Josef a jeho skvostný plášť (video film)
Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat
Muzikál
Velká Británie, 1999, 76 min
David MalletObsah
Jde vlastně o prvotinu veleúspěšné autorské dvojice Webber - Rice, která vznikla v roce 1967 na žádost jedné z londýnských škol. Mělo jít o dětské divadelní show, které by v duchu britské tradice spojilo výuku s praxí, děti s učiteli a rodiči... (tato původní verze tak měla pouze něco kolem dvaceti minut). Úspěch představení vedl k tomu, že bylo dále studováno a autory několikrát přepracováno. Zásadní věci však zůstaly: "muzikálová" forma, dětský divák a biblický příběhový základ o Josefovi a jeho bratrech. Bonusem je skvostné obsazení, které je dáno skutečností, že každý britský herec považuje za poctu účastnit se projektu nekorunovaného krále hudební show a ostrovního patriota. (drussila)
kleopatra
Ein Kessel Buntes Hadr.(16.4.2008)
katasta
Velmi oceňuji už ten nápad zpracovat biblický příběh zajímavější formou, než jak ho podává bible samotná a Webberovi a Riceovi se to povedlo na výbornou. Tento příběh je podán s malou porcí nadsázky, horou potrhlého humoru, zajímavých kostýmů, krásných písní a zahrán sympatickými herci, a tak pobaví jak malé diváky tak dospělé. Musím uznat, že když jsem se na film koukla poprvé, tak mě zas tolik neuchvátil, všude spousta barviček, ale časem jsem mu přišla na chuť a ráda si ho kdykoli pustím znova a zpívám si s nimi :o)(2.9.2009)
otík
Úžasný muzikál s hudbou otce muzikálů Andrew Lloyda Webbera a slovy Tima Rice, který si musí získat srdce každého milovníka starých dobrých muzikálů. Báječná hudba bohatá na všechny možné druhy hudby (výjimkou není country, rock´n´roll), krásné kulisy a hlavně zcela bezprostřední pocit, že divák je součástí dění. A kdo neviděl snad do poslední mrtě obdobný muzikál v Městském divadle Brno, ten ať upaluje do Brna a rychle to napraví. Výtečný zážitek vám bude odměnou. Jen velká škoda, že muzikál vyšel na DVD natočeném v roce 1999 jen v anglickém znění bez českých nebo alespoň anglických titulků a je dostupný v zahraničí nebo za těžké prachy v Praze v Bontonlandu (nebo aspoň býval).(11.12.2009)
zdepapepa
Opravdu skvostné dílko, jeden z mých nejoblíbenějších muzikálů. A to už je co říct, když je to podle biblického příběhu... Mé oblíbené sousloví se tu i do jisté míry dá použít, tak ho napíšu - audiovizuální orgie. Navzdory inscenaci na prknech a před davem školáků, je zde prostor nejen pro základní biblický příběh, ale i pro svéráznou adaptaci různých částí, obsazení kvalitními herci a i původně zamýšlený pedagogický podtext. Trochu mě ale zklamává velice malá rotace v českých televizích a na internetu.(26.4.2005)
hans500
Jako tradičně má i tento muzikál Andrewa Lloyda Webbera skvělou hudbu a výborné texty (o které se postaral Tim Rice). V hlavní roli bezchybný Donny Osmond (který měl s rolí už dřívější zkušenosti). Navíc výborné zpracování, takže plné hodnocení je samozřejmostí.(17.1.2010)
PavelR
Když jsem viděl část filmu před časem na ČT, přišlo mi to jen jako střeštěná parodie na biblický příběh. Teď když jsem shlídnul film konečně celý, mám pocit, že je to něco daleko hlubšího. Pěkná hudba, nápaditý texty, choreografie. Pestrobarevný není jen Josefův plášť, ale celý film.(8.4.2008)
pakosak
Naprosto výborný! Opravdu, tohle jsem nečekal... ne nějakej nudnej muzikál, ale netradiční bláznivina. Teda až na pár chvil, kdy zpívá sám, nebo je to pomalejší. Ale to nevadí, vypravěčka to parádně zahraje a nahodí nějakou grimasu plus tanec. Jo, tohle je přesně ono.(14.3.2010)
Fanak
Především zásluhou geniální Webberovy hudby naprosto zásadní záležitost. Možná bych dal i pět hvězdiček, ale jevištní zpracování Městského divadla v Brně, které z tohoto filmu úzce vychází, dokázalo, že lze jít v nadsázce, humoru i choreografické propracovanosti ještě dále.(24.6.2008)
FISSSH
Kouzelně a se značnou nadsázkou zpracovaný biblický příběh s řadou parodií na nejrůznější hudební žánry. Jeden z mála vážných momentů je balada Close every door, vzápětí odražená rejem hippíků v pestrých kostýmech. Farao vypadá a zpívá jako Elvis Presley a Putifarova manželka ztělesněná Joan Collinsovou se tam sice jen mihne, ale dost ozdobí.(23.2.2004)