Schellovi) - nicméně se jí musí přiznat, že i tak dokázala občas působit opravdu velmi přitažlivě. Peter Ustinov a jeho kreace sprostého podvodníčka Simpsona zaujme, ale Oscar je přece jen trochu silná káva... ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Topkapi je istanbulské múzeum vytvorené zo starodávneho šejkovho háremu... ale i trošku krimi, trošku špionážny, trošku komediálny, určite zlodejský film. Amatérska skupinka podivínov pod vedením profesionálnej zlodejky bez policajného záznamu sa podujme ukradnúť dýku zo slávneho múzea. Sprvu rozťahaný príbeh sa v druhej polovici zrýchli a začne byť zábavnejší. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Monja Danischewsky .. Tak i naši televizní diváci se dočkali uvedení. Mnoho smíchu tohle dílko zrovna nevyvolá a sladkohořký závěr opravdu není komediální. Ale podívaná je to zajímavá a místy napínavá. Partička zlodějíčku pracuje pěkně postaru s grácií a jejich fígle fungují i dnes. Nejviditelnější člen-nečlen této zajímavé party je excelentní Peter Ustinov, jenž svojí kreací nejednou pobaví. 75%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Napadol ma nejeden lepší, cynickejší a omnoho vypointovanejší záver ako ten, ktorý nakoniec Topkapi ponúkol. Nechcem spoilerovať, ale len tak na okraj, pohrať sa so zámenou dýk by bolo určite údernejšie, ako to, čo sme nakoniec videli. To rozhodlo o mojom konečnom hodnotení. Dočítal som sa, že sa jedná o jeden z najobľúbenejších filmov Christophera Nolana a popravde to bol ten pravý dôvod, prečo som ho chcel vidieť. Možno to bol preklep, možno nie. Lúpež a prípravy sú na svoju dobu dokonalé, rovnako poteší letná atmosféra Istanbulu a prechádzka po strechách. Viacerých divákov napadne, že namiesto Ustinova by si vedeli predstaviť v roli zlodejského trótla Sellersa, mne tu však pripadal dokonalý. 70%. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

Související novinky

Verhoevenova aféra

Verhoevenova aféra

14.11.2007

Nečekejte žádná skandální odhalení. Holandský úchyl už dnes neplní stránky bulváru s takovou vervou jako kdysi, kdy se mluvilo třeba o nácviku erotických scén pro Total Recall v trojici s Arniem a… (více)

Reklama

Reklama