Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kolonii puritánů v Massachusetts roku 1666 vede tamější guvernér Bellingham a reverend Arthur Dimmesdale. Mezi novými přistěhovalci je i krásná Hester Prynnová, která společnost šokuje tím, že chce bydlet sama, dokud nepřijede její manžel, lékář Roger Prynn. Krásné ženě se dvoří syn představitele rady starších, Brewster Stonehall, ona ho ale striktně odmítne. Na práce v domě koupí dva otroky a němou mladičkou Mitubu. V místní knihovně se baví s Arthurem, který ji zaujal kázáním o mírovém soužití s domorodci. Později se seznámí s jeho nejlepším přítelem, indiánem Johnnym, učitelem v místní škole, ale i se sousedkou Harriet Hibbonsovou. Svobodomyslná stárnoucí žena žije mimo bigotní komunitu ještě s několika dívkami. Reverend navštíví Hester a vyzná jí lásku. Ani ona k němu není lhostejná, ale včas se vzpamatují. Puritánská společnost totiž smilstvo trestá popravou. Zamilovaní se snaží vzájemně sobě vyhýbat, když však přijde zpráva, že Hesteřin manžel byl zabit při přepadení cestujících, dvojice už nedokáže svoji vášeň zadržet. Jenže netuší, že doktor Prynn nezemřel, ale zůstal v zajetí u indiánů… Hester zjistí, že je těhotná. Rada starších si ji předvolá a chce, aby prozradila jméno otce dítěte. Hrdá žena to odmítne, protože by mu hrozila poprava, a sama je zavřena do vězení. Marně ji Arthur prosí, aby ho prozradila. Hester mu dokonce zakáže, aby se sám přiznal. Ve vězení pak porodí holčičku, kterou Arthur na její přání pokřtí jménem Perla. Hester čeká pranýř, na šatech musí nosit vyšité písmeno „A“ (adultery = cizoložství). Do městečka nečekaně dorazí Prynn, ale přede všemi kromě manželky skrývá svoji totožnost. Rozhodne se pomstít svůdci své ženy. Hester varuje Arthura, pretože Prynn se v zajetí hodně změnil, stal se z něj surovec bez zábran. Při tajných návštěvách svoji ženu trýzní. Roger, ktorý se v městečku usadil jako doktor Chillinworth, úspěšně rozdmýchává v městečku nenávist a rozbroje, které podle něj způsobují síly pekla. Milenci si prostřednictvím Mituby vyměňují dopisy. Roger ji při tom jednou přistihne, ale oddaná služka dopis sní. Rada starších ji na Rogerův popud mučí kvůli čarodějnictví. Další obviněnou je Harriet, která se před vojáky ukryje u Hester. Roger zavraždí Mitubu a z tohoto zločinu obviní Harriet. Vzápětí obviní i Hester a ukáže údajné ďáblovo znamení na těle její čtyřleté dcerky. Hester s Perlou se sejdou s Arthurem na břehu řeky. Roger je sleduje a chystá se k rituální vraždě... (TV Prima)

(více)

