Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je jedním z mnoha českých sci-fi filmů, které se k vyjádření myšlenky obejdou bez velkých efektů a počítačových kouzel. Cestář (V. Brodský) trvale žije budoucností a odmítá všednosti běžného dne. Mezigalaktické výpravě se porouchá chronometr a vyšle humanoida (L. Sobota) k průzkumu planety za účelem nalezení schopného člověka k opravě přístroje. To se nakonec podaří a výprava může pokračovat v cestě. K zamyšlení snad stojí úvaha, že se naše společnost od roku 1977, kdy se film natočil, o mnoho dále ve vývoji neposunula. Pravda, máme "modernější" věci, ale jinak vše zůstalo při starém. Možná i proto se již mimozemšťané nepokoušejí o další kontakt, možná čekají na onen posun ve vývoji. (ČSFD)

(více)

Recenze (71)

MarekT odpad!

všechny recenze uživatele

Až přehnaně výborně obsazená (moc postav najednou škodí), nicméně i tak velice špatná (ne)komedie s překvapivě žádným dobrým vtipem. Hlavně Brodský a Kemr podávají jeden z nejslabších výkonů v kariéře, demencí trpící scénář je naprosto zmatený a střídají se v něm nesourodé žánry. Jakousi třešničkou na dortu má být pokus o vyjádření myšlenky, která se vypařila do vzduchu. Jako komedii nedoporučuji a pokud chcete nějaké sci-fi, které navíc vyjadřuje poselství, sežeňte si Lipského Srdečný pozdrav ze zeměkoule. Hlavně díky scénáři a nestandartním výkonům rekomandem posílám do odpadu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ono se tehdy nic říci nesmělo, ale o něčem se točit prostě muselo, tak vznikaly takovéhle paskvily. Tenhle je zajímavý leda tím, že je pod ním podepsaný Jaromil Jireš. A možná ještě tím, že scénáristka Mária Rudlovcáková musela být na LSD. A pan Jireš asi taky... Mimochodem, po zhlédnutí tohoto snímku člověk nic netušící o dané době možná pochopí, proč Jan Tříska vlastně tehdy emigroval... ()

Reklama

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle nenatočil Dušan Rapoš? Nemůžu si pomoct, ale vypadá to, jako by natočil on, ne Jireš (kterého ale považuji za dost průměrného a nijak zajímavého (s výjimkou Valerie), ale možná mi od něj uniklo to nejlepší). Ale vzhledem k tomu, že Rapoš v té době ještě nic nenatočil, tak to asi bude opravdu dílo někoho jiného. Vidím zde jisté paralely s posledním Rapošovým filmem Když draka bolí hlava (tvl, jestli se tímhle inspiroval...) - místo draků tu máme mimozemšťany, kteří tu jsou ale na rozdíl od Rapošova opus magnum tu ti mimozemšťané jsou už naprosto zbytečně a ten film by i bez nich vypadal úplně stejně, snad jen možná míň halucinogenně. Dále tu máme vesničany, kteří nemají na práci nic jiného než tančit na louce v krojích, chodit do hospody a obdivovat sochy, ale ani jeden z nich nemá nějakou práci, no a u Rapoše jsme taky měli spousty bytostí (údajně vesničanů) tancujících na louce, kteří žádnou práci neměli, jenom tančili v krojích. No a na závěr nám místo Brožové zazpívá Matuška, co se tady vlastně celý film občas objeví, aby něco zazpíval a zase zmizel. Dějově se k tomu moc vyjádřit nedá, protože tam žádný děj nebyl, to byl jenom sled divných, nehumorných scén co na sebe jen lehce navazovaly a ve finále to působilo jako nějaký drogový trip bez děje a čehokoli, co by na tom mělo být zajímavé. Je mi líto všech těch lidí, co tam hrají, protože takové znemožní si zaslouží jen málokdo. Přemýšlel jsem o jedné hvězdičce z lítosti k hercům, ale zase na druhou stranu mi znásilnili moje milované pole (nemusíte chápat), takže ten odpad dám. ()

Oskar odpad!

všechny recenze uživatele

Nečekaný výlet Jaromila Jireše do žánru crazy. Velký Malíkov měl být asi něco jako české Zvonokosy, do nichž - neptejte se mě proč - zavítají UFOni (Sobota a Kemr). Vlastimil Brodský je tentokrát mimořádně otravný v roli jakéhosi lidového filosofa, ostatní herci se jen bohapustě ztrapnili a můžou být rádi, že kvůli emigraci Jana Třísky ten film hodně dlouho nikdo neviděl. 0% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Neznaje zdejší černé hodnocení, měl jsem tu nečest film vidět. České sci-fi má svá specifika a nedostatky v efektech u starších kousků většinou nahrazuje výborný scénář a leckdy vtipná zápletka. Tady jsem ale narazil. Začátek filmu byl skvělý. Opravdu jsem si jej užíval i Brodského v roli cestáře. Sám se kolem komunikací hodně pohybuji a tak mně jeho výrok poté co rozsekanou silnicí k jeho značce práce na silnici přijede spartak: ,,Kdo chce jezdit, nesmí být fajnovka. Země koroduje. '' Fakt rozesmál. I to lenošení spjaté s filozofováním u řeky s koktajícím Třískou a hostinským Hálkem bylo moc fajn a úplně na mne dýchla Steinbeckova kniha - Nebeské pastviny. Jenže pak na poli přistane Ehehe Sobota a film jde do kopru. Sice sem tam ještě padne nějaká podařená hláška, ale většinově se už jen tupě kecá a nevtipnost děje nahrazují různé zrychlené honičky... Herců slavných jmen tu byl přehršel, ale to by museli mít co hrát. jednou vidět to stačilo a já si jdu dát jednoho panáka odlučovače. * ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Týně nad Vltavou a v Hrusicích. (dyfur)

Reklama

Reklama