Reklama

Reklama

Student medicíny Miloš Bedrna (V. Dlouhý) byl na gymnáziu vynikajícím žákem a doma má jako jediný, milovaný syn všechny podmínky. Jenže hned v prvním semestru se mu ve studiu nedaří. Náhodná informace, že se na školu dostal vlastně protekcí, je pro něj důležitá. Matka (J. Švorcová) je zaskočená synovou reakcí a chce poznat pravdu. Její známý, profesor Böhm (R. Lukavský) ji ujistí, že její syn se na fakultu dostal díky dobrému prospěchu a úspěšnému přijímacímu řízení. Mladík odhalí, že jeho otec (V. Menšík) skutečně za profesorem byl, ale pak dal někomu jinému pro jistotu úplatek deset tisíc… (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Aniki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslel jsem, že příběhy z tohoto moc fajn televizního cyklu mám nakoukané takřka všechny, ale jak se ukázalo, není tomu tak. Inscenace Výhoda patří v rámci celé série k tomu nej, nej a důvod je neoddiskutovatelný - herecké orgie. Dlouhý, Juřička, Švorcová, Menšík, Lukavský...opravdu blázinec. Námětem sice pro mnohé banální moralitka, ale geniální dialogy zápletku jako takovou totálně přetrumfly - bravo! Nebýt pětihvězdičkový klub obsazen skutečnými perlami světové i české kinematografie, šoupnul bych tam tento nenápadný kousek okamžitě...tak alespoň čtyři z pěti +. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V právě vysílaném seriálu Náměstíčko hned ve druhé epizodě Nepovedený syn řešili naprosto stejný problém. A přestože se každý odehrává v naprosto jiné době a dělí je od sebe 24 let, oba synové mají stejný problém. Miloš ale přeci jen trochu žehrá na fakt, že mu studium nešlo a bral nově zjištěný fakt jako záminku, to nepopře. Celá debata je ale ze všech hledisek výborně pojatá a navíc i skvěle zahraná. Tedy kromě Jiřiny Švorcové. Pro mě její výrazové prostředky zůstávají stále stejné. Její postavy nemají radost ani zlost, protože J. Švorcová vše zahrála jedním výrazem a jednou intonací hlasu. Úplatkářství bylo zde naznačeno jako možné, ale pro přijetí na školu neuskutečnitelné. A zrovna u lékařské fakulty bych tomu věřil, u jiných je to otázka. Ale nejspíš ne způsobem, jaký byl zde ztvárněn. Jeden člověk asi těžko ovlivní celou, nebo spíše většinu, komise. Ještě více je to úsměvné, když si uvědomíme, že v éře socialismu se jistě uplácelo a ne že ne, ale v demokracii se bez úplatků prakticky neobejdete. Naše současná demokracie funguje na bázi já na tebe, ty na mě, službičku za službičku anebo velká obálka nebo nic, viz. proslulá univerzita v Plzni a způsob studia za tři týdny. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodní epizoda z úspěšného televizního cyklu Tak se ptám, který býval zaměřen na ožehavé problémy v tehdejší společnosti, rozehrává nadčasový konflikt o úplatkářství, o tom, že znalosti (ne)lze vyvážit penězi a vlivnými protekcemi, a také o ztrátě důvěry a pocitu vlastní nedostatečnosti. Nepochybně kvalitní scénář Otto Zelenky byl svěřen do rukou Jiřímu Adamcovi, který do hlavních rolí obsadil Jiřinu Švorcovou, Vladimíra Menšíka a Vladimíra Dlouhého. Všichni hrají otřesně: Dlouhý hystericky, Menšík a Švorcová schematicky. Celek je bohužel nesnesitelně přepjatý a svým způsobem i nechtěně komický. A přitom jde o závažné věci... ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý námět, Menšík i Lukavský výborní, ale naprosto to shodila Švorcová, která všechny role odříkává jako z tribuny komunistického sjezdu a Vladimír Dlouhý je v té roli taky naprosto strašný, hraje to stejně jako v seriálu Dobrá voda, je to sice i charakterově podobná postava, ale zahraná stejně špatně. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Televizní hra o tom, že přestože si pár pomýlených jedinců může myslet, že i ve vyspělé společnosti reálného komunismu se neobejdou bez úplatkářství, ve skutečnosti tomu tak není, protože na důležitých postech jsou naopak jedinci uvědomělí, kteří bdí nad tím, aby vše, tedy i přijímací zkoušky na medicínu, probíhalo čestným způsobem. Opravdu "ze života" - stejně jako dialogy postav, které snad čerpají z dobového tisku, nejlépe z Rudého práva. I přes tuhle ne zrovna lehce překonatelnou překážku drží inscenaci jakž takž nad vodou některé herecké výkony. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Otec Bedrna (Vladimír Menšík) čte knihu „Spomienky z detstva“ od rumunského spisovatele Iona Creangă. (sator)

Reklama

Reklama