Reklama

Reklama

Interview s upírem

  • USA Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (více)
Trailer 1

Napij se ze mě a budeš žít věčně... Když americká spisovatelka Anne Riceová publikovala svůj první román Interview s upírem (1976, česky 1996), kniha se nesetkala s právě vlídným kritickým ohlasem, ale stala se natolik oblíbenou, že autorka v následujících desetiletích vydala celkem jedenáct pokračování známých pod souborným názvem Upírská kronika. Bylo jen otázkou času, kdy o látku projeví zájem Hollywood. Na začátku devadesátých let filmová práva získala společnost Davida Geffena a pověřila autorku napsáním scénáře. Režie se ujal irský tvůrce Neil Jordan, který dosáhl velkého úspěchu působivým dramatem Hra na pláč. Film Interview s upírem (1994) byl kritikou přijat vesměs kladně a stal se velkým diváckým hitem. Hlavní roli upíra Louise, vyprávějícího svůj více než dvousetletý životní příběh mladému novináři, vytvořil do té doby jen málo známý Brad Pitt, který se rázem stal populární hereckou hvězdou. Jeho partnerem v úloze upíra Lestata byl Tom Cruise, jehož obsazení bylo sice zpočátku předmětem rozporných reakcí (autorka dávala přednost Rutgeru Hauerovi), ale po dokončení filmu byla jeho nezvykle záporná postava přijata s respektem. Ohlas snímku podnítil určitou obrodu upírské tematiky, která byla později úspěšně prezentována především formou televizních seriálů, např. Pravá krev nebo Upíří deníky. Film je věnován předčasně zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát postavu mladého novináře, jehož nakonec ztělesnil Christian Slater. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (43)

  • Průběžně existovalo přinejmenším dvanáct verzí scénáře, podle kterých se měl film změnit například v alegorii na Vietnamskou válku nebo dokonce v muzikál. Byl učiněn i pokus změnit hlavní postavu v ženu. (NIRO)
  • Samotný začátek natáčení nebyl nejsnadnější. Tom Cruise (Lestat) k tomu řekl: "Vzpomínám si na první natáčecí den, kdy jsem se měl vrhnout na krk Brada Pitta, a nálada byla dosti rozpačitá. Když se začíná hned jednou z nejobtížnějších scén, je samozřejmě všeobecná nejistota zvlášť citelná. K tomu jsme navíc měli potíže se světlem, s maskami a s mými kontaktními čočkami - ještě to všechno nešlo dohromady a po týdnu jsme museli s detailními záběry začít znovu." (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 60 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 105,3 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 223,7 mil. (NIRO)
  • Natáčelo se mimo jiné na plantáži Oak Alley v USA. (ČSFD)
  • V knižní předlože upíři pláčí krvavé slzy, protože všechny jejich tělesné tekutiny byly po přeměně na upíry nahrazeny krví. Ve filmu ale vidíme plačící upíry ronit normální lidské slzy. (Morien)
  • Tom Cruise (Lestat) se na roli připravoval tak, že sledoval videa divokých lvů útočících na zebry. (Morien)
  • Ve článku, který vyšel v září 2011, se Brad Pitt (Louis) vyjádřil, že pro něj celé natáčení bylo velmi nepříjemné. Jeho kostým, líčení i kontaktní čočky byly velmi nepohodlné a také se cítil velmi nesvůj kvůli tomu, že musel takzvaně "hrát druhé housle" Tomu Cruiseovi (Lestat), na plátně i mimo něj. Byl ze situace tak zoufalý, že prosil svého kamaráda (producenta), aby mu pomohl najít způsob, jak film opustit. (Morien)
  • Maskéři vytvořili éterický vzhled upíří kůže, skrze kterou prosvítají tmavé žilky, tím způsobem, že zavěšovali herce hlavou dolů a čekali, až se jim krev nahrne do hlavy. Potom pomocí make-upu obtáhli jejich žíly. (Morien)
  • Film je adaptací stejnojmenného románu, který vyšel poprvé v roce 1976. Anne Rice poté pokračovala v "Upířích kronikách" až do roku 2018. Série čítá celkem třináct románů, u nás většinou nevydaných: "Interview s upírem" (1976), "Upír Lestat" (1985), "The Queen of the Damned" (1988), "The Tale of the Body Thief" (1992), "Memnoch the Devil" (1995), "Upír s tváří anděla" (1998), "Merrick" (2000), "Blood and Gold" (2001), "Blackwood Farm" (2002), "Blood Canticle" (2003), "Princ Lestat" (2014), "Prince Lestat and the Realms of Atlantis" (2016), "Blood Communion: A Tale of Prince Lestat" (2018). Ságu rozšiřují ještě dva romány z cyklu "Nové příběhy o upírech": "Pandora" (1998) a "Vittorio the Vampire" (1999). V 90. letech Rice propojila tento svět se svou další sérií, "Trilogií čarodějnic rodiny Mayfair", obsahující knihy "Hodina čarodějnic" (1990), "Lasher" (1993) a "Taltos" (1994). (NinadeL)
  • Líbací scény postav Brada Pitta (Louis) a Kirsten Dunst (Claudia) hercům vadily a chtěli je vyškrtnout. Autorka předlohy Anne Rice na nich ale trvala. Kirsten Dunst se tak vůbec poprvé před kamerou líbala. (Nancy...)
  • Nabídku na roli odmítl Jeremy Irons. Důvodem bylo mimo jiné to, že nedlouho předtím hrál v Domě duchů (1993), ve kterém na sobě musel mít mnoho make-upu, což nechtěl v tak blízké době absolvovat znovu. (Geriel)
  • Postavu Lestata de Lioncourt (Tom Cruise) napsala autorka předlohy Anne Rice podle svého manžele Stana. Louise (Brad Pitt) napsala podle sebe samé, z období, kdy truchlila za svou zemřelou dceru. (Morien)
  • International Horror Guide film ocenil nejlepším hororem roku. Dvě ceny MTV si odnesl Brad Pitt (Louis) - za nejlepší mužský výkon a nejpřitažlivějšího muže -, jednu dostala Kirsten Dunst (Claudia), konkrétně za nejlepší průlomový výkon. (Morien)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Cruise, Pitt a jízda do pekla

Cruise, Pitt a jízda do pekla

24.12.2013

Pokud se tohle povede, dvě vyzrálé megahvězdy se objeví na plátnech bok po boku už podruhé – určitě si vzpomenete na hororový epos Interview s upírem, kde Cruise trénoval Pitta v prokousávání tepen.… (více)

Interview s Ježíškem

Interview s Ježíškem

10.12.2011

Anne Rice, autorka desetidílné knižní série Vampire Chronicles, podle které vznikly filmy jako Interview s upírem či Královna prokletých, překonala koncem devadesátých let vážné zdravotní potíže,… (více)

Reklama

Reklama