Maschera del demonio, La

Horor

Itálie, 1989, 93 min

Lamberto Bava

Simon Boswell

....neviem preco mam ten pocit ze nejaky ludia si pomylili tento remake s jeho predchodcom ....hoci predlohou pre Bavu bola Gogoľova novela Vij ....93 percent (v case ked som toto pisal ) no vychadza z toho najlepsi Lambertov film ...no tak to snad predsa nie !!!.....hoci aj toto je prepracovana vecicka z netradicneho prostredia....(19.7.2005)

Ehmm, kde začít? Takže... trochu nechápu místní extázi z tohoto italského hororu. Prostředí to má teda nestandardní - ledová jeskyně, starý kostel, zasněžená a opuštěná vesnice - masky jsou povedený, gore skoro nulový, zato má svou zvláštní oldschool atmosféru. Problém vidim v tom, jak Bava úmorně natahuje scény jenom proto, aby film měl celovečerní délku. A pokud nenatahuje, tak dokolečka nechává pobíhat po chodbách partičku posedlých lidí, nebo se neustále vrací k sexuálnímu harašení dvou ústředních postav, až vám v hlavě vyvstane jediná palčivá otázka: tak vyspí se hlavní hrdina s démonem v podobě krásné dívky, nebo jí konečně zabije? Celý děj by se vešel do krásných 40 minut, bohužel nestalo se, přitom začátek měl hodně rychlý spád. Další problém tkví hlavně ve mně, já tyhle okultní nebo satanistický horory moc nemusim, ale budiž, když to neni vyloženě nuda. Doufám tedy, že mě některý fanoušci neukamenují, ale já to vidim na slušný průměr, víc ani náhodou.(29.7.2010)

• helljahve

Sklamanie, čakal som viac. Jedna hviezda za masky démonov, ktoré dali vzpomenúť na iný trošku starší Bavov film. Každý kto si to pozrie, určite bude vedieť aký :-) Druhá hviezda za zasneženú osadu kde sa film odohráva. Inak slabota, hlavne príbeh a postavy. Ak nadávate na nelogické chovanie teenagerov v horrore, pozrite si toto: Spadnú do ľadovej rokliny, jedna z nich si pritom zlomí nohu a namiesto toho aby zháňali cestu von, alebo pomoc, sa chcú zabávať. To fakt nemá obdobu.(9.5.2012)

Objektívne vzaté, Lamberto Bava nikdy nebol ani z polovice tak dobrým filmárom ako jeho legendárny otec Mario a režisérsky sa v konečnom dôsledku moc nevytiahol ani vo svojich masterpieceoch Demons 1,2. Svoj tieň neprekročil ani v Black Sabbath a hoci tento démonický horor nie je úplne na zahodenie, obsahuje hromadu zbytočnej vaty a nezáživných pasáží, bez ktorých by som sa kludne zaobišiel. Dej sa ako tak rozbehne až niekedy v druhej polovici, no samotní démoni napokon veľa vody nenamútia a zmôžu sa iba na pár grimás a zmätené pobehovanie po útrobách jaskynného chrámu.(17.5.2012)

Jedno Bavovi uprieť nemožno. Cit pre budovanie atmosféry, zaujímavé prostredie a námet, výborné postavičky. Inak je to ale strašná kreposť.(8.3.2011)

Niekto si myslí,že je to remake filmu toho istého názvu z roku 1960,známeho režiséra Maria Bavu.Ale nie je to tak.Okrem základu popravy čarodejnice,pribitie masky na tvár a následnej pomsty o niekoľko storočí neskôr,nemá už s tým filmom nič spoločne.Ale režiséri oboch filmov majú toho spoločného dosť.Tento film natočil syn Maria Bavu,Lamberto Bava.Takže nie nadarmo sa hovorí,že jablko nepadne ďaleko od stromu.Film má výbornú atmosféru a veľmi dobrú hudbu.Začiatok filmu vyzerá skôr ako nejaký športový záber z lyžovačky,až kým sa lyžiari neprepadnú do ľadovej trhliny.A potom to už začne.Možno tento film nemá tu sílu ako film jeho otca,ale oplatí sa vidieť.(29.3.2010)

Za mě docela spokojenost... Je sice fakt, že Bava některé scény až neúměrně natahuje a film se tak někdy zbytečně vleče a na italský oldschoolový film v něm chybí větší dávka gore, ale na druhou stranu, je atmosféra parádní, hudba taky a některé scény, které jsou přímo vykradeny ze slavnějších filmů Bavova otce, mě vysloveně potěšily... Objektivně chápu, že tenhle kousek za 4 hvězdičky nestojí, ale já mám prostě pro tyhle filmy slabost... Takže asi tak... Jo a zdejší přemrštěné hodnocení je asi tím, že si lidi pletou tenhle kousek s o dost lepším La Maschera del demonio (1960), které natočil M. Bava...(14.5.2012)

Naprostý brak, ale zábavný a to je myšleno jak jako ironie, tak i doopravdy, kam se hrabou současné horory, které jsou často také brakem, navíc v nich ale není ani špetka atmosféry, hrůzy, strachu a tak dále a tak dále… Pokud mi u současných hororů vadí nelogičnosti v ději i tady bych měl asi k tomu přihlédnout, ale čert to vem, protože tohle je stará poctivá práce.(26.4.2012)