Poliziotto senza paura

Private Detective, The

Krimi

Itálie / Rakousko, 1978, 93 min

Stelvio Massi

Marně jsem se snažil na tomto filmu alespoň něco objevit, bohužel, kvůli většině klišovitých scén, trochu matoucího spiknutí a i přes víceméně standardní výkon hlavního představitele Merliho (soukromý detektiv, který je poslán do Rakouska snažit se odkrýt tajemství narůstajících případů pohřešovaných osob, většinou mladých žen) mě toto Massiho v pořadí již jedenácté poliziesco příliš neoslovilo. První polovina je hodně ukecaná a nic moc se v ní neděje, krom toho jsou tam i komediální prvky, a to v tomto případě u tohoto druhu filmu příliš nemusím (tedy jak u koho). Zaujala mě tak jen Joan Collins v roli svůdné femme fatale, která svým příchodem asi kolem 40. minuty dala filmu trochu více šťávy, viz její číslo v klubu a pak nahá scéna na konci. Když vezmu v úvahu, že zde hrála suma sumárum asi tak 15 minut, tak odvedla docela dobrou práci. Když k tomu připočtu velmi dobré atmosferické Ciprianiho hudební skóre a částečně i charismatického Merliho v nějakých těch pěstních bitkách, dělá mi to hezké tři hvězdičky.(4.5.2010)