Reklama

Reklama

Interview s upírem

  • USA Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (více)
Trailer 1

Napij se ze mě a budeš žít věčně... Když americká spisovatelka Anne Riceová publikovala svůj první román Interview s upírem (1976, česky 1996), kniha se nesetkala s právě vlídným kritickým ohlasem, ale stala se natolik oblíbenou, že autorka v následujících desetiletích vydala celkem jedenáct pokračování známých pod souborným názvem Upírská kronika. Bylo jen otázkou času, kdy o látku projeví zájem Hollywood. Na začátku devadesátých let filmová práva získala společnost Davida Geffena a pověřila autorku napsáním scénáře. Režie se ujal irský tvůrce Neil Jordan, který dosáhl velkého úspěchu působivým dramatem Hra na pláč. Film Interview s upírem (1994) byl kritikou přijat vesměs kladně a stal se velkým diváckým hitem. Hlavní roli upíra Louise, vyprávějícího svůj více než dvousetletý životní příběh mladému novináři, vytvořil do té doby jen málo známý Brad Pitt, který se rázem stal populární hereckou hvězdou. Jeho partnerem v úloze upíra Lestata byl Tom Cruise, jehož obsazení bylo sice zpočátku předmětem rozporných reakcí (autorka dávala přednost Rutgeru Hauerovi), ale po dokončení filmu byla jeho nezvykle záporná postava přijata s respektem. Ohlas snímku podnítil určitou obrodu upírské tematiky, která byla později úspěšně prezentována především formou televizních seriálů, např. Pravá krev nebo Upíří deníky. Film je věnován předčasně zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát postavu mladého novináře, jehož nakonec ztělesnil Christian Slater. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (738)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Veľmi podceňovaná klasika. Keď len úsečne preberám oči medzi prvými komentármi.. tri hviezdy, dve hviezdy - ťažko potláčam smútok. Majstrovsky vyrozprávaný príbeh upíra s ľudskou dušou. Už na prvý pohlaď je vidno, že film netočil rodený Američan, ktorý "bol chovaný" len na vysokorozpočtových patlaninách pre zaostalé publikum. Atmosféra, kostýmy, hudba, výborne herecké obsadenie. To všetko tvorí jednu nádhernú, umeleckú súhru. Tom Cruise a Brad Pitt predviedli pravdepodobne ich najlepšie výkony v kariére. Možno len Banderas mierne prekáža/zaostáva (nič osobného). Príklad filmu, kde čakáte niečo iného a dostanete ešte niečo odlišnejšie, no dokonca aj cez tieto prevraty nieste vôbec sklamaný. __ Tak nepochopený, tak podhodnotený a predsa tak KRÁSNY. __ (Momentálne neznalec knižnej predlohy - plánujem napraviť.) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Toma Cruise nesnáším,Brad mi někdy vážně leze na nervy a Kirsten nemusím.Ale!Tenhle film prostě nemá žádná ale.Navzdory tomu,že upírskou tématiku už díky Stmívání zrovna nemiluju,tady se to zkrátka vyvedlo.Snad každého ta temná atmosféra musí vtáhnout hned zezačátku,zkrátka nemám moc co vytknout-až na jednu maličkost.Ve chvíli,kdy na scénu nastupuje Banderas,děj se stává méně zajímavým a ta úchvatná děsivá atmosféra se vytrácí.Každopádně Kirsten předvedla asi svůj nejlepší herecký výkon a to už jako takhle malá.Bravo. ()

Reklama

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem to, ale fakt se mi to líbilo. Kde v tom byl Horor? Něják jsem si ho nevšimla. Po přečtení knížky musím konstatovat, že je tenhle film mnohem lepší. Brad Pitt hraje úžasně frustrovaného upíra (kam se na něj hrabe Edward Cullen se svýma sebevražednýma sklonama) a Tom Cruise alias Lestaite má hodně velký charisma. A navíc je to jeden z mála filmů kde mi nevadí ani Kristen Dunst (a musím uznat, že hrála dost dobře). 4* ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(40x na VHS, 10x na DVD, 4x v kině) Film, který mě formoval jako žádný jiný. Byla by marnost počítat všechny reprízy, které jsem viděla, všechny formáty, ve kterých jsem IWTV sledovala a vypočítávat jak niterně ve mě ta adaptace zakořenila lásku k Anne Rice. Ani po dvaceti letech ten film nezestárl, každičký sebemenší detail je stále fascinující, soundtrack pochází z jiného světa a Lestat a jeho příběh nepřestává inspirovat. Kirsten Dunst se stala legendou a Antonio Banderas nikdy nezapomněl na své pařížské dny v Theatres des Vampires... Skvělý je i nový seriál Interview with the Vampire (2022). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan bývá většinou nejméně jednou nohou v artu, nejinak je tomu i v rozhovoru s Louisem. Existenciální snímek se točí okolo života a smrti. Žití, přežívání, utrpení, čekání na smrt, nesmrtelnost, nebytí. Louis ztratil smysl života, a tak dělá vše pro to, aby skončil v náruči smrti. Zatímco hledá konflikty a vstupuje do cesty těm, co by ho mohli zabít, jemu do cesty vstoupí upír. V jedné z nejpůsobivějších scén se Lestat vznese s Louisem vysoko do vzduchu, zatímco mu poprvé prokousne hrdlo. Louis má na vybranou a volí temnou stranu. Až pozdě zjistí, jak ostrá je hranice mezi živými a upíry. A dívka Claudie, která se zdá tím správným pojítkem mezi oběma upíry, přinese nakonec zkázu. Jordan předkládá v nádherných obrazech osobitě zpracovaný příběh podle A.Ricceové. Příběh pulsující vášní, erotikou, zoufalstvím i nadějí. Znovu po letech mě bavilo tentokrát více, tak jsem hodnocení zvednul. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Maskéři vytvořili éterický vzhled upíří kůže, skrze kterou prosvítají tmavé žilky, tím způsobem, že zavěšovali herce hlavou dolů a čekali, až se jim krev nahrne do hlavy. Potom pomocí make-upu obtáhli jejich žíly. (Morien)
  • Oprah Winfrey sa počíta medzi veľké fanúšičky Toma Cruisa (Lestat), ale jeho účinkovanie vo filme Interview s upírom bolo pre ňu príliš silná káva. Pri premiére filmu to nevydržala a odišla. "Verím, že v našom svete existujú sily dobra a sily zla. Nemám záujem na tom, aby som sa podieľala na propagácii temnoty. Ten film je jednoducho príliš brutálny." (Raccoon.city)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Cruise, Pitt a jízda do pekla

Cruise, Pitt a jízda do pekla

24.12.2013

Pokud se tohle povede, dvě vyzrálé megahvězdy se objeví na plátnech bok po boku už podruhé – určitě si vzpomenete na hororový epos Interview s upírem, kde Cruise trénoval Pitta v prokousávání tepen.… (více)

Interview s Ježíškem

Interview s Ježíškem

10.12.2011

Anne Rice, autorka desetidílné knižní série Vampire Chronicles, podle které vznikly filmy jako Interview s upírem či Královna prokletých, překonala koncem devadesátých let vážné zdravotní potíže,… (více)

Reklama

Reklama