Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej medzinárodne úspešnej čiernej komédie, ktorá je režijným filmovým debutom uznávaného islandského divadelného režiséra a filmového herca Baltasara Kormákura, sa odohráva v priam vidiecky pokojnej štvrti Reykjavíku, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť "typicky" islandskej depresívnej atmosféry rozprávania, obohatenej prvkami mrazivého čierneho humoru. Tragikomickým hrdinom filmu je dvadsaťosemročný Hlynur, povaľač, ktorému sociálna podpora bohato stačí na to, aby sa cez týždeň potĺkal a cez víkend si s kamarátmi užíval v rockovom klube v centre. Pohodlný život inteligentného, ale lenivého mladíka, ktorý netúži viazať sa, však končí v okamihu, keď si jeho rozvedená matka pozve na Vianoce svoju učiteľku z krúžku flamenca, Španielku Lolu - a šokovaný Hlynur zistí, že cudzinka je matkinou milenkou... Lola, ktorá poprehadzuje tradičné sexuálne úlohy, sa stáva hýbateľom pochybne pokojného života hrdinov. Zmeniť sa musí i Hlynur, ktorý vyrastal bez otca, vzdal sa mužskej úlohy a dlho odmietal prijať zodpovednosť dospelého človeka. Režisér však sympatizuje skôr so sebavedomými a samostatnými ženami než slabošskými mužmi. Napriek vypätej dramatickosti daných situácií (incest, drogy...) i cynickému komentáru hrdinu, sprevádzajúcemu rozprávanie, sám autor sa s prirodzenou ľahkosťou vzdáva jednoznačných odsúdení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přípomíná mi to české filmy poslední doby, které ve snaze být co nejúletovější vlastně způsobí absťák po obyčejných lidech s obyčejnými problémy. Tenhle film, jakkoli se v něm dějí ulítlé a nepravděpodobné věci, je ale natočen tak, jakoby spát s milenkou své matky, udělat si životní program ze sociální podpory, dělat děti na všechny strany a platit parkovné za cizí auta, protože to není zakázané, byly ty nejvšednější věci na světě. Opravdu povedené. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„To se může stát každému, že přefikne někoho v rodině“ Taková normální islandská vánoční komedie. Víceméně. 80% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

"Rodinná večeře, nebo pohřeb ... no, radši bych na ten pohřeb, tam by bylo aspoň o jednoho idiota míň." Pozoruhodná islandská komedie, která mě zaujala především tím, jak často mě dokázala překvapit, ačkoli jsem si po pár minutách myslel, že už mě překvapit nedokáže, že už jsem připravený na všechno... Velmi sympaticky nekorektní kousek. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Příživník Hlynur vede báječný život. Buď se povaluje ve vaně nebo u počítače a večer vyráží pařit. Peníze pošle stát, matka vypere, uvaří, uklidí a postará se o všechno ostatní. Když mu dojdou cigarety, vrátí prázdné lahve. Jak jednoduché. Jenže i v Reykjavíku platí „ Co je v domě, není pro mě“. Nevšední film o nekonvenčních rodinných vztazích. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Fungující komedie s bizardní dějovou linkou a postavami. Co se člověku může stát, i když jeho život sestává z povalování a občasného poskakování v nočním klubu. Hlavní postava je v každém případě od začátku nesmírně sympatická a ke konci filmu si k ní člověk utvoří velmi srdečný vztah. Výborně funguje i chladné islandské prostředí a charakteristické hudební pozadí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Až umřu budu mrtvej. Před narozením jsem byl taky mrtvej. Život je pauza mezi smrtí." Hlynur je hňup přežívající v mamahotelu na trase výživný - podpora v nezaměstnanosti - starobní důchod. K tomu chlast, drogy a sex v čekárně na oddělení pohlavních chorob. Prostě týpek vhodnej k umrznutí. Jenže umí vypouštět skvělý moudra, takže už vím, že život trvá tejden, obličej je podpěrka na brejle, sex možná nebyl myšlenej pro chlapy, AIDS není vhodnej způsob sebevraždy a svět není jenom Reykjavík. To poslední jsem vážně netušil. Taky jsem nevěděl, jak se stát otcem svýho bratra, aniž bych spáchal incest, takže se musím přiznat, že se mi na Islandu líbilo a tamní sociální systém bych asi taky trochu podojil. A stejně je Hlynur hňup. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Zajímalo by mě, jaké jsem byl dítě. Byla se mnou sranda, nebo jsem byl už tenkrát idiot?" "Víte, proč mají Malbora v Americe bílé filtry a v Evropě žluté? Aby Keith Richards věděl, kde zrovna je." "Rodinná večeře nebo pohřeb... Radši bych jel na pohřeb, tam by bylo o jednoho idiota míň." Vtipná, přirozená, hořkosladká komedie, která nabíjí takovou pozitivně negativní energií. A Hlynur se krásně směje. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Proč vlastně ráno nedávají porno? Bylo by to jednodušší, když už ti stejně stojí.“ S Milenkou mé matky je bohužel docela nevyrovnaný film. Na jedné straně obsahuje „správně“ ironické, černohumorné prvky-tím myslím některé dialogy („Udělej to pro mě. Vzchop se. Nejedeme přece na pohřeb.“ – „Rodinná večeře, nebo pohřeb. Radši bych jel na ten pohřeb. Bylo by tam aspoň o jednoho idiota míň.“), stejně jako hlášky („Na AIDS jako metodě sebevraždy je nejhorší, že trvá moc dlouho.“), kterých není vůbec málo a daly by se takřka tesat. Nechybí také typ scén jako „trávení času v milovaném rodinném kruhu“ či „předávání dárku“, které mě osobně dostávaly do kolen. Pak tu jsou ale místy i přespříliš infantilní gagy, dále také snímek začne postupně dostávat až zbytečně absurdní grády, humor poněkud zavelí k ústupu a hlavní hrdina (kterého jsem si hned zpočátku maximálně oblíbil) se po oné párty pozvolna mění na magora (čímž začne pozbývat část mých sympatií k němu). Nadsazený a škodolibý konec film ještě udržuje v rovině slabších 4*, ale je škoda, že snímek zejména ve své druhé půli (i díky jakémusi „zvážnění“) sem tam ztrácí svoji počáteční šťávu. „Řekni mi, Hlynure, co ty vlastně děláš?“ – „Já?“ – „Ty.“ – „Nic.“ – „Nic?“ – „Nic.“ – „A jaký druh ničeho?“ – „Žádný druh ničeho.“ ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Náš malý chlapeček, nás všech. Lola bude jeho matka a moje matka bude jeho táta. A já budu jeho bratr, ale zároveň budu i jeho otec. Taky budu syn jeho otce a syn jeho babičky... a budu taky bývalý milenec jeho matky. Jak se s tím vyrovná? Černá, eroticky laděná tragikomedie s netradičním příběhem, u kterého se nepřestanete úsměvně šklebit od začátku do konce. Nikdy bych neřekl, že film z ledového Islandu dokáže takto zahřát srdce. A docela bych i věřil, že nějak tak to na tom Reykjavíkském předměstí vypadá. Poslední dobou zažívám příjemná překvapení ze všech koutů Evropy. Nejdříve skotský Aberdeen, poté gruzínské Léto ztracených polibků a nyní islandské S milenkou mé matky. Je dobře že evropský film má co nabídnout jak obyčejnému, tak i náročnějšímu publiku a v mnoha případech k tomu stačí i jediný film. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Seznamte se! Hlynur - potomek lesby a alkoholika, je od přírody pasivní a neškodný... Je unikátním originálem parazitujícím na solidaritě společnosti; trochu flegmatik, ale hlavně lenoch k pohledání:) sledovat jeho zivotní zdary, ale spíš jeho kroky vedle, to byla fakt zábavná podívaná! Tolik kuriózních scén, to se jen tak nevidí! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jsem jediný, kdo zbožňuje různorodé postavičky, které se v islandských filmech co šest minut zjevují? K nim si přidám Kormakurovo obsesi v podobě záběrů Islandské krajiny a severskou, ironickou, nadsazující náladu, humor barvy odění sněmu cechu vrahů lorda Odrakgliho a o dobrej zážitek mám postaráno. Pravda, v závěru 101 tróchen ztrácí dech a najde se i nějaká ta naprosto zbytečná scéna, jakmile se ale zas začne něco dít ohledně hlavní linky, je vše zapomenuto. Monstrózně tupým je však český název, stejně jakož i mnoho zdejších komentářů, které sou solidním spoilerem. Ne že by nebylo po patnácti minutách jasné, co se stane, ale i tak by měl být divák uchráněn prasáckejch vyzrazení, který předvedl třeba Hal_Moore. Trhat varlata a pouštět donekonečna titulní song z babovřesk za takovou dementnost,. Howgh ()

k212 

všechny recenze uživatele

Inu, po prvním shlédnutí musí tento konglomerát vtipných scének, zmatených až ujetých bonmotů hlavního hrdiny a jeho přátel, říznutý krásným výliskem sprostých slov, s probublávající elektronickou hudbou na pozadí, a s opravdu netradičními rodinnými vztahy, zákonitě nadchnout. Podruhé už zas tak tolik ne, potřetí už zevšední, toliko originální prvoplánovitost je mu vlastní. 75% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jak říci své matce, že otcem dítěte její milenky jste vy? Asi to jde dost těžko. Ale Hlynur si s ničím hlavu naláme a vše kolem teče jako cukrová voda. Ve filmu je neustále pořádná kosa a zdá se, že něčeho požil i všudypřítomný sníh. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Od 16tich na podpore, potom do ústavu a nakoniec dôchodok. Na Islande byť lúzrom nie je zrejme velký problém. Matky nemajú tiež problém živiť odrastených lenivých synov, ich sexy milenky v najlepších rokoch sa s nimi dokonca radi vyspia. Super život. Zrejme to Kormákur nemyslel úplne vážne, inak hor sa na Island. Cez víkend si ešte môžete všetci spoločne skočiť na nejaký fjord, alebo do kúpelov pri gejzíroch. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Hlynur je od prírody pasívny a neškodný. A o ňom a jeho živote je tento film. Film plný islandských bláznov, na čele ktorých je tento lenivý, flegmatický, na nič sa nehrajúci a pritom inteligentný chlapec. Výborne sa na to pozeralo, dobrá muzika a na konci fajin pocit. Taký pozitívny. V Baltasarových filmoch je vždy nejaká výborná vedlajšia postava, ktorá ma zaujme, tu to bola Hófí. Videné v rámci Challenge Tour 2015 : 30 dní so svetovou kinematografiou vol. 2 ()

Reklama

Reklama