Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zvláštní příběh o lásce, tanci a neumírání se odehrává koncem čtyřicátých let. Do plicního sanatoria přichází mladý muž, taneční mistr Mayer. Jeho diagnóza je vážná - tuberkulóza. Své nemoci se však nepodává a začne proti ní aktivně bojovat tancem i optimismem. Postupně získává další pacienty, kteří se dosud trpně poddávali svému údělu. Zanedlouho však jeho nemoc propukne v plné síle a záludnosti. Tváří tvář smrti je zosobněním lidské odvahy a pozitivního přístupu k životu. Film režiséra J. Jireše podle scénáře J. Hubače získal ceny Český lev 1995 za hlavní herecký výkon Martinu Dejdarovi a za nejlepší zvuk. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (128)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Český Lev 2 : Herec HR - Martin Dejdar, Zvuk + 4 nominace: Režie, Herec VR - Radek Holub, Herečka VR - Jana Hlaváčová, Scénář ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dejdarova role učitele tance byla zdá se jeho vrcholným počinem na poli filmu. Tanečník je to proklatě dobrý, alespoň podle mých amatérských měřítek...a v režii Jaromila Jireše i věrohodně zahrál. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Dejdar mi přijde sice jako kvalitní, ale velice monotónní herecký typ. Učitel tance není zaručeně nejlepším Jirešovým filmem, jak jsem se dočetl v denním tisku, je to velmi pěkně nasnímaný (Jan Malíř je záruka kvality) a místy i docela hezky napsaný příběh (ani Hubač rozhodně nepatří mezi diletanty). Bohužel mi to celé přijde trochu moc táhlé a retrospektivní vsuvky působí značně neústrojným dojmem, potěší jen přítomností Miloše Kopeckého. Atmosféra plicního sanatoria je vydatná, postavy uvěřitelné a určitý sentiment velice přijatelný. Prostě příjemný film, což nic nemění na faktu, že Jireš má i lepší tituly. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Co já vím, tak to byla taky jedna z nejlepších Dejdarových rolí, kde jsem měla slzy na krajíčku. Silná touha žít a tancovat mu dávala sílu k povzbuzení i těch druhých, kteří sdíleli podobný osud jako on, dokud mu síly stačily. Mě tady ve své roli dokonale přesvědčil, že umí, ale jak je to s ním dnes, to bych už musela asi trochu pátrat. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tuberák Martin Dejdar to v sanatoriu rozjede na plný pecky a nakonec se protancuje až ke smrti. Zvláštní film o dnes už prakticky zapomenutý nemoci, kterej kombinuje humor i nějaký ty vážný situace. Neni to sice žádnej zázrak, ale docela mě to bavilo. A je neuvěřitelný, že před nějakejma 20 lety Dejdar mohl hrát hlavní roli ve filmu, kde mu křoví dělali herci jako Zindulka, Kopecký nebo Hálek. A nakonec to dotáhnul k tomu, že moderuje "zábavný" pořady a hraje ve stupidních seriálech. 65% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že spolu s Amerikou je to nejlepší Dejdarova role na filmovém plátně, bráno z pohledu dnešní české filmové produkce by si snad film zasloužil i čtvrtou hvězdičku. Emotivní příběh o jednom umírání. Celkový dojem: 65 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nesnadné a možná ne zcela domyšlené téma tohoto záměru-scénáře-metafory bylo scénáristicky i režijně zvládnuto na vrcholné úrovni. Jirešova a Hubačova odrazová parketa se prolnula do výborné výpravy, věrohodného děje a přesvědčivě zachycených reálií té doby - tj. konce Třetí republiky. Nadsázka, která by v jiných případech doslova vraždila a deptala kvalitu, tady slouží jako přesvědčivé východisko k vybudování podobenství o potřebnosti, nenahraditelnosti a životadárnosti elánu, lidské potřeby přesahu a bojovnosti i na druhé straně naivity a zranitelnosti. Všechny tyto vzájemně se v sobě křížící a mnohém vzájemně rušící tendence postihuje v soustředěné podobě Dejdarova postava tanečního mistra Majera v Dejdarově podání. Mimořádných hereckých výkonů tu ovšem najdeme podstatně více. Retrospektivní dědoušek Miloše Kopeckého, komisní ženství vrchní sestry Jany Hlaváčové nebo dobyvačné pojetí v rolích Kodetové či nedoceňované Zuzany Bydžovské jsou asi nejvýraznějšími markantami tohoto rysu UČITELE. Zápas o zachování lidské důstojnosti v mezních podmínkách je patrně i hlavním obsahem nesporného nadčasového rozměru tohoto nanejvýš aktuálního českého filmu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nijak extrovní, přesto velmi solidní snímek se zvláštně nahořklou atmosférou a nejspíš životní rolí Martina Dejdara. 60%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, jak pěkný film to je. Ta metafora tance jako boje proti smrti a umírání… Opravdu povedený film, ve kterém Dejdar předvádí zřejmě svůj herecký vrchol. Za zmínku také stojí výkony Bydžovské (zde byla krásně roztomilá), Hlaváčové (na pohled přísná, ale když jde do tuhého, tak laskavá a starostlivá sestřička) a Holuba. Hlavně kvůli závěru zaokrouhlím na čtyři hvězdy, a pevně věřím, že za čas si zase tuhle lekci tance a života opět dám. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Výborný citlivý český film. Martin Dejdar exceluje ve své asi nejlepší filmové roli, možná trošku na zvážení jestli by tento herec neměl dostávát více příležitostí v podobných projektech. Při sledování filmu mi vytanuly na povrch myšlenky na Přelet nad kukaččím hnízdem (sbor pacientů ústavu) a také na film Pozor, Vizita. PS: Jana Hlaváčová jako česká odpověď na slečnu Ratchedovou není špatná. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý scénář, kamera a režie (záběrování). Herecké výkony faň - Dejdar je v průběhu filmu čím dál lepší. Viděl jsem to už několikrát, ale až teď se mě film poprvé naplno dotknul a pocítil jsem veškerou jeho tragiku i krásu (sand je to tím, že jsem i u předposledního shlédnutí byl asi pořád eště malý - například jsem až tentokráte pochopil, že ten Majer vlastně maximálně pár dní po poslední scéně umře). No prostě je to po technické stránce precizní snímek, který se nesnaží hrát si na něco víc, než k čemu má scénářem dané dispozice - ostatně strach ze smrti je pro mě dost silné téma (nebo je ten film o něčem jiném ?). ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 3/10 Hudba 4/10 Efekty 3/10/// +známích herců je tu habaděj -téma mě nezaujalo/// Když se nad tím zpětně zamyslím, tak je to téma vážné a přitom je film podán s lehkostí, tak aby se divák i bavil. Jenže problém je, že já jsem se nebavil, navíc osudy zde přítomných mi byly lhostejné. Určitě za to ale nemohou herci, prostě je to látkou a nebo možná taky réžií./// Celkem 42%/// ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Martin Dejdar sa pár rokov po natočení Učiteľa tanca sťažoval v jednom rozhovore pre Cinemu, že je mu veľmi ľúto, že mu už také výrazné ponuky neprichádzajú. Odvtedy sa bohužiaľ toho v jeho prípade čo sa týka hraného filmu veľa nezmenilo. Z prvej polovice 90tych rokov patrí tento film v českej kinematografii rozhodne k tomu lepšiemu. Hodnotenie č. 3333. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Možná jeden z nejlepších hereckých výkonů Martina Dejdara. Život v plicním sanatoriu čtyřicátých let plný boogie-woogie. :) Naděje v podobě tance, jenž jako jediný dodává hlavnímu hrdinovi energii, se stává nadějí i ostatním členům ozdravovny..některým i posledním únikem z jejího obyčejného a jednotvárného režimu. ()

Reklama

Reklama