Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jonzeho druhej film je jako V kůži Johna Malkoviche lehce divnej, ale tentokrat ne tolik. Je to vlastne takovy lehce komedialni drama trochu o nicem a v podstate to, co se deje ve filmu, se da rict i o filmu. Jak natocit neco, kde se postavy nijak zvlast nevyvyji, kde se nic moc nedeje, neni tu zadna gradace napeti. Vysledek je misty trochu nudnej, misty natahovanej a ke konci trochu nucene akcni, ale Jonze mel stesti na herce. Tlustej kudrnatej, vecne spocenej a neustale na nervy Cage je ve svy dvojroli fakt oskarovej a Cooper jako bezzubej lovec orchideji si toho oskara taky zaslouzil. Co se tyce Streepovy, ta hraje stejne dobre jako vzdycky. Proste zajimavy, zbytecne dlouhy a misty trochu nudny drama se skvelejma hercema. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

IMHO film v posledních fázích absolutně mění styl a částečně i žánr...nevím. Tenhle snímek si mě ale získával postupně, nejdřív jsem byl zmaten těmi flashbacky (i když Darwin neměl chybu ;-) byl jsem sice nadšen z "běhu světa", ale pořád jsem si říkal - co to má jako být? Postupem času, až se všechny postavy náležitě projevily, začalo to na mě všechno působit lépe, i když ne tak mocně, jak bych si (strašně) přál. V této rovině na mě spíš zapůsobilo ironické oko na Hollywood (hláška VONI VŠICHNI JSOU VRAH mě totálně odbourala.) Závěrečná scéna mezi bratry mi připadla emocionálně vyhrocená a bezchybně napsaná, nicméně přišla jaksi rychle a bez předchozí gradace, což mi připadá jako něco, proti čemu celý snímek dost trefně brojí a také z tohoto důvodu nemohu dát plné hodnocení...další důvod jsou herci, kteří samo nejsou špatní, ale ani Cage, ani Streep a tím méně Chris Cooper mi nepřišli ani na nominaci, natož na Oscara... Prostě Kaufman mě zajímá čím dál více, ale budu k němu určitě příště přistupovat s jakýmsi neurčitým stínem pochybnosti...kzrátka zkouknu Malkoviche! Ovšem jak si říkám s Charliem - kašlu na McKeeho! :))) ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Senzace, která přechytračí i toho nejslovutnějšího chytráka - holý fakt, který si pro sarkastický postoj filmu není snadné připustit k tělu a ... zadaptovat se na něj. A čí je to vina? Charlieho. Charlieho a jeho neopakovatelného, neustále překvapujícího a mistrovského scénáře (ano, musel jsem to potvrdit i já), který ve své rafinovanosti a posedlosti naleznout v močálu tu nejvzácnější z nejvzácnějších "orchidejí" zašel za bod nenávratné nedosažitelnosti (čili do míst, kam by se za ním vypravil jen další Kaufmanův počin - což se, pokud se má ne/poskvrněná a věčně zářící paměť nešálí, stalo). Na úkor Kaufmanova pisálkovství by ovšem nebylo spravedlivé zapomínat na Jonzeho vizuálně nápaditou režii (by byl donebevolající nonsens snižovat jej do pozice pouhopouhého nádeníka) a na skvělé obsazení. Vždyť já dokonce musím pochválit Nicolase Cage! Lakonicky řečeno - excelentní film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, ikdyž velmi zajímavý film. Dějové linie se tu střídají stejně rychle jako přichází jeden z bratrů Kaufmanů s nápady do svého scénáře. Film sleduje scénáristickou dvojci a dějovou linii spisovatelky píšící knihu, podle které jeden z bratrů vymýšlí scénář. odskoky do hlubší minulosti někdy se šokujícími srážkami prospívají příběhu. Musím se zastavit u geniálních srážek aut, které jsou ve filmu 2-3. Naprosto mě pokaždé dostali. Nechápu jak to tak věrohodně někdo natočil :-) . Jinak herecké výkony jsou moc dobré, ale film mě chvílemi uspával a nudil. Proto musím dát slabší 4*. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Škoda, první půle filmu byla skvělá, druhá průměr. Možná chtěl Kaufman schválně sklouznout do "tuctového thrilleru", který vlastně psal jeho bratr - a tím docílit harmonie - mě to tam teda nesedělo. Oproti jiným Kaufmanovým věcem (Věčný svit) je tohle dost strohé... přesto dávám 7/10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Tento film strávil rok a pol v postprodukcii, druhý najdlhší čas v histórii Columbia Pictures, po filme Ishtar (1987). (Pat.Ko)
  • Keď si Charlie (Nicolas Cage) vezme jedlo z reštaurácie a narazí do Valerie, rýchlo opustí reštauráciu a neberie si so sebou tašku s jedlom. V ďalšej scéne ho vidíme jesť jedlo. (Pat.Ko)
  • Počas rozhovoru so Susan (Meryl Streep) v škôlke sa drdol asistenta Johna (Chris Cooper) objavuje a zmizne za jeho plecom medzi zábermi. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama