Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 1

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (300)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bol som veľmi zvedavý kam to dotiahla táto široká koprodukcia bývalých štátov Rakúsko-Uhorska. Mám rád historické filmy a chcel som veriť tomu, že to bude viac ako priemer. Bohužiaľ nie. Hlavná predstaviteľka ok, aj to obsadenie celkom ušlo, nikto vyslovene nerušil, ale veľký problém nastal v závere 1. časti, keď som si uvedomil, že som sa toho veľa nedozvedel. Ešte horšia správa je, že ani 2. diel v tom nie je o nič lepšie. Je obrovská škoda, že toľko času venujeme často nepodstatnýcm kecom dvorných dám, kostýmom a gýčovým interiérom a nedozvieme sa takmer nič o tom, čo Mária Terézia dokázala ako cisárovná. Niekto tu trefne spomenul, že by to chcelo 10 dielny seriál a poriadne tú tému do detailu rozobrať. Nielen osobu Márie Terézie, ale i vojny, vtedajšiu situáciu, vznik Rakúsko-Uhorska , prípadne to ukončiť jej rozpadom. Možno raz...Slabé tri hviezdy. 50%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předně nechápu, proč je tu tahle trojdílná televizní minisérie rozdělena na tři samostatné (dvoj)filmy a nejde okomentovat celá najednou. Ale budiž, jsou na světě horší věci. Třeba seriál o Marii Terezii samotný. Češi totiž opět dokonale dostáli své pověsti plebejců a nedůstojných tajtrdlíků, a filmový životopis habsburské panovnice pojali jako odlehčenou taškařici s šaškujícími a přehrávajícími herci a herečkami, většinou s herci českými, kteří svoje postavy šlechticů často hrají podobně, jako by hráli děvečky a čeledíny. A když už se tvůrci v některých scénách výjimečně snaží o vážnost či mužnost, oduševnělý a citlivý divák se musí zalykat trapností. Provinciální buranství je bohužel můj hlavní dojem z celé ságy, kterou jsem zhlédnul tak trochu nedobrovolně (ehm, ještě že přítelka nečte moje komentáře). A ani interiéry i exteriéry všemožných šlechtických sídel nezaručují aspoň příznivý vizuální dojem - celé dílo má sexappeal československé televizní inscenace. Nutno ještě podotknout, že se nejedná o film historický, ale o film pseudohistorický, natočený podle scénáře jakési pí scénáristky, a ne podle scénáře napsaného seriózním historikem. ()

Reklama

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Rakousko-uhersko ještě neřeklo své poslední slovo a jako filmový producent si v 21. století evidentně řeklo o císařskou korunu. Česká televize přinášející námět a scénář a pod jejímž producentským vedením snímek vzniknul ve spojení s hollywoodským režisérem ukázala že umí – když chce._____ V dobrém smyslu slova nejlepší pohádka letošních Vánoc, která si nehraje na historický dokument, ale baví a je laděna i do mírně komediálního tónu, právě s cílem bavit namísto nudit historickými daty. Přičemž se historických reálií v zásadním rámci drží, ale dvoudílný formát neumožňuje vykreslit deset let života císařského páru tak aby to přec jen nevypadalo trochu zkratkovitě. Někdo neznalý bude možná historická data postrádat k pochopení děje. Je také třeba si uvědomit že film ukazuje MT v jejím mladém období, kdy ještě nebyla matkou národů, jak ji známe z učebnic, ale prožívala onu poměrně věrně zfilmovanou romantickou love story. Některé drobnosti, které působí komicky jsou písemně doložené, (když se císař dozvěděl, že s mladým párem spadla těžká barokní postel, napsal svému zeti s jemnou výčitkou: „Jen moderato, pane, nepřehánějte!“)_____Na televizní formát velkolepá podívaná s náročnou výpravou plnou rokokových kostýmů stylově nasvícených zámeckých interiérů, které vytvářely příjemnou dobovou až pohádkovou atmosféru. Včetně scén z velkého sálu kroměřížského zámku. Pro zajímavost, celkový počet komparzistů se vyšplhal na 2 200 lidí! 70% Produkce: Česká Televize, MR TV-Film, Maya Production, RTVS ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke podobné ako napr. seriál Katarína Veľká (2014), no v prípade Kataríny sa mi predsa len zdá, že si autori dali trošku viac záležať. Po obsahovej stránke by sa tu síce z hist. pohľadu nejaké chybičky našli, no v hlavných bodoch som bol spokojný. Tiež charakter jednotlivých hlavných postáv bol vystihnutý celkom dobre. Mierne výhrady by som mal jedine k Františkovi Lotrinskému, kde niektoré jeho charakterové črty boli vynechané (napr. jeho sklon k hazardu a neviazanej zábave). Ale chápem, do koncepcie romantickej linky by sa to moc nehodilo. Lepší priemer. 65/100 ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Ignorujte slovo "historický" mezi filmovými tagy, a ignorujte slovo "životopisný" a vlastně se na to dá koukat. Nepřidávám se k těm, kteří si myslí, že je celý dvojfilm je natočený velikášsky, protože chybí velikášské scény. Vypráví se za pomocí elips, zkracuje se politika na úkor soukromýho života. Upravují se historické detaily, lpí se na detailech příliš mytizovaných. (Například František Štěpán nebyl žádný politický holobrádek, Karel VI. jej obdaroval poměrně význačnými úřady ještě předtím, než vůbec přišlo na svatbu, po níž však měl stále spousty milenek - nikoliv jen jeden zahradní úlet. Naopak se dává až příliš prostoru pro mýtický vztah s Mikulášem Esterházym.) Herecky nevyrovnané - Markovics v prvním filmu hravě strká všechny do kapsy, naopak třeba Dvořák nedostává prostor téměř žádný, ačkoliv by si jej očividně zasloužil. Kotek je s prominutím casting mimo, obdobně tak Pavel Kříž. Naopak si osobně myslím, že Marie-Luise Stockinger je (kromě toho, že je to skvělý easter egg ke Karlu "Stockinger" Markovicsovi) byla volba výborná - kromě nosu se v podstatě mladé Marii Terezii dost podobá, má očividně divadelní zázemí a osobně si myslím, že by se z ní dalo vymáčknout více, ale scénář to v zásadě nikdy kromě závěru neumožní. Dvořák, Stivínová a vlastně i ta nána Eliza Fritz, tedy pardon, Táňa Pauhofová, byli volbou výbornou. Dialogy moderní. Hudba fajn. Make-up hvězda navíc. Přesto se musím přiznat, že půlku druhé části jsem díky čtvrtfinále MS U20 v hokeji příliš neviděl, a tak moje celkový hodnocení nemusí mít tu správnou hodnotu. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Kostýmy navrhoval renomovaný slovenský kostýmový výtvarník Ján Kocman. Niektoré si aj sám obliekol, aby zistil, ako sa v nich budú herci cítiť. Bol mierne prekvapený, keď si na vlastnej koži vyskúšal, že do barokových šiat sa bez pomoci neoblečie a ani sa z nich sám nedokáže vyzliecť. (krasomama)
  • Vo filme hrajú dobových hudobníkov skutoční barokoví muzikanti z Brna. (perseus142)
  • Maškarný ples a bál sa nakrúcali na zámku v Kroměříži. (perseus142)

Reklama

Reklama