Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Recenze (100)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jordanovo masterpiece a jeden z jeho nej filmu. Podle skutecnejch udalosti natoceny boje Irska za svobodu, tudiz jsem cekal nejaky politikareni, ale to je velkej omyl, tohle bych skoro az nazval valecnym filmem. Dve hodiny narvany akci, neustalejma prestrelkama, vrazdama, vybuchama a do toho sem tam nejakej ten policitkej proslov. Na posledni pulhodinku sice tempo ponekud zvolni, ale to vubec nevadi. Navid do toho nacrtnuta romanticka linie s roztomilou Roberts a proste skvely emoce a napeti. K tomu vsemu to je navic fantasticky natoceny a herci ze sebe davaj vsechno, charizmatickej Neeson jako vudce bojovniku a pozdejs trochu politik Collins, kterymu sezerete kazdy slovo, perfektni Rickman, kde obzvlast v druhy polovine vas jeho vykon az dojme. No a pak Aidan Quinn, kterymu staci, aby se na vas podival, tak charismatickej ma xicht. A krome toho hraje taky perfektne. Takze proste takovyhle lekce z historie mi vyhovujou, neco se dozvim a zaroven skouknu skvelej film. Jasnejch 5*. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Irsko a irskou hudbu mám ráda, tak proč se neponořit trochu i do její historie. V tomhle případě do doby, kdy byla založena IRA Michaelem Collinsem. Zrovna tak jak je Irsko drsná zem, tak i takovým způsobem bojovala za svou nezávislost. Chvílemi až moc kruté drama se skvělým výkonem Liama Neesona i když věkově mě do této role moc nesednul, tady vypadal o dost starší (ale zřejmě splňoval všechny atributy této role) a s vynikajícími herci ve vedlejších rolích to byla velmi poutavá podívaná do minulého století. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Krvavá neděle. A taky pondělí, úterý, středa a zbylé dny v týdnu.. Spirála násilí stojící za přerodem smaragdového ostrova je Jordanem podána ve stejném duchu jako způsoby hlavního hrdiny, tzn. chaos a energičnost (všimněte si, jak je Neeson prakticky v každé scéně v pohybu), ale přitom se snaží vyjít vstříc i divákům, co o boji za irskou nezávislost nemají ani ahnung. Rozhodování mezi třemi a čtyřmi hvězdami nakonec usnadnily spolehlivá jména i v drobných rolích, jímavý hudební doprovod (Goldenthal, irské lidové písně) a Mengesova kamera v nočních scénách. Dilema měl i „Big Fella“ Collins, když přemítal, jestli poslat další lidi zabíjet, ale pak si asi vždycky vzpomněl na třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona a jeho: „Strom svobody musí být čas od času osvěžen krví vlastenců a tyranů..“ ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan mi omnoho viac ulahodil čistokrvnou upírsštinou (Interview s upírom) a melancholickou romantikou (Hranice lásky), ale Michael Collins vo mne napriek perfektným hercom a dobrému scenáru nezanechal takmer žiadne dojmy. Bohužiaľ, mne čoby zhýčkanej milovníčke Hollywoodu nestačí k 100%tnému uspokojeniu "len" prepracovaný obsah. Zmocnil sa ma nepríjemný pocit, akoby som sa dívala na nezáživnú televíznu drámičku na nedeľné poobedie, ktorá v rámci vizuálu nemá vôbec čím nadchnúť, práve vďaka tomuto nedostatku si na razantného bojovníka za Írsku slobodu o mesiac už ani nespomeniem. Škoda, že tento významný politický námet nedostali do rúk majstri filmárskej zručnosti - bratia Scottovci, Fincher, .... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Filmů o IRA, její problematice a historii tu bylo už několik. Od moderně pojatých, pojednávajících o situaci z před několika let až po ty starší, popisující utváření a osobnosti, které přímo ovlivnili dějiny a sled událostí. Michael Collins se řádí do druhé sekce, avšak díky bohu zde absentuje přílišná škrobenost a velkohubost, která se tak často ve filmech podobného ražení (velký hrdina) objevuje. Neeson sice hraje výrazně mladší postavu, ale charizmatický a věrohodný je dost. I jeho projevy jsou vcelku působivé (samozřejmě i práce režiséra, potažmo scénáristy). Výtečné jsou kostýmy a výprava (tradičně skvělý Jordan) a překvapí i prakticky naprostá absence patosu. Velké válečné sekvence působí v rámci možností tvůrce relativně věrohodně a být zde ještě trochu více emocí (...patosu...), byl bych spokojenější, ovšem to už je jen a pouze osobní vkus. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Revoluční hrdina sjednocující masy a toužící po svobodě v podání Liama Neesona naštěstí není tím typickým nudným historickým kápem, o kterém se točí co dva roky nějaká historická story. S citem na detail natočený snímek ho představuje také jako zakladatele IRA, známé pro své teroristické praktiky, přesto se na jeho sympatiích ze strany diváka nic nemění. Kamera, výprava, hudba i herci = výborné, akčnější sekvence jsou příjemným osvěžením, působí věrohodně a řemeslně precizně, jen emocí bych prosil příště o trochu víc. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach najlepší film od N.Jordana.Ani neviem čo by som chválil skôr.Príbeh pravdivý, napínavý a v závere dojemný.Herecké výkony všetkých účinkujúcich sú na vysokej úrovni. S.Rea na malej ploche stvárnil nezabudnuteľnú postavu. L.Neeson ako zakladateľ a vodca IRA je v tej postave ako doma, možno aj preto, že je Ír. Dokonalá hudobná zložka iba podtrháva výnimočnosť tohto diela, ktorému nechýba vôbec nič. Je tu priateľstvo, láska, zrada a pomstichtivých mladíkov možno viac, ako by sme chceli. V závere zaznie krásna skladba od Sinead O´ Connor. Boj o vytrhnutie sa spod anglickej nadvlády trval stáročia a aj s úsmevom je pojatá scéna slávnostného preberania hradu, kde sa M.Collins omeškal. Nervóznym angličanom odpovedal: " My sme čakali 700 rokov, vy môžete počkať 7 minút". Kto film ešte nevidel, nech nečaká ani 7 sekúnd a rýchlo si ho zoženie. Film s veľkou výpovednou hodnotou a byť tak učiteľom dejepisu ,určite by som ho dal žiakom povinne pozrieť.U nás zatiaľ dostupné iba obojstranné DVD bez podtlače od Warnera. Film 100%. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan u mňa počas LFŠ 2005 jednoznačne bodoval, síce som od neho zhliadol len dva filmy, no u oboch ma svrbela ruka na plné hodnotenie. MICHAEL COLLINS má všetko, čo potrebujete uprostred maratónu viac či menej "festivalových" a (pseudo)artových filmov - hviezdne obsadenie, vašej pozornosti hodný príbeh a hlavne skvelú réžiu (zvlášť scény zachytávajúce vykonávanie "špinavej práce" mi aj vďaka výraznému soundtracku privodili príjemné zimomriavky). Len vám neodporúčam čo len na minútku rezignovať od diania na plátne, môže sa vám to nepekne vypomstiť. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V podstate zaujímavý životopisný film, avšak dĺžka mu dosť škodí. Niečo na spôsob Gangov v New Yorku aj keď nie tak dobré a so slabším režisérom. Vo filme sú popravy, že by sa za ne nehanbil ani Godfather, skvelí herci a človek sa pri filme aj niečo priučí z histórie. Čo sa týka hudby, tak si po 10 hodinách nepamätám na žiadnu pesničku ani melódiu. Na záver napíšem že som si nejak zvlášť hlavnú postavu neobľúbil a nevžil sa do nej, ale čiernobiely záver je spracovaný pekne ale myslím že to už je neskoro na to, aby ma tento film dojal. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, příběh s obrovským potencionálem, založeno na pravdivé události a i přesto jsem se místy dost nudila. Celý příběh je poměrně rozvelký, romantická linie děje působí nedopracovaně - Julia Roberts by mohla být nahrazena figurínou a asi bych si toho ani nevšimla, konec, který už je jen jakýmsi nutným vysvětlením - prostě kde nic tu nic! Finální zjištění, že 31 letého Collinse hraje v té době 44 letý Neeson je pak už jen dalším z řady zklamání, jelikož naprosto mění celý pohled na danou událost a na Collinse samotného. 3/5 za scény se souboji a výborného Rickmana. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nejen skvělý film, z nějž jsem se mimo jiné dověděl mnohé o irském problému na Britských ostrovech. Protože jsem skutečné události, které jsou předlohou dramatu, neznal, užil jsem si i notnou dávku napětí. Znovu jsem v duchu tleskal umění Liama Nessona. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Miesto romantickej vložky s Kitty by som viac ocenil bližšie objasnenie sporu medzi Collinsom a De Valerom, ktorého vnútorné pochody boli v poslednej scéne iba letmo načrtnuté. Sám režisér Neil Jordan uviedol, že nechcel, aby De Valer pôsobil v očiach divákov ako ten, kto stál za smrťou Collinsa. Nerozumiem teda, prečo ho práve tak vykreslil. Inak je však Michael Collins výbornou životopisnou drámou, ktorá vhodne dávkuje emócie a napätie až do očakávaného finále. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, o Michaelovi Collinsovi som doteraz vedel prakticky veľkú nulu, takže prínosom je, že som po filme do istej miery informačne bohatší. Na druhú stranu je ale otázne, do akej miery tam niektoré udalosti boli prifarbené. Ale to je vedľajšie, pretože aj napriek snahe o dramatizáciu, je na celom filme najlepšia hlavne charizma Liama Neesona a záver, aj keď sa určite mnohí diváci musia čudovať, prečo jednal tak nerozumne.  Bolo jasné o čo ide. Samovražda? Ťažko povedať. Celkovo rozporuplné dojmy, čakal som viac. Priemer. 60/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vždy mi boli sympatické akékoľvek hnutia, ktorými sa nejaká komunita snažila zbaviť imperiálnej nadvlády, pričom nie je dôležité, o aké impérium v konkrétnom prípade ide. Impériá sa pozoruhodne podobajú. V prípade boja Írov proti anglickej nadvláde mám problém s tým, že okrem už zmienenej sympatie ma historické detaily príliš nezaujímajú. Film ma nenudil, ale ani vo mne nevyvolal väčší záujem. ()

Reklama

Reklama