Recenze (87)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $46miliónovTržby USA $10,382,407Tržby Celosvetovo $-║ Niekto sa tu snaží o veľkú drámu ale príbeh je len miestami pútavý, ináč to je až nepekne ploché bez zaujímavejšej príbehovej výstavby, dokonca pri konci sa to zvrhne na masaker a la Posledný Mohykán, čo vyznelo pre zdĺhavé 2hodinové budovanie tejto drámy ako riadna podpásovka a tým aj príbeh stratil na akejkoľvek vážnosti. /40%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kam až chceš zájsť?“ – „Tam, čo mi postačia sily.“ Viem, že by som mal napísať aspoň troška kvalifikovaný a chladnokrvný dôvod, prečo dávam tejto prehnane dlhej a miestami nudnej záležitosti až 60%, ale napíšem jediné – lebo je to pekné :-) Je to pekne nakrútené, pekne obsadené, pekne napísané a zasadené do peknej výpravy. Proste je to pekné (hoci sa to odohráva v dobe, v ktorej by ste určite nechceli žiť). Garymu Oldmanovi to v čiernom (a aj v milostnej polohe) svedčí a film pochádza ešte z doby, kedy to s Demi Moore nebolo najhoršie a bola relatívne pekná a rozkošná. Inak som sa ale dosť nudil a túto cukrovú rozprávku je nemysliteľné porovnávať s predchádzajúcou Joffého klasikou a to nezabudnuteľnou Misiou. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jsem člověk vcelku tolerantní a chápu, že i feministky touží po vlastní červené knihovně. Ale proč se za tím účelem znásilňuje zrovna Hawthornova předloha, která je o něčem úplně jiném, to mému omezenému intelektu jaksi uniká. Vlastně z celého filmu chápu jen to, proč reverenda Dimmesdalla, vyznávajícího krédo "Bože, neuveď nás v pokušení, my to zvládneme sami," hraje zrovna Oldman, protože ve chvíli, kdy se zjevil na obrazovce tak, jak ho jeho šéf stvořil, moje matka a sestra svorně vydechly: "Halelujá!" Na závěr menší hádanka - víte, proč Demi odhazuje šarlatovou literu v dál? Protože v 17. století ještě nemohla pálit podprsenku - a povzdech, že navzdory všemu silnému a vševítěznému ženství v tomhle obzvlášť nedobrém mixu Striptýzu, Posledního Mohykána a Čarodějek ze Salemu v tom Hester stejně moc chodit neuměla na rozdíl od nás životaznalých a protřelých potvor třetího tisíciletí. Když jsem naposled nafasovala rudé áčko já, bylo to proto, že jsem myslela, že mám náhradní volno, a když jsem v jednu hodinu po poledni po bouřlivé noci zapla mobil, tak do něj po jedenácti zmeškaných hovorech můj vyřvaný a vyčerpaný šéf už jenom úlisně ševelil: "Víš, původně jsme mysleli, že by ses k nám tady mohla připojit, ale když už jsi nás o svou neodolatelnou přítomnost ochuzovala doteď, tak si hezky odpočiň a osvěž nám paměť, jak vlastně vypadáš, až v pondělí..." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dvě věci jsou jisté. Postava Demi Moore zcela určitě neměla velikost košíčku podprsenky, jaká byla zhruba od poloviny filmu uvedená na visačce a kdyby se nadržený reverend udělal ve stodole na zrní, ušetřili by si všichni spoustu problémů.. Hawthorneův alegorický román o lásce, vině a hříchu v duchu křesťansko-židovských tradic si Joffé krapet předělal k obrazu svému a nutno podotknout, že s blížícím se koncem to přestává kočírovat (asi jako by Cameron nechal doplout Titanic s Jackem a Rose do newyorkských doků za torpédování japonských ponorek). Co si budeme nalhávat, novodobého Adama a Evu drží nad vodou herecké výkony. Vášnivý sluha boží Oldman, snesitelná Demi s na puritánku až příliš hladce oholenýma nohama a především Duvall, který v paruce působil dokonale nechutně a démonicky. Co na tom, že v románu neskalpoval každého, kdo mu přišel pod ruku.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá tak, že Šarlatové písmeno je pro mě dalším podceněným filmem. Výborný scénář, příjemná atmosféra, nádherná hudba a trocha toho lehkého klišé, které k takovým filmům tak nějak patří. Demi Moore je slušná žena, která má kdesi manžela. Gary Oldman je nehorázně sexy kněz, který má svou víru (Ne, opravdu, když ho uvidíte, jak ho Pánbůh stvořil plavat v jezírku... ach jo:) Když se ti dva poprvé setkají, střetnou se pohledy, je jasné, že tady se zrodila hluboká láska:) Pro pastora Dimmesdalla byla víra patrně tím nejcennějším, co měl. Dokud nepotkal ženu jménem Hester Prynne. V tom okamžiku háže své přesvědčení a vyznání hodně daleko. Ještě netuší, že o svou lásku budou muset tvrdě bojovat a překonat mnohá úskalí. Z Hester se po jejich společné "noci lásky" stane vyvrhel, odepsán celou místní komunitou a odvržen na její okraj. Myslím však, že kvůli jedné noci s Gary Oldmanem by byly zástupy žen ochotny obětovat vše, čemu by později musely čelit:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Škoda. Tento film mohol mať veľké ambície, čo sa týka neotrepaného deja, no všetko tu pokazil scenár. Všetko sa kazí behom pol hodiny a ohraný záver to kazí najviac. Oldman to nezachránil. Demina najlepšia rola, škoda, že neostala v tejto línii aj pri ďalších filmoch. 60%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Šarlatové písmeno je jeden z tých filmov 90.rokov, na ktorý som narazila vďaka televíznym kanálom a od detstva k nemu prechovávam silný citový vzťah. Poburujúca puritánska ťažkopádnosť, príjemne kontrastujúca s krásami divokej prírody či osídľovania a najmä vášnivá romantická línia môžu za to, že tento film v mojej zbierke "citlivých, pohladzujúcich" unikátov zastáva osobité miesto. Vynikajúci Gary Oldman, na ktorého je v jeho dobových postavách (Beethoven, Dracula,...) radosť pozerať a melancholická dojímavá hudba Johna Barryho mi natoľko utkvela v pamäti, že Šarlatovému písmenu vďaka nej pripisujem väčší význam než v skutočnosti možno zasluhuje. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych vyzdvihnout krásnou hudbu a velice zajímavý obsah filmu. Jen mi trošičku na filmu vadila přílišná členitost. V jedné chvíli krásná romantická idylka a v druhé prohlašování satana nebo např. naturalistická poslední bitka. I tak ale historický snímek na úrovni. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ale jo, tyhle příběhy mohu vždycky. "Šarlatové písmeno" si navíc na nic nehraje a navzdory stopáži slušně odsýpá. Krásná Demi Moore možná ve své nejlepší roli a Robert Duvall v roli hnusáckého záporáka dostal po dlouhé době příležitost vyniknout. Škoda toho závěru, jinak skvělý film. 70%. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Přestože se tento film nedrží striktně předlohy, což je patrné především na konci, je tu to hlavní, na co Hawthorne ve své knize poukazuje. Lidská zloba, závist a strach z neznámého jsou v puritánských postavách ztvárněny velice dobře. Ovšem je to i příběh lidí toužících po svobodném životě, skutečné pravdě a samozřejmě i lásce. Hester je v podání Demi Moore přesvědčivá a Gary Oldman jako reverend Dimmesdale okouzlující. Také je tam skvělá hudba a dobrý dabing, který znám z původní verze a ten prostě nemá chybu. "Kdo ví, co je hříchem v očích Boha." ()

