Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je jedním z mnoha českých sci-fi filmů, které se k vyjádření myšlenky obejdou bez velkých efektů a počítačových kouzel. Cestář (V. Brodský) trvale žije budoucností a odmítá všednosti běžného dne. Mezigalaktické výpravě se porouchá chronometr a vyšle humanoida (L. Sobota) k průzkumu planety za účelem nalezení schopného člověka k opravě přístroje. To se nakonec podaří a výprava může pokračovat v cestě. K zamyšlení snad stojí úvaha, že se naše společnost od roku 1977, kdy se film natočil, o mnoho dále ve vývoji neposunula. Pravda, máme "modernější" věci, ale jinak vše zůstalo při starém. Možná i proto se již mimozemšťané nepokoušejí o další kontakt, možná čekají na onen posun ve vývoji. (ČSFD)

(více)

Recenze (71)

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

CO TO MĚLO BÝT? Vůbec nevím, jestli lyrická komedie s Jasného prvky ala Až přijde kocour, komunální satira 70. let, crazy komedie nebo vlastně.... Žánrově naprosto nejednotné a mám pocit, že ani herci tam nehrají vlastně nic podstatného. Jestli na to někde narazíte, tak tomu třeba přijdete na chuť, ale mně se nepodařilo dešifrovat, proč ten film vypadá právě takhle. Promiňte, mistře. ()

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle nenatočil Dušan Rapoš? Nemůžu si pomoct, ale vypadá to, jako by natočil on, ne Jireš (kterého ale považuji za dost průměrného a nijak zajímavého (s výjimkou Valerie), ale možná mi od něj uniklo to nejlepší). Ale vzhledem k tomu, že Rapoš v té době ještě nic nenatočil, tak to asi bude opravdu dílo někoho jiného. Vidím zde jisté paralely s posledním Rapošovým filmem Když draka bolí hlava (tvl, jestli se tímhle inspiroval...) - místo draků tu máme mimozemšťany, kteří tu jsou ale na rozdíl od Rapošova opus magnum tu ti mimozemšťané jsou už naprosto zbytečně a ten film by i bez nich vypadal úplně stejně, snad jen možná míň halucinogenně. Dále tu máme vesničany, kteří nemají na práci nic jiného než tančit na louce v krojích, chodit do hospody a obdivovat sochy, ale ani jeden z nich nemá nějakou práci, no a u Rapoše jsme taky měli spousty bytostí (údajně vesničanů) tancujících na louce, kteří žádnou práci neměli, jenom tančili v krojích. No a na závěr nám místo Brožové zazpívá Matuška, co se tady vlastně celý film občas objeví, aby něco zazpíval a zase zmizel. Dějově se k tomu moc vyjádřit nedá, protože tam žádný děj nebyl, to byl jenom sled divných, nehumorných scén co na sebe jen lehce navazovaly a ve finále to působilo jako nějaký drogový trip bez děje a čehokoli, co by na tom mělo být zajímavé. Je mi líto všech těch lidí, co tam hrají, protože takové znemožní si zaslouží jen málokdo. Přemýšlel jsem o jedné hvězdičce z lítosti k hercům, ale zase na druhou stranu mi znásilnili moje milované pole (nemusíte chápat), takže ten odpad dám. ()

Reklama

Opsha 

všechny recenze uživatele

Boha jeho, to byl maglajz... Tolik předních herců, režie od Jireše a hudbu složil Zdeněk Liška. Jenomže scénář je patlanina, hodná dortu od pejska a kočičky. Máme v něm spoustu zbytečných figurek, komunální satiru o líném cestářovi, grotesku se spoustou honiček, šroubované pokusy o poetiku a pak i naprosté dada (kdo neviděl Sobotu získávat oblečení, nepochopí). A je vidět, že tahle filmová zakázka nenadchla ani Jireše s Liškou. První se evidentně vykašlal na jakékoliv zásahy do scénáře a natočil ho tak jak byl, druhý, krom klasických mimozemských pazvuků doplnil film jednou jedinou přeslazenou melodií. Upřímně řečeno, bylo zábavnější tenhle kousek shánět, než se na něj dívat. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jediný zdejší šedivý (navíc 162 nejhůře hodnocený) film Jaromila Jireše jsem zkrátka musel vidět a tedy ... byla to jízda! Jistě, je to takový ten klasický produkt zhůvěřilé socialistické kinematografie pětiletek, ideologických komisí a dramatických skupin, kdy zkrátka kdosi napíše blbý scénář, který ovšem kdosi jiný zaplatí a tím předurčí k natočení. Pak takový blbý scénář několik let leží a nikdo se k němu nemá, protože je blbý. Jenže už je proplacený a zanesený v plánech na příští pětiletku a tak se to prostě někomu přidělí, pochopitelně někomu, kdo to má polepené a tudíž si nemůže moc vybírat. Ať je rád, že točí, že? Že je to blbé bylo jasné asi všem, takže to zkrátka pojali jako klasickou "chlebovku", na níž se dá něco trhnout. Tu se přizve nějaké to moravské folklórní sdružení, tu se dá vydělat známému sochaři, tu se angažuje zpívající Waldemar Matuška. Navíc ovšem pochopitelně nebyly prachy na "nějaké ty triky" nebo složitou výpravu, co na tom, že točit sci-fi bez triků je asi jako hrát Bethovenovu symfonii na foukací harmoniku... Jireš to kupodivu nevzdal a z toho mála co měl k dispozici (a taky s tím vším, co musel nebo už nemohl měnit) vykřesal až nečekaně zajímavou záležitost, která sice žánrově tak trochu neví čí je (zvláště zpívající Matuška je vážně dost mimo), ale herecky je většinou poměrně slušně zvládnutá, mnohé fóry jsou vážně povedené a především, má to neuvěřitelnou atmosféru místy připomínající hravou poetiku Oldřicha Lipského a jinde zase řekněme Juraje Jakubiska. Navíc se v ději dá najít i cosi, co lze chápat jako skrytou kritiku komunistického režimu. Vždyť právě v reálném socialismu je tak snadné býti "snícím nemakačenkem" a stejně tak bylo pro reálný socialismus typické, že každý tak trochu podváděl a lhal, nikoho to moc nepohoršovalo a dělali to téměř všichni. Rozhodně jsem se nenudil a odpad bych tomu ani omylem nedal. Celkový dojem: 60% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velký Malíkov byla malebná vesnička, která si žila vcelku poklidným a obyčejným životem než někoho bláhového napadlo narvat sem ufouny. Klidně bych se obešla bez nich. Stejně tu byli jaksi do počtu, nic proti panu Kemrovi. Alespoň, že herecké obsazení se skládá z tehdejších hereckých bardů, i když každá postava byla svým způsobem nějak bláznivá. Právě za obsazení dávám jednu hvězdičku. Jinak celkový dojem z filmu je slovy nevyjádřitelný, protože šlo i čirou hrůzu. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Týně nad Vltavou a v Hrusicích. (dyfur)

Reklama

Reklama