Dům veselých duchů
Komedie / Horor
Velká Británie / USA, 1988, 99 min
Neil JordanHudba:
George FentonPlakáty
Šarmantní Ir Peter Plunkett má starosti se svým zámkem. Hrozí mu hypetéka. Jeho dědičný majetek chce odkoupit americký magnát Brogan, převést ho za moře a tam z něho postavit malý Disneyland. Plunkett v zoufalství dostane spásný nápad, představit své sídlo jako "zámek, kde straší". Vykoná potřebné úpravy, spustí velkou reklamu a zanedlouho už přichází první hosté. Mezi nimi také manželský pár Jack a Sharon Crawfordovi. Očekávaná strašidelná dovolená se však nevydaří, jelikož zámecký pán svým amatérským zincenování hororové divadélko pokazí. Podráždění američané hrozí odchodem, když nešťastnému Plunkettovi přichází na pomoc pravá strašidla a duchové. Ďábelský tanec mrtvých však nejméně vadí unavenému Jackovi, který zahoří vřelou láskou k překrásnému ženskému duchovi - Mary Plunkett, mimochodem už 170 let mrtvé... (Jamal)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $8,578,231║Tržby Celosvetovo $-║(6.7.2009)
B!shop
Jedna z mala komedii od Jordana, takze jsem moc nevedel, co cekat, precejen od tohohle rezisera jsem zvyklej na perfektni dramata, ale nakonec z toho byla docela prijemna ducharska komedie, kde sice chvilku trva, nez film chytne tempo a rozjede se, ale v druhy polovine uz dobre bavi. Navic na rok vzniku filmu nejsou triky nijak spatny, docela svizne to odsejpa, herci sympaticky a hlavne vzteklej, nadrzenej, zrzavej a mrtvej Liam Neeson. Lepsi 3*.(1.9.2010)
Rex Mundi
Moja obľúbená absurdno-duchárska komédia z detstva, každá postavička je správne trafená a celé je to veľmi milý a zábavný úlet. Liam Neeson je sexi k popukaniu (aj keď to znie rozporuplne, kto videl, chápe:-), Beverly D'Angelo a jej Sharon je (a pre mňa osobne vždy bola aj bude) napriek neznesiteľnej povahe živšia aj chutnejšia ako mdlá Daryl Hannah. A Steve Guttenberg je taký štandardný... Viem, že to celé nedáva dokopy megafilm a objektívne hodnotenie by bolo nižšie, ale kto už hodnotí filmy objektívne ;-) Zdanie objektivity môžeme zachovať len pri filmoch, ktoré nás ani nenadchli ani neznechutili, a sme preto ochotní a schopní chladne uvažovať.(16.3.2005)
Jamal
Šarmantní Ir Peter Plunkett má starosti se svým zámkem. Hrozí mu hypotéka. Jeho dědičný majetek chce odkoupit americký magnát Brogan, převést ho za moře a tam z něho postavit malý Disneyland. Plunkett v zoufalství dostane spásný nápad, představit své dílo jako zámek, kde straší. Vykoná potřebné úpravy, spustí velkou reklamu a zanedlouho už přicházejí první hosté. Mezi nimi také manželský pár Jack a Sharon Crawfordovi. Očekávaná strašidelná dovolená se však nevydaří, jelikož zámecký pán svým amatérským zinscenováním hororové divadélko pokazí.Podráždění Američané hrozí odchodem, když nešťastnému Plunkettovi přicházejí na pomoc - pravá strašidla a duchové.Ďábelský tanec mrtvých však nejméně vadí unavenému Jackovi, který zahoří vřelou láskou k překrásnému ženskému duchovi Marry Plunkett, mimochodem už 170 let mrtvé.(16.2.2006)
Faustka
Hravě rozpustilá komedie s nepřeberným množstvím skutečných i falešných duchů, zpestřená všemožnými zápletkami a různými lidskými libůstkami, nejšmrncovnější je ovšem bradavičnatý Martin(stár 200let,to není nic proti věčnosti), smradlavý...ojéje, taky pajdavý a aby toho nebylo málo, taky "čvachtá", jenže je obdařen takovou přitažlivou živočišností(strčí do kapsy leckteré s bušícím tepem), že by bylo tuze lákavé si s ním trošku "zapleskat", ach...jaký mě to napadají hříšný myšlenky, hm...a proč,ne.(22.9.2009)
FlyBoy
Hrátky s duchmi po "jordanovsku." Ako obvykle (v rannom experimentovaní N.J.) velice streštené a úsmevné divadielko tentokrát v pavučinových chodbách/miestnostiach strašidelného hradu. Zloženie O'Toole, Guttenberg, D'Angelo, Tilly, Gallagher, Neeson+Hannah stvára kúsky rozkokošené a konfrontácia živých s mŕtvymi obnáša viacero (čo do zábavnosti) dobrých scén. S vlkmi som statočne vyl a zažíval kvantum echt rozpustilých príhod, u veselých duchov taktiež panuje neviazaná nálada, ktorá síce nedisponuje vyššími ambíciami, ale zato kohokoľvek/kedykoľvek rozradostní. Ráčte vstúpiť.(31.8.2011)
salahadin
