Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (363)

golfista 

všechny recenze uživatele

Ten scénář v mých očích "převálcoval" herecké výkony i režijní vedení. Je to vyjímečný nápad a kdyby měl lepší konec, tak by mohl soutěžit i "Casablancou" :) Z hereckých výkonů se mi žádný nezdál "Oscarový", ale to je jenom můj soukromý názor. Kdybych mohl, tak 3 1/2. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Inteligentná filmová hračka, v ktorej šlape každý na plný plyn, no jej výnimočný námet sa zdá byť vo výsledku i tak nie úplne dotiahnutý. Niekde to škrípe. A ťažko povedať kde. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Ad rovněž "Věčný svit..." a další veledíla: V Somálsku je hladomor, tají nám ledovce a někdo spláchne do hajzlu pěkných pár miliónů za něco takového, protože nějaká vlivná dekadentní skupina si řekne, že jeden Ňu Jorský šílenec je IN (Genitální)! To je snad větší facka civilizaci, než když někdo vybalí miliardu za nějakého vypatlaného čutálistu.... ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herec VR - Chris Cooper + 3 nominace: Herec HR - Nicolas Cage, Herečka VR - Meryl Streep, Scénář - Adaptace!!! . . . . . . . . . . Zlatý Medvěd - výběr ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Musím říct (a asi jak se tak dívám tady budu dost výjimka), že mě tenhle film docela zklamal. Nemůžu říct, že by scénář byl špatný, neoriginální, herci mizerní, ... nic z toho, ale prostě mě nějak moc tahle záležitost neoslovila (přestože musím přiznat, že tam bylo pár výtečných věcí - hlavně po stránce scénáře). Bohužel režie podle mě skvělému scénáři dost ubrala a navíc mě nijak neohromil konec filmu (lépe řečeno posledních 20-30 minut). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak jo...nebýt skvělých hereckých výkonů, na čele s Nicolasem Cagem samozřejmě, byla by Adaptace filmem o ničem. Takhle je aspoň o těch výkonech. Jinak mi nezbývá než souhlasit s Jossie...jenom mě živou mocí nepřinutíte sdílet její nadšení z tohohle filmu;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

-The killer's a literature professor. He cuts off little chunks from his victims' bodies until they die. He calls himself "the deconstructionist". Takhle se mají dělat chcípácké filmy o tvůrčí krizi a neschopnosti konat. S ironickým nadhledem a průběžným pomrkáváním na diváka, který dokáže ocenit důmyslnost, s jakou Kaufman při výstavbě příběhu (ne)následuje scenáristické příručky. Introspektivní tragikomedie, ve které se nic neděje a s protagonistou, který se nemění, se zhruba po hodině mění v napínavý příběh s velkým tajemstvím, dvěma padouchy a zásadním životním poznáním. Film tak prodělává stejnou proměnu jako hlavní hrdina a hranice mezi světy (existující v rámci světa filmu) se hroutí – skutečný život je adaptován ve scénář, scénář je adaptován ve skutečný život. Rozhodně jeden z nejchytřejších filmů o adaptaci v jejích různých významech. 85% Zajímavé komentáře: CheGuevara, Eddard, Aiax, Jordan ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

