Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stejnojmenný básnivý román Vítězslava Nezvala posloužil režiséru Jaromilu Jirešovi k vytvoření jakési surrealistické koláže, v níž se mísí romantické ladění s hrůzostrašnými prvky. Hrdinkou je třináctiletá dívka Valerie (J. Schallerová), která se do svých zhmotnělých představ natolik zaplétá, až přestává rozlišovat mezi skutečnem a halucinacemi. Pitoreskní i děsivé události kolem Valerie se posouvají do roviny sice hrůzostrašného, ale přece jen slastného snění. Postavy se vyznačují silně symbolickým zabarvením, ani jednotlivé dějové motivy nejsou vázány striktní logikou. Sám Nezval kdysi k příběhu uvedl, že jej utkal „z lásky k tajemství starých vyprávěnek, pověr a romantických knih, psaných švabachem, jež se kdysi mihly před mýma očima“. Valerie a týden divů uzavírá experimentující linii v naší kinematografii 60. let. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Omnibus

Omnibus (hodnocení, recenze)

Andy.M

"kniha je hodně věrná filmu"

Jen pro tvé info. Nejprve to Nezval napsal, po jeho smrti to pak Jireš zfilmoval. Čili film by mohl být věrný knižní předloze. Nikoli naopak ;-).

Andy.M

Andy.M (hodnocení, recenze)

Knihu jsem prave docetla a je opravdu hodne verna filmu a par veci i vysvetluje. Je pomerne kratka, takze vsem toho Nezvala doporucuji :))

na příspěvěk reagoval Omnibus

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

hippie2222

Na čtení nemám čas, musím stíhat čsfd diskuse. Dřív jsem četl, ale ujetost jsem v žádné knížce neviděl, nevím, jak se to pozná.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Tak jsem to nedal. Vše už bylo řečeno v jednohvězdových a odpadových recenzích. Bezobsažná magořina - jen by mě zajímalo, jestli je takhle ujetej i ten Nezval. Ale do knihovny kvůli tomu nepoletím. A jestli má bejt poezie třeba "upoutání" Orlíka do okovů u kašny, ze kterejch může prostě vytáhnout ruce, tak asi nejsem dost básník. Jo von to byl sén, panáčku! A ve snu pravidla přece neplatí. No dobrá, pak asi nemusím čumět na cizí poedofilní lesbo-sadomaso sny. :)

na příspěvěk reagoval Adam Bernau, Omnibus

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

34letá babička Anýžová mě od samýho počátku rozesmívá. Ale bojím se, že o to Jirešovi tak úplně nešlo :). (Asi kdybych si narval hlavu do pytle s moukou, byl by ze mě taky dědeček. No ale mně je 54, sic dědkem ještě nejsem.)

mrickx

mrickx (hodnocení, recenze)

dnes jsem to videl o letech znovu a je to vyborny. je to dobrej navod jak aspon trochu porozumet tomu co se odehrava v hlave cca 13 letych divek. a kdyz ctu ty recenze za 1 hvezdicku tak doufam ze tito lide doma namaji devce v podobnem ve veku filmove Valerie. :)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Bart

Bart (hodnocení, recenze)

jiziczek: Koukal jsi dobře, ale špatně poslouchal. Josef Abrhám totiž namluvil roli Orlíka (Petr Kopřiva).

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

18.04.2010

Festival českých filmů Finále 2010 se letos uskuteční od 18. do 24. dubna. Zahajovacím filmem bude v předpremiéře uvedený dokument Český mír režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Festival v… (více)

Reklama

Reklama