Jedna z mých VHS klasik. Naivní, ale velmi příjemná komedie. Mně se velmi líbil Peter O´Toole, který svým irským šarmem obstarával většinu scén, u kterých jsem se opravdu zasmál. Liam Neeson byl úžasně nechutný, Beverly D´Angelo sexy a duchové vylezající ze zdi jedním slovem roztomilí:-) Kdo by si pomyslel, že z nevýrazné a ukňučené Daryl Hannah se jednou stane jednooká mrcha (aka Elle Driver v Kill Billovi).(23.11.2006)
duklak2
Celkem povedený komediální horor. A to je nějak moc nemusím. Zde jsem se ale pobavil. Děj je příjemný, divák se ani chvíli nenudí. Stopáž úměrná a všem se to líbí. Některé herecké výkony byly téměř dokonalé. To se nebojím říci. Tento film mám na VHS a pečlivě si ji uschovám. Věřím, že jednou bude velmi cenná.(20.6.2010)
stub
Překvapivě zábavná duchařská komedie pro celou rodinu:)(21.3.2008)
GigaPudding
Na obálce mě upoutalo, že Peter O'Toole a Daryl Hannah, a jméno Steve Guttenberg zase dávalo tušit jakým se to asi bude ubírat směrem. Kulisy jsou pěkné a docela by mě zajímalo jestli třeba ty interiéry natáčeli někde na nějakém opravdovém hradě, i když s největší pravděpodobností asi ne, ale každopádně kdyby podobným stylem točili komedii zasazenou do nějakého jiného prostředí tak by to asi bylo o poznání nudnější. Kousky, co na hradě provádí místní personál jsou tak nějak standardně komediální a občas jsou až překvapivě vtipné, ale co určitě je na filmu jednou z nejzajímavějších věcí je určitě herecké představení Petera O'Toola, který tak zábavně zahrál takové teatrální cirkusáctví s velmi výrazným odevzdáním se a beznadějí ve tváři. Na obálce speciálně zvýrazněná Daryl Hannah je ve filmu až překvapivě málo a očividně hlavně kvůli té její zvláštní tváři, která z určitého pohledu vypadá moc pěkně a z jiného zase tak nějak podivně vyšinutě nebo jak to popsat :). Prostě si tu zahrála takovou tu pohádkovou princeznu, která ale vypadá občas jak nějaký maniak, hrozně zvláštní kontrast :). Celkově je to ale spíš jen o tak trochu izolovaných scénkách toho vtipného duchařského strašení jako třeba mluvící kůň, scénky s knězem a tou holkou co ho balí nebo scénka s pískající rybou a souvislý děj nebo spíš ta spojující zápletka mi připadala spíš jako na druhé koleji. Nakonec je to ale docela dobrá rodinná komedie s několika velmi vtipnými momenty, se spoustou průměrných momentů a s pár velmi zajímavými perličkami jako je postava ředitele hradu nebo Daryl Hannah :). No a samozřejmě taky duchové s Liamem Neesonem :).(23.7.2011)
blackrain
Přiznejme si to. Osmdesátá léta nám nadělila pár parádních skvostů. Některé byly hodně povedené, jiné už tolik ne. Zařázení horor bych tady asi nepoužila, spíše je to komedie k popukání. Odlehčená duchařina říznutá špetkou romantiky.(30.10.2008)
Wormboy
Hviezde obsadenie, celkom zabavne,ale na druhej strane nic moc...(1.7.2004)
joehot
Na hraně tří a čtyř. Mohlo to být lepší, ale pár nezapomenutelných scén a hlášek se najít dá.(4.8.2011)
emo
Rozkošná komédia s hviezdnym odsadením. Odľahčený Beetlejuice s romantikou.(10.5.2003)
ybuko
Je to dle rukopisu vic americka nez britska komedie. Indicie: duchove, osmdesata leta, Steve Guttenberg, Daryl Hannah. Jako nejvetsi zjeveni v pozitivnim smyslu ale ve filmu pusobi Peter O´Toole, ktery je bohuzel postupne odstavovan na vedlejsi kolej. Coz je skoda, protoze jeho excentricke vykony jsou na filmu tim nejlepsim.(2.2.2008)
Endyis
Komedie mého dětství, na kterou se rád podívám i dnes, zejména díky příjemnému hereckému obsazení...(7.10.2007)
wosho
Od Jordana bych čekal i více než obyčejnou komedii, která naštěstí za skoro těch 20 let moc nezestárla. A to hlavně díky hercům. A kupodivu jak jsem se dočetl tady, nejsem první koho to je první originální VHS.(1.11.2007)
juta
Moc pěkný film z dětství, na který rád vzpomínám. Když jsem byl malý, tak jsem se strašně bál těch jeptišek a té chobotnice. (5.8.11)(5.8.2011)
baruss
Raspberry Award (Maliny) : 1989 : NOMINÁCIE (1) : Najhoršia herečka VR - Daryl Hannah.(25.10.2008)
Hennes
Milá duchařská komedie, nezklamala, pobavila. Guttenberg sem jasně zapadá, ale kdo by tu čekal Liama Neesona ? Manželský pár se během dovolené rozpadne a každý se zamiluje do ducha. Jackovi se povede dostat svou milou zpět mezi živé bytosti, Sharon naopak skončí jako duch. Snímek má množství vtipných momentů a provedení je prostě klasika 80 let. "HELE, VY JSTE DUCH A JÁ AMERIČAN, NEFUNGOVALO BY TO". Myslím, že Jack byl rád, že to prolínání přešlo v něco víc :-).(10.8.2011)
| Na DVD od: | 07.09.2009 Magic Box |
|---|---|