Reklama

Reklama

Bezfilmový festival

(festivalový název)
  • Čína Mei you dian ying de dian ying jie (více)
všechny plakáty
Čína, 2015, 79 min

Obsahy(1)

Ze dne na den byl zakázán 11. ročník Nezávislého filmového festivalu v hlavním městě Číny. Skončil dřív, než byl vůbec zahájen. Sledujeme rychlý průběh událostí od odstřihnutí budovy od vody a elektřiny až po zabavení veškerého majetku festivalu. Co přesně hrozí organizátorům kulturních akcí v zemi, kde je umělecká svoboda považována za zločin? Podvolí se, či se projekce přece jen uskuteční? Náhled do zákulisí organizace festivalu i postupů při jeho zrušení je s velkou dávkou napětí zaznamenán pomocí autentických záběrů především z mobilních telefonů pořadatelů, filmařů, aktivistů či kolemjdoucích. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

rerabinka 

všechny recenze uživatele

Chápu ztížené podmínky natáčení, ale i přesto jsem amatérštěji natočený festivalový dokument neviděla od roku 2009. Zklamání a debata po filmu byla mnohem přínosnější. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Občanskou společnost zde představuje skupina umělců, filmařů, kteří nemají politické ambice, pouze chtějí podporovat, vyrábět a promítat nezávislé filmy. Ani to však v současné Číně nemohou. Je to pocit jak z naší minulosti. Festival nepodpořila kulturní komise, je vykázán mimo Peking, pak zakázán úplně a pro jistotu do sídla organizace ukončí dodávku vody a elektřiny. Cenzurují sociální sítě. Potom policisté v civilu (nepřiznají se) zabraňují přístupu hostů, slovně i fyzicky je napadají a uniformovaná policie to ignoruje. Dojde k zabavení majetku a zatčení hlavních aktérů a až v tu chvíli je vidět odvaha místních a kolegů, kteří demonstrují před stanicí za jejich proupuštění. Je to jasná totalita a to hostující režisér tvrdil, že se situace zlepšuje.. ale že to také může být vývoj ve spirále, kdy před masakrem v roce 1989 na Náměstí nebeského klidu také se zdálo, že režim polevuje.. Bohudíky, že u nás takto "stabilizovanou" společnost (už/zatím) nemáme. Cenzura je aktivní a schválená díla se poznají podle loga zlatého draka na zeleném poli. Mezi zakázaná témata patří: filmy o náboženských a sexuálních menšinách, nezávislosti Tibetu, Ujgurska, Tai-wanu, znečišťování životního prostředí apod. ()

Reklama

Reklama