Reklama

Reklama

Zlatý slavík 1966

(pořad)

Obsahy(1)

Unikátní rekonstruovaný záznam prvního přímého přenosu ankety vyhlášené časopisem Mladý svět o nejpopulárnější zpěvačky a zpěváky roku 1966. Přenos se vysílal 18. 2. 1967 a Česká televize ho divákům nabídne od té doby poprvé a na den přesně po 50 letech. Habent sua fata libelli – Knihy mají svůj osud, říká známé latinské přísloví. Ale svůj osud mají i filmové pásy, a tak se podařilo zachránit pod podlahou Měšťanské besedy, kde kdysi sídlila Československá televize, záznam přímého přenosu Zlatého slavíka v roce 1966. Pořad se vysílal po vyhodnocení známé populární ankety v přímém přenosu v sobotu 18. února 1967 z Národního domu na Smíchově. Přesně na den po padesáti letech tedy mají diváci České televize možnost se s ním opět seznámit.

Pět nejúspěšnějších zpěváků a zpěvaček uváděl tehdy vtipným komentářem Darek Vostřel (1929–1992). Jak se ocitl záznam na inkriminovaném místě, není známo. Důvod byl patrně politický, protože po okupaci naší země vojsky Varšavského paktu v srpnu 1968 se ocitla jedna z hlavních laureátek – Marta Kubišová (Zlatá slavice 1966) v nemilosti a také emigrant Karel Krautgartner (1922–1982). Drahocenný pás před ničivou rukou normalizačního cenzora zachránil zřejmě pohotový technik či pracovník videotéky. Dlouho ztracený záznam přímého přenosu byl v roce 2016 nalezen v soukromé sbírce a zrekonstruován do stávající podoby. Helena Vondráčková (3. místo) zde zpívá píseň Chytila jsem na pasece motýlka, Václav Neckář proslulé Ša-la-la-la-lí, Eva Pilarová (2. místo) kvůli hlasové indispozici převzala pouze diplom, zato Waldemar Matuška zazpíval hned dvě písně se Smíšeným sborem Lubomíra Pánka. Zlatými slavíky se stali Marta Kubišová a Karel Gott, který ještě převzal Zlatou desku Supraphonu za nejvíce prodaných gramofonových desek v roce 1966. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

tahit 

všechny recenze uživatele

Bude to znít jako fráze, ale po některých písních dneska už ani pes neštěkne, byť samozřejmě existují výjimky. Sbohem, lásko je přesně ten typ písně, která stále zní z radia i u táborových ohňů. Navíc se mně snad nikdy neoposlouchá. Myslím, že když to zpíval Walda, tak to bylo něco fantastického. Marta Kubišová také patří mezi zpěvačky, kterou poslouchám dodnes. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Všimli jste si těch vřelých nepředstíraných vztahů, vzájemné úcty k lidem a lidského chování na pódiu, inteligentních projevů i zajímavých názorů lidí, co mají, co říci? A samozřejmě výborných zpěvů bez playbacku.... Tomu říkám profesionalita. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Žádné velké a rádobysvětové šou, žádný velkohubý a rádobyvtipný moderátor, žádné pozlátko. Zpěvačky a zpěváci bez přebujelého ega, ale schopni zpívat i při takové akci bez playbacku a tedy bez pomoci všech technických hejblátek, které udělají pěvce i z jedince s hudebním hluchem. A přitom je tam pár písniček, které se hrají dodnes. Zlatá šedesátá. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mile starosvětský návrat do dávných dob československé pop music. 1) Zaznělo dvanáct písní, které decentní 37letý Darek Vostřel lehce okomentoval a nesnažil se dělat baviče za každou cenu. Přirozený a skromný projev všech bez všelijakého pitvoření a snahy o šokování a o co nejvtipnější odpověď v dnešním kontextu mimořádně zaujme._____ 2) Přenos dokumentuje zlaté šedesátky. Všechny uvedené písničky jsou dnes součástí zlatého fondu naší populární hudby a jsou zajímavé i dnes._____ 3) 34letý Waldemar Matuška, 19letá Helena Vondráčková, 24letá Marta Kubišová, 27letý Karel Gott, 23letý tancující Václav Neckář či 22letý kluk jako cumel Pavel Novák - všichni očividně zkušení a současně příkladně skromní._____ 4) Překvapil mě i kvalitní zvuk jako z playbacku. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejzajímavějším aspektem tohoto jinak nepříliš zábavného pořadu jsou závistivé útoky pseudovlastence Matušky proti Gottovi. Připouštím že jsem zklamaná, Vostřel dokázal být mnohem vtipnější a zábavnější. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama