Jiříci Suchý a Šlitr tomu hlavně dávají správnou váhu. Jaroslav Satoranský taky nehraje špatně a snímku se nedá upřít snaha o poctivé zobrazení vojny. Jeden z mála filmů Antonína Kachlíka, na který se dá dívat!...(27.8.2003)

• gouryella

Hodne prumerna komedie z vojenskeho prostredi je jen jakymsi spatne usporadanym chuchvalcem nesourodych pribehu par pratel.(2.8.2002)

Ocení nejspíš ten který byl v těch letech (63-65) na vojně, a že vojna není kojná, to byl všeobecný fakt, příběh šmrncnutý o hudební a romantickou složku nebyl vůbec špatný, stejně tak jako dobrá snaha o poctivé a realistické vyobrazení tehdejší vojny. Líbila se mi i atmosféra, v tý době už dost uvolněná, krásná to doba, možná bych i měnil. Jen bych si možná v roli Karla Čiperky dokázal představit někoho jiného-ale budiž, každopádně co se týče fyzických proporcí, tak poloviční desátník Moraveček byl parádně ztvárněn, i já měl s takovým podobným tipem tu čest. Holky krásné, krom parádní ozdobičky Šoberky, která klukům při jejich prvním setkání naprosto vyrazila dech (ani se nedivím) mě zde zaujala i ta Karlova láska (hrála Jana Jobová-jediný film) do které se na první pohled zamiloval. A samozřejmě hudba, parádní dobové šlágry, ty zde hodně vynikly a film oživily. Marthos asi nebyl na vojně, protože by jinak věděl že zde normálně byli i 30+, to jestli bylo Šlitrovi v tý době už 40 (inu člověk je tak starý, na kolik se cítí) to bych nechal stranou (k vadě to tu rozhodně nebylo). Jen tak mimochodem, i v těch tvých oblíbených 30 letech, se objevovali mladší herci v podstatně starších typech rolí a nebo naopak, viz Plachta, Marvan, Pešek atd, takže když už kritika, tak prosím ne jen jednostranná. ps: Hovadina to může být jen pro Tebe, pro člověka která na vojně nebyl, kdyby ta možnost byla, tak byses ji bránil jako čert kříže:-)(2.10.2011)

Výstižné charakteristiky mých předkomentátorů vcelku postihují úroveň i ráz filmu. Kontroverzní pozitivnost scénáře i režijního zpracování je víc než vyvažována - a zároveň obhajována - hereckým obsazením, hudebním doprovodem i zřetelnou snahou o věcné postižení skutečných vztahů a atmosféry během dvou let, která byla tehdy nucena mužská část populace - nynější dědečkové a perspektivní pradědečkové - v armádě trávit. S jistou nadsázkou lze říct, že v zásadě přináší pravdivý, byť notně idealizovaný ráz vojny během komunistického režimu v jeho vrcholné fázi, kdy byl - bez ohledu na skutečný stav společnosti - v zásadě akceptován a přijímán. Je prost tlampačové agitace padesátých let, není tu však ještě ani rezignace a odstup let osmdesátých; vojenské filmy v české národní kinematografii z tohoto hlediska představují svébytný sociologický fenomén. Tento svým způsobem semaforácký film v sobě obsahuje jako mnoho jiných v té době - snahu věcně, zevnitř systému a v jeho hranicích postihnout skutečné nesnáze, ale i radosti a žaly mládí té doby; je dobově věcný. Buďjakbuď pohled na S+Š v uniformě je dnes jak pohled z jiného snu, z jiné doby. Snad právě proto může i dnes nacházet své diváky, dychtivé zvědavostí po obsahu věty "To když byla ještě vojna, tak ..."(12.9.2007)

• gudaulin

Z hlediska kvalit scénáře a režie snadno zapomenutelná, nevýrazná záležitost, navíc, co si budem nalhávat, taky náležitě zidealizovaná, ba vylhaná. Zajímavou jí ale dělá herecké obsazení - děvče Schoberovic je zkrátka k zulíbání a oba Jirkové ze Semaforu jsou kulturním fenoménem 60. let. Díky nim lze film považovat za doklad doby a hudebního umění téhle dvojice, která v té době vyprodávala divadelní představení na půl roku dopředu... Celkový dojem 40 %.(17.6.2006)

• NinadeL

A to jenom za účast Olgy, jinak je to suchý blábol.(4.3.2009)

• D.Moore

Dvě hvězdy za písně, debutující Olgu Schoberovou (nadabovanou Evou Klepáčovou) a Ctibora Turbu. Jinak mě na Bylo nás deset nezaujalo ale vůbec nic. Jaroslav Satoranský byl obzvlášť děsný.(1.10.2011)

