Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (234)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti minutách jsem obracel oči v sloup z patosu spojeného s 9/11 a nutno dodat, že pokud došlo na mluvené slovo, nebylo to v dalším průněbu o moc lepší, protože dialogy byly vesměs jen o motivačních proslovech. A mluvilo se tady dost. Co se akce týče, tak ta byla dobrá, ale jenom dobrá. Závěrečný útok byl sice o level výš a hodně mě bavil, ale občas jsem se při nem musel usmát. Fajn je zaprášená atmosféra i herci, ačkoliv o nich to tady zase tolik není. Kouknout se na to dá, ale docela mě to zklamalo. Čekal jsem větší pecku. 55% ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Jerry Bruckheimer nasypal chechtáky do vojenského filmu, obstaral nejhrdinštější ksicht Hollywoodu do hlavní role velitele, trikaři vytvořili krásné válečné scenérie, správně válečně ubrali barvy a celé to působí velkofilmem, který je vždy u tohoto military/specforces žánru vzácný, jenže... Jenže to režíroval člověk, který nevydoloval nic, co by oněch 12 Strong nějak přiblížilo divákovi. Postavy jsou sterilní, nesmrtelné, celá akce až neuvěřitelně neuvěřitelná, byť se jedná o "pravdivou tajnou operaci". Tedy proč si pár hrdinských scén nevymyslet, dělali to už Rusové za II. světové války. Film přichází již natolik vzdáleně od událostí po 11. září 2001, že i velký patriotismus Američanů nepomůže k nějakému nadšení a trojnásobnému návratu rozpočtu. Mnohem lépe zvládl podobnou výzvu Michael Bay se svýma 13 Hours. Takže tu máme dobrý zapomenutelný akční film: Kterak pár amerických vojáků naviguje bombardér na Talibánce a ve finále se pěkně po Rambovsku prostřílí na koních přes špalír nepřátelských AK47 & RPG. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Vlastne ani neviem prečo som si to pustil. Hlavne v poslednej dobe patriotizmom nasiaknuté filmy o vojne moc nemusím, no v tomto prípade to nebolo nič hrozné. Samozrejme smiešny americký trotlizmus tu je, a je ho pomerne dosť, no akcia čo to napravila. Tá bola dobrá, aj keď som sa nestíhal čudovať ako je vlastne možné, že sa tým americkým hrdinom podarilo všetkým tým guľkám vyhnúť. No ale asi sa im to podarilo neviem... vraj podľa skutočnej udalosti. Nechcem nikomu krivdiť, ale kľudne to mohlo byť aj tak, že do tých bojov s talibanom naši americkí hrdinovia hnali pred sebou tých chudákov afgáncov a oni len kontrolovali situáciu a navádzali rádiom bomby. Ale to je len teória :) Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak o téhle misi samozřejmě nic nevím a pokud se to alespoň částečně odehrálo tak jak nám filmaři předložili, musím před těma klukama ze speciální jednotky smeknout. To k reálu. Ohledně filmu je to horší. Americký patriotismus je z něj na diváka opět lit doslova kýblem. Já si uvědomuji, že Amíci to berou jinak. Opravdu, vážně a od srdíčka. A dokonce se mi to na nich líbí. Kde jsme my se svojí národní hrdostí a patriotismem? A přitom máme nač být hrdí. Dokonce na osobnosti a veliké události z dob, kdy se americkou prérijí teprve proháněl Vinetů a Tashunko Sapa... Uvědomil jsem si to onehdá opět u sledování seriálu Amerického Chopperu v TV. Nějaká nadace na 11.9. si zadala u staříka udělat motorku s odkazem na tuto tragédii. Kucí udělali celkem pěknej stroj a na nádrž dali znaky všech hasičských jednotek co tam tehdy při opravdu statečné záchraně lidí z evakuovaných Dvojčat zařvali. Domalovali k nim černou pásku a když se pak motorka ukazovala veřejnosti (točeno to bylo 2016) spousta Amíků při pohledu na mototku slzela a držela se pravou rukou na srdci! A to ani nebyli příbuzní obětí. Takže chápu, mají to jinak, zároveň ale točí filmy nejen pro vlastní publikum a tak by měl někdo normální to vlastenectví hrdinů krapet brzdit. Lokace z Afghánu (pokud to skutečně byl Afghán) byly krásné a i bojové scény celkem ušly. Samozřejmě oku znalce neušlo, že GRAD byl namontován an americkém náklaďáku a bylo tam toho více... Také bych se moc divil, kdyby jeden dušman s těžkým kulometem na pickupu nesundal najíždějící útočníky na koních až by řízky létaly... Nikdo také nevysvětlil, jak se najednou těch zbylých 6 z Alama naučilo jezdit na koni, když je dostali i oni... Nu což. B-52 potěšila i ty nálety. Díky počítačovým animacím dnes filmaři dokáží zázraky. Film beru jako takový dobrodružný výlet, něco jako ,,Divokým Kurdistánem'' a jen se dohaduji jak to mohlo být ve skutečnosti. Dávám za 3 pytle ovsa jako dar generálovi. * * * ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Chris Hemsworth je ve své roli Thora excelentní, ale v této roli? Asi mu chybí tvrdá ruka režiséra který by dokázal vyzdvihnout jeho kvality a nehledě na herecký výkon Hemswortha tento film jako celek taky moc nefunguje a hádám že mi za pár dni vyšumí z hlavy. Nedokázaly mě v tomhle filmu zaujmout ani akční scény což už jen toto vypovídá o kvalitách tohoto snímku . (17.6.19/TV) ()

Galerie (51)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu se převážně objevuje útočná puška značky Kalašnikov. Ale objevuje se zde i samopal/útočná puška československé výroby vzor 58. Například verzi se sklopnou kovovou ramenní opěrou, cca v polovině filmu, třímá v rukou před jedním z útoků kmotřenec generála Dostuma. Tato zbraň je mj. ve výzbroji jak afghánské policie, tak armády. (Michalechal)
  • Američtí vojáci opravdu dali generálu Dostumovi dárek. Nejprve mu dali krmivo pro koně, které ho moc nepotěšilo. Tak mu poté dali vodku, kterou už ocenil. (Gordy34)
  • Michael Shannon si zahrál vojáka ve filmu World Trade Center (2006), organizoval zde odvetnou akci za útok na „dvojčata“. Ve filmu 12 Strong hraje vojáka reagujícího na tento útok. Dalším hercem, který si zahrál v obou filmech, je Michael Peña, ten si však v prvním filmu zahrál policistu. (bagrneplave)

Reklama

Reklama