Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet si žiadal charizmetického herca, ktorým Neeson nesporne je. Leeson je aj najväčším ťahúňom filmu, aj keď nie jediným, preto to celé dokopy funguje tak, ako by malo. Režijne rovnako bravúrne zvládnuté...meno Neil Jordan si musím zapamätať. Dej má väčšinou svižné tempo a dramatický spád, a aj keď sa jedná - z dnešného pohľadu by sme túto bandu mohli označiť ako - separatistov, ktorí neváhajú zabíjať za príslušnosť k tej či onej vlajke, divák si k nim dokáže vytvoriť vzťah. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

Reklama

numi 

všechny recenze uživatele

Silný film. Při plnění vražedných úkolů jsem si vzpomněl na Kmotra, a to snad mluví snad za vše. Neil Jordan navíc dává divákovi plnou kontrolu nad svými názory, nic mu nevnucuje, snaží se barvitě a skutečně ukázat něco, co je šedé a neskutečné. A daří se mu to výborně. Snad jen příběh "zamilované trojky" a důraz na postavu Julie Robertsové v závěru se trochu podbízivě vtírají do přízně, ale malá moucha dojem nepokazí. Zvlášť když je bravurně natočena. Výborný Liam Neeson a víceméně v jediné ženské roli také výborná Julia Roberts. [červenec 2006] ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Irové jsou drsný národ a tento příběh je zachycuje v období po první světové válce kde jejich vůdce či spíš nejaktivnější z aktivních Michael Collins usiluje o samostatnou republiku Irsko,ale když už se mu podaří po cestě plné krvi vyjednat s Británii dohodu,kde Irové musí přísahat věrnost koruně tak se mu stane osudné to co sám nepředpokládal a to vlastní lid,který chtěl víc než jen kompromis.Dobrý herecký výkon Liam Neesona (jak už je jeho zvykem) a menší role ,ale do významná docela velká pro Julii Roberts.Za mě celkově 75 % a čtyři hvězdy. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

To, že do role Irky obsadili Juliu Roberts, bych bral jako urážku irského lidu. Né kvůli tomu, že to je Američanka, ale proto že to je zrovna Julia Roberts. Na konci filmu jsme se dozvěděli, že Michael Collins zemřel ve věku 31 let - zajímavé je, že Liamu Neesonovi jsem tipoval tak 45 let už na začátku filmu (ve skutečnosti měl 43). A Aidan Quinn měl zas smůlu a ostrouhal, když šlo o ženskou (podobně to měl už v Legendě o vášni). Neil Jordan zas jede svoje rodné Irsko a tentokrát nám dá nahlédnout do počátků IRA a další zajímavé milníky irské historie. Osobnost Michaela Collinse si film opravdu zasloužila a můžu říct, že se povedl. Sice se povedl, ale ne natolik, abych jako ne-Ir byl nějak zvlášť unesen... ale koukalo se na to dobře. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Po úspechu Neila Jordana s Interview s upírmi (1994) sa štúdia pýtali, čo natočí najbližšie. Režisér a scenárista vyrukoval s Michaelom Collinsom, ktorého scenár mal v vymyslený už 12 rokov dopredu. (Elessar.)
  • Film sa natáčal v: Bray, Dublin, Hollywood, Rathdrum, County Cork (Írsko) a Dobbs Ferry (New York, USA) od 2. júla do 29. septembra 1995. (Arsenal83)

Reklama

Reklama