• Ivoshek

Samotný obsah není moc zábavný a v podstatě je popsaný výše. Kvůli němu nemá moc smysl se na tenhle film dívat, ale na jednu hvězdičku to jakž/takž stačí. Další důvody pro hvězdičky jsem osobně nenašel, ale jednotliví lidé si mohou najít důvody pro sledování např. v podobě Suchého a Šlitra, herectví Jarolava "Kuby" Satoranského, luzného zjevu Olgy Schoberové či lásky k ČSLA. Existují určitě i horší české filmy z 60. let, ale i desítky výrazně lepších.(13.8.2007)

• Šandík

Děj filmu je sám o sobě prostoduchý až pitomý. Zřejmě za to může nejen hloupý námět (mimochodem, autorem knižní předlohy byl režisér filmu Antonín Kachlík), ale především nesmírně nudná a schématická režie. Přesně v duchu "angažované kritiky" se zde sice tepou zlořády jednotlivců, ale zároveň je film v zásadě nepokrytou agitkou, v níž jsou velitelé zásadně moudří, empatičtí a odpovědní... Situaci zachraňuje herecké obsazení... Za prvé účast (pravda, na poměry zvs notně přestárlých) "vojínů" Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra (takže se film mj. stává svérázným dokumentem o písničkách divadla Semafor v první polovině šedesátých let), za druhé účast mima Ctibora Turby, za třetí herectví Jaroslava Satoranského, Olgy Schoberové a několika dalších v té době začínajících herců... Snímek také disponuje místy i poměrně zajímavou a vynalézavou kamerou. Po pravdě řečeno jsem se ovšem ani tak nemohl dočkat konce, což se mi jinak při sledování filmů nestává moc často...(29.8.2008)

V r.1963 velmi populární komedie, díky přítomnosti českých hvězd 60.let Jiřímu ŠLITROVI a Jiřímu SUCHÉMU. Melodie z tohoto filmu dodnes zná celý národ.(30.9.2007)

• Marthos

Nejvíc mě rozesmálo, co k »veselohře s poláčkovským titulem« vypotil pseudohistorik Pavel Taussig: "Režisér Antonín Kachlík si vybral mezi protagonisty i dvojici S+Š. Nevadilo, že to byli už obstarožní záklaďáci, čtyřicetiletý Jiří Šlitr byl snad nejstarším vojínem v celém Varšavském paktu." Aneb jak vystavět stať o filmu na podobných hovadinách. Dnes na tom lze ocenit pouze jednu z prvních rolí Olgy Schoberové. Víc nic.(5.12.2009)

• cariada

O hudebním vojenském souboru. Na jedno podívání jo ,ale jinak nci moc. Písničky Suchý ,Šlir nesnáším.(1.8.2008)

• zette

Filmum venujicim se problematice vojaku, zvlaste pak zakladaku nikdy nepohrdnu. Zde slo ale o velmi bidnou zabavu, kterou nezachrani ani duo Suchy - Slitr, krasna debutujici Schoberova nebo pro me naprosto tragicky Jaroslav Satoransky. Vim, ze tento film uz nikdy nechci videt.(1.10.2011)

• solskjaer

Kachlíkovo obraz do vojenského prostředí z hereckým duem Suchý - Šlitr. Tenhle typ filmů moc nemusím, přijdou mi dost nezáživné a dost mě nudí. Jediným světlým okamžikem byla Olga Schoberová , kterou řadím mezi nejkrásnější české herečky vůbec!(22.11.2004)

• jatamansi

Dost příšerná vojenská agitka, povýšená ovšem Suchým, Šlitrem a řadou dalších hvězd na alespoň sledovatelný film. Děj to má, láska v tom je, lidé jsou pěkní, písničky se dají poslouchat. A k tomu mladý Ctibor Turba jako bonbónek navrch. Tehdejší branci to museli brát a dívky určite uronily slzičku do kapesníčku. A komu všechno bylo málo, alespoň se mohl koukat na Schoberovou.(4.6.2008)

Film založený na veľkej obľube Suchého a Šlitra. Dnes ako pre pamätníkov celkom dobrá zábava.....60%(29.11.2010)

• MaxipesFik

Svědectví o začínajících 60. letech. Místy rozverně hravé, místy naivně rozumující, ale neotráví.(26.6.2008)

Nemam rad zbrane, ani valku, ale Olinka je moc hezka.(11.4.2011)

Na vojně jsem byl v létech 63 - 65, poprvé jsem film viděl ve vojenském kině a jen jsem zíral. Okolo vojáků se točila spousta atraktivních dívek, lampasáci byli přísní, ale hodní a spravedliví. Snad takhle vojna tehdy vypadala, pouze já jsem měl smůlu....(16.4.2011)

A proč vlastně ne? Zajímavé, vtipné, umělecky propracované, plynulé. Pantomimická čísla mě pobavila, herecký průměr, nicméně scénář na slušné úrovni, jeden z těch zajímavějších černobílých snímků šedesátých let.(2.10.2011)