pepo 

všechny recenze uživatele

nuda,nuda,nuda.skvelý oldman a slušná kamera.ešte niečo sa mi na tomto filme páčilo?...počkajte...to je všetko ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opětovné a stále bezduše oživované téma čarodějnictví....nejspíše to některé jedince fascinuje, jsem asi jiný...každopádně Demi opět ukazuje svou neuvěřitelnou krásu a půvab ženy. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Historická ľúbostná dráma podľa románu Nathaniel Hawthornea považujem za veľmi podarené dielo. Film dobre vystihuje pokryteckú tvár zdanlivo bezúhonnej puritánskej katolíckej komunity, kde doslova platí biblické "Ak si bez hriechu, hoď po mne kameňom". Gary Oldman málokedy hrá kladnú postavu, ale táto sa mu podľa mňa veľmi podarila, pôsobí veľmi sympaticky. Len keby ten dej dokázali vtesnať do trochu kratšej stopáže. Nedávno som videl fajn film (i keď o niečom inom) v ktorom odkazovali na tento film - Easy A (2010). ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Inu přiznejme si, jako historické drama Šarlatové písmeno neobstojí, ale ve chvíli kdy jsem chtěla být objektivní a dát hodnocení *** za snahu a pěkné kostýmy, ozvalo se mé beznadějně romantické já a pohrozilo: " Holka, jestli se jen pokusíš dát Garymu prstíčkembyjsihrabalaabyseovíjelkolemtebe Oldmanovi míň než 4*, vymažu ti z paměti všechny červené knihovny co jsi kdy četla." Kapitulovala jsem. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Film zachraňuje Gary Oldman a herci ve vedlejších rolích (Duvall a Mayová). S knížkou to má společného asi - člověče hádej a) ideu b) některé scény c) konec?! Ufff. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Ráda bych dala víc, protože celková nálada filmu je dobrá, Gary klasicky skvělý, nádherná kamera a hudba perfektně sedí, ale moc mi nesedí Demi Moore, nevím, možná je to tím, že jí nemám ráda. Co je ale nejhorší a díky tomu to výš prostě nejde, je ten strašný americký konec. V knize se samozřejmě happy end nekoná, jak by také mohl, v té době a na takovém místě. Nechápu, jak to mohl tvůrce Mise dopustit. ()

Reklama

Reklama