Rio Conchos

Rio Conchos

Western

USA, 1964, 107 min

Gordon Douglas

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +dobře padnoucí westernová hudba, poutavý příběh, zajímavé postavy -méně známé obsazení, o něco málo slabší zpracování/// Tak tenhle western mě chytl. Opět se příběh odehrává v souvislostech s válkou severu proti jihu a kde náš hlavní hrdina je jižan (dosti netypický hrdina se svými zájmy) . Indiáni mu umučili a zabili rodinu a on se teď mstí za pomocí opakovačky (kterou možná o něco později používal Old Shaterhand). To si všimou seveřani a chtě nechtě ho přimějí ke spolupráci. Následně se na cestu vydává pochybná skupinka ve které si každý musí hlídat svoje záda. Postavy jsou zajímavé a mohou si vás získat. Rád se tedy přikloním ke 4*./// Celkem 71%///(2.8.2009)

Jim Brown pomáhá bílým osadníkům při souboji s mocným indiánským náčelníkem, který terorizuje celé horské údolí..(2.8.2009)

Sotva průměrný western z doby po občanské válce, ve kterém jde o to, jak zabránit Apačům, aby se dostali k ukradené zásilce 2000 nových opakovacích pušek, které by mohly zdecimovat mnohé vojáky vítězné Unie. V dost nelogicky znásilňovaném scénáři plném omletých motivů a klišé sledujeme pátrací výpravu dvou vojáků a dvou podmínečně propuštěných vězňů s vozem plným střelného prachu za puškami a jejich novými majiteli v čele s bývalým plukovníkem Konfederace. Vlastní film je vcelku napínavý a má i docela slušnou atmosféru, ale ke konci sklouzne dost hluboko s úrovní, aby mohlo dojít k holywoodskému happy-endu. Trailer (viz): http://www.youtube.com/watch?v=q5UlVVT6tBQ(2.8.2009)

Tomuto westernu, ktorý má dobrý príbeh aj peknú hudbu chýba hlavne sympatický hlavný hrdina. Aj keď všetko funguje tak ako má, predsa len taký modrooký James Stewart v hlavnej úlohe by určite tento film vytiahol z priemeru. Film 60%.(26.7.2010)

Upozornění pro někoho zodpovědného: oficiální text distributora o Jimovi, který si musí vybojovat jakási práva, je naprostý nesmysl. Jde o akční western, v němž kapitán armády (S.Whitman) uzavře spojenectví se zatvrzelým apačobijcem (R.Boone) a Mexičanem odsouzeným k smrti, aby vypátrali ukradenou zásilku opakovacích pušek. Dobře napsané postavy a zajímavé dějové zvraty. Někteří "komentátoři" tady však plácají tak, že je zjevné, že film (uvedený 2.8. na Primě) neviděli.(2.8.2009)

• danecek24

22. Zlatý Glóbus za rok 1964 - nominace (1) - Nejlepší herec (drama) - Anthony Franciosa(11.1.2009)

• Terva

Já fandil indiánům. HOW(5.1.2012)

• st.verka

Celé jako by to chvílemi ztrácelo děj. Ve své době možná slušné béčko, nyní bohužel opravdu slabé.(2.8.2009)

Dobrý no málo známy a vcelku zábavný western, doslova s prvkami jemného čierneho humoru, irónie či sarkazmu. Nemám výhradu (ako niektorí) dokonca ani k výberu obsadenia hlavných postáv. Jeden z mála westernov, ktorého jednou z hlavných postáv je južan, bývalý vojak Konfederácie. Z ďalších "južanských" westernov môžem odporučiť napr. Alvarez Kelly (1966)-páčil sa mi viac.(15.10.2010)

Evropsky natočený western se skvěle nihilistickým Richardem Boonem.(9.7.2010)

americká replika na italskou odpověď americkým westernům, začátek mnohaletého dialogu...(2.8.2009)

skvelá klasika so skvelými hercami točená v typickej westernovej kulise.... len škoda, že verzia na tV Prima bola opäť vysielaná v zostrihanej verzii 4:3, takže 75 % z plochy plátna volo vystrihnutých.... dokedy budú TV takto zhovˇädovať filmy ????(28.11.2009)

na svou dobu slusny, ale stejnak ztrata casu..(2.8.2009)

Film s neoprávněně nízkým hodnocením. Výborný a originální děj-ano, některé scény nejsou příliš akční, ale na tom film postaven není. Je dobře propracovaný, a neobjevují se tam chyby, kdy v jednom záběru má rozeplou košili a v druhém ne apd. Jenom ten konec nic moc....(14.7.2010)