Reklama

Reklama

Deník babičky Němcové

(studentský film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 1999, 28 min

VOD (1)

Obsahy(1)

"24. září. Neděle. Dnes bylo zase teplo. Přesto, že bylo od rána zataženo, tak bylo pěkně. Ráno 10 až 12, přes den kolem 20 stupňů. Kolem poledne se začalo vyjasňovat, ale dlouho to nevydrželo. Odpoledne bylo zase zataženo a mlhavo. Pepa, Alen a děti šli odpoledne do lesa k altánu. Děti od altánu mávaly a volaly na dědu. On byl u řeky na rybách, já jsem na ně mávala z okna. Bylo prý tam moc pěkně, i trochu hub přinesly. Já jsem si odpoledne povlékla peřiny a uklidila náš pokoj, včera jsem se k tomu nedostala. Tak jsem měla vlastně skoro celou neděli pracovní."

Tak zní první zápis filmu natočeného podle deníku babičky Němcové ze Zbraslavi v Praze, která si v průběhu 25 let na konci minulého století každý den zapisovala předpověď počasí či jeho podobu a osobní, rodinné, místní i společenské události. Babička Němcová zemřela pár měsíců před natáčením filmu, ve kterém z jejího deníku čtou lidé, kteří se v jednotlivých zápisech objevují. Vznikl tak filmový deník o tom, že život každého z nás může být jedinečným "podnebím". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

"...Pepa Lucce rozbil hlavu kladivem..." . . . No teda... 8-o . . . Škoda, že ji nerozbil i Gogolovi... I když jde vpodstatě JEN o >školní cvičení< (s jakousi podporou ČT, že...), tohle je nehorázné svinstvo, jak si čudlácká pražská prasata chrochtají na koncesionářských poplatcích, nakydaných pro >vyvolené< v korytech televize (veřejné) dojné krávy... .-( . . . Větší ubohost nebyla fuckt ani ta pseudoskautská sračka Břéti R. . . . Chcanky hovna... - - - P.S. Začudlil si i >slušňák< Špaček. Však proč né, žé... Tak však oni už chlapci ví, JAK NA TO... - - - P.P.S. Předpokládám, že ta čtyřhvězdičková hodnocení zde jsou další kumpáni z téhle vykutálené famílie... Howgh. :-[.. - - - - - (Poprvé s úžasem sledováno na >jiném prostoru< 12.12.2008, komentář s nutkáním na zvracení zde jako první - 12.12.2008) ()

Master19 

všechny recenze uživatele

29. ledna, čtvrtek. Karla Mráčková. Dle předpovědi oblačno, 1+3 stupně, severovýchodní výtr. Chvilku jsem kroutil hlavou, ale pak mě naivní, však svébytný deníček této amatérské meteoroložky okouzlil. Dokonce i zpracování je podařené - jednotlivé záznamy jsou vtipně pointovány a celkově dokresluje roztomilou procházku životními dojmy jedné babičky. PS: nejsem nikterak navázán na rodinu Němců, či Gogolů. ()

Reklama

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Hravý snímek, který experimentuje s různými filmovými formami zjevování paměti. Útržky volně plynou bez jasného ukotvení v čase, ikdyž jsou pravděpodobně řazeny chronologicky. V Deníku se mísí banálnost s absurditou (vojáci padající z mostu na zahradu), každodennost s historickými přelomy a středobod 'vyprávění' tvoří starosvětské křeslo. Meteorologické zápisy babičky Němcové napovídají vzdálenou příbuznost s českým géniem Járou Cimrmanem, ale její pokusy se zdaleka nemohou rovnat přednášce z Posla z Liptákova. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Aby členové rodiny působili přirozeně, byla drtivá většina záběrů se čtením zápisků natočena napoprvé a aktéři předem nevěděli, jakou pasáž budou číst. (Marla Singer)

Reklama

Reklama