IMHO film v posledních fázích absolutně mění styl a částečně i žánr...nevím. Tenhle snímek si mě ale získával postupně, nejdřív jsem byl zmaten těmi flashbacky (i když Darwin neměl chybu ;-) byl jsem sice nadšen z "běhu světa", ale pořád jsem si říkal - co to má jako být? Postupem času, až se všechny postavy náležitě projevily, začalo to na mě všechno působit lépe, i když ne tak mocně, jak bych si (strašně) přál. V této rovině na mě spíš zapůsobilo ironické oko na Hollywood (hláška VONI VŠICHNI JSOU VRAH mě totálně odbourala.) Závěrečná scéna mezi bratry mi připadla emocionálně vyhrocená a bezchybně napsaná, nicméně přišla jaksi rychle a bez předchozí gradace, což mi připadá jako něco, proti čemu celý snímek dost trefně brojí a také z tohoto důvodu nemohu dát plné hodnocení...další důvod jsou herci, kteří samo nejsou špatní, ale ani Cage, ani Streep a tím méně Chris Cooper mi nepřišli ani na nominaci, natož na Oscara... Prostě Kaufman mě zajímá čím dál více, ale budu k němu určitě příště přistupovat s jakýmsi neurčitým stínem pochybnosti...kzrátka zkouknu Malkoviche! Ovšem jak si říkám s Charliem - kašlu na McKeeho! :))) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Genialita, v níž Charlie Kaufman dokazuje, že je scenáristický bůh (a nutí mě se v nejbližší době znova podívat na Věčný svit neposkvrněné mysli, který mě napoprvé kdo ví proč nezaujal), a Nicolas Cage podává skvělý herecký double-výkon. Za kamerou by to možná chtělo nějakého dravějšího tůrce, no jakkoli Spike Jonze úžasnému scénáři nepomáhá, tak mu ani neubližuje. Adaptace je zkrátka skvělý film, který jsem dlouhou dobu nespravedlivě přehlížel. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kaufmanova forma stoupá. Po psychostudii vnitřku hlavy Johna Malkoviche se pustil i do psychoanalýzy sebe samotného. Vynikající jsou hlavně pasáže, kdy píše o tom, že píše o tom, že píše atd.... :-) A Nicolas Cage se vrací do bývalé pohody - vypadá sice částečně "odpudivě", ale o to "pravdivěji". ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, ikdyž velmi zajímavý film. Dějové linie se tu střídají stejně rychle jako přichází jeden z bratrů Kaufmanů s nápady do svého scénáře. Film sleduje scénáristickou dvojci a dějovou linii spisovatelky píšící knihu, podle které jeden z bratrů vymýšlí scénář. odskoky do hlubší minulosti někdy se šokujícími srážkami prospívají příběhu. Musím se zastavit u geniálních srážek aut, které jsou ve filmu 2-3. Naprosto mě pokaždé dostali. Nechápu jak to tak věrohodně někdo natočil :-) . Jinak herecké výkony jsou moc dobré, ale film mě chvílemi uspával a nudil. Proto musím dát slabší 4*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasická poučka praví: ,,žák překonal mistra" - Woody Allen musí dnes Charlie Kaufmanovi závidět jeho neotřelou scenáristickou genialitu plnou intelektuálního pochybování o sobě samém, ironických postřehů a sarkasmu, autobiografické inspirace a umění vyváznout ze zrádných osidel složitě (postmoderně) koncipovaného scénáře s dokonalou a smysl dávající pointou a vyzněním... A navíc - ta absolutní sebereflexe...Charlie Kaufman je buď génius, nebo šílenec... Výjimečný scénář, výjimečné ztvárnění, výjimečná režie, výjimečný film! Podobné filmy: Synecdoche, New York, Věčný svit neposkvrněné mysli ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ujetost z pera Kaufmannova. Tentokrát o něm samém. Aneb jak napsat film o adaptaci knížky a využít přitom všechna "hollywodská" klišé. Jen by mě zajímalo jaká osobnost je asi Charlie ve skutečnosti. Jediné co tomu chybí je "ujetější" režie, prostě Jonzova je až příliš obyčejná a nenápaditá. Ke Kaufmannovým věcem se tento styl vůbec nehodí (aneb Gondry to jistí). Pro mě až třetí nejlepší snímek dle jím sepsaného scénáře. PS - Vyplatí se počkat na dva dovětky po titulkách. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

No nejvíc mě překvapily ty koncový zvraty. Celou dobu koukám na film jak někdo píše scénář a najednou tam někoho žerou krokodýli!!!!!!!! Ale jako líbilo se mi to hodně a Nicolas Cage tam byl naprosto famózní. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jonzeho druhej film je jako V kůži Johna Malkoviche lehce divnej, ale tentokrat ne tolik. Je to vlastne takovy lehce komedialni drama trochu o nicem a v podstate to, co se deje ve filmu, se da rict i o filmu. Jak natocit neco, kde se postavy nijak zvlast nevyvyji, kde se nic moc nedeje, neni tu zadna gradace napeti. Vysledek je misty trochu nudnej, misty natahovanej a ke konci trochu nucene akcni, ale Jonze mel stesti na herce. Tlustej kudrnatej, vecne spocenej a neustale na nervy Cage je ve svy dvojroli fakt oskarovej a Cooper jako bezzubej lovec orchideji si toho oskara taky zaslouzil. Co se tyce Streepovy, ta hraje stejne dobre jako vzdycky. Proste zajimavy, zbytecne dlouhy a misty trochu nudny drama se skvelejma hercema. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Slovo adaptace má v tomto filmu dvojí význam, ale oba významy mají mnoho společného. Rozvoj? Degradace? Spíše bych řekl přeměna knihy ve film, která Charliemu Kaufmanovi způsobila velkou krizi na mnoha životních úrovních od té čistě profesionální po nejniternější emoce. Adaptace je také přizpůsobení se něčemu novému nebo nepoznanému a bohužel často zcela nežádoucímu. O tom také Adaptace podle mého je, o změně. O takové, kde se vše vrací zpátky na začátek. Je pro mě těžké interpretovat film o psaní filmu, na který se ovšem zároveň dívám. Je to složitá záležitost a z množství nesouvislostí je jasné, že tento jinak skvělý nápad nemají jeho tvůrci plně v rukou. Na druhou stranu si člověk může povšimnout mnoha paradoxních lahůdek, které v nepodobném filmu nejsou. Adaptaci je třeba sledovat pozorně, nic než samotný střih neupozorňuje na časté prolínání více časových rovin. Musím vytknout pokus o dramatizaci v konci filmu, to byl dost nešťastný nápad, který jednoduše nefunguje. Ale abych také chválil, od začátku je film prostoupen několika, díky své zářivé atmosféře doslova prosvětlenými omamnými okamžiky (stvoření světa a vznik člověka, specifický vztah květiny a hmyzu, přízračná orchidej apod.), které jsou v ostrém kontrastu s nezajímavým začátkem. Postupem mě ovšem příběh dokázal vtáhnout do děje. Možná to byl záměr, připodobnit odvíjení dějové linie filmu k růstu květiny, což nevyhnutelně vrcholí květem :)) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco intelektuálsky otravný a vyčpělý, avšak dostal další milý vtipný meta-mindfuck zhruba na úrovni Johna Malkoviche. Herecky je to taky osobitý, zvlášť vypíchnout se musí Chris Cooper, jehož excentrický lovec orchidejí je jasně životní rolí. ()

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama