Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezna Jůlinka je normální holka. Zatímco na zámek přijíždí poselstvo krále Huberta, který se uchází o její ruku, hraje si s vesnickými kluky. Když zjistí, že by si měla vzít ošklivého krále, poškorpí se s královskými rodiči a uteče do světa. Cestou se seznámí se dvěma milými chlapíky. Netuší, že jeden je opravdové strašidlo Mulisák a druhý vodník Brčál. Putuje s nimi světem a společně se přidají k cirkusu Kuldan. Tady se princezna opět setká s Frantou, který jí před časem pomohl z nouze. Když se pak mladík vinou úskočného padoucha, polykače ohně Dejmora, dostane do pekla, rozhodne se ho odvážná princezna zachránit. Dobrodružná výprava mezi čerty začíná. (TV Nova)

(více)

Recenze (76)

nash. 

všechny recenze uživatele

V roce 1956 sáhli filmaři do ladovské truhlice a vznikly skvělé Hrátky s čertem. O dvacet let později tam sáhli podruhé a vznikla dokonalá, i když jen televizní, Nezbedná pohádka. Pokud vynechám Kaňku do pohádky, tak deset let po Nezbedné sáhli filmaři do truhlice potřetí. A mohla to být další kouzelná ladovská pohádka, kterých je tak málo a přitom by si zasloužily zfilmovat snad všechny. Mohla, kdyby sympaticky pohodový scénář tak děsivě nezhyzdilo mizerné zpracování. Fádní a téměř bezradná režie, která jakoby Kachlíka příliš nebavila, laciná scéna postrádající jediný z kouzelných ladovských nápadů, odfláknutý střih a většinou mizerné herecké výkony ochotníků, kteří před kamerou zoufale bojovali s trémou nebo ospalostí, nejčastěji pak obojím. Esencí této herecké prkennosti je pak Mikula coby Franta, jehož projev musel byl utrpením pro něj, filmový štáb i diváka. ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Znam lepší pohádky,... ale i horší. Takže tak ty tři body jsou vhodné. Nevidím tolik negativů, jako ostatní, podle mě se v pohádce pro děti nedá hledat příliš kvality, napětí nebo dokonalých kostýmů. I když ano, mohlo by to být propracovanější, princezna by to mohla hrát i lépe. Ale vodník a strašidlo jsou supeeer! :) ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Kryptosoučasná rodina selsky barokního krále je podána a zahrána dosti sympaticky (oteckovský král, důstojná královna i neprinceznovská princezna jsou každý svým způsobem přesní), sebekarikační dvorské prostředí jako troškovina bez Trošky docela zábavné, ale i tak je to příšerná slabota. Že si princezna vyvolí cirkusáka, je prostě skandál, ale budiž, patří to k osobité poetice Ladových „zvrhlých“ pohádek. Problém je, že Ladova poetika v tomto filmu naprosto nefunguje, jak se ukazuje také na dvojici Mulisák – Brčál, z nichž jsem měl střídavě rýmu a vyrážku. O peklu raději nemluvím a jinak... no jinak nebudu opakovat, co zde již napsali jiní. Odpad to není, ale za vidění to nestálo. Od princeznina útěku byly pro mne jedinými spočinutelnými momenty „smlouva se dodrží“, zubař Nepuč a dvě ztracené Julie, ušla též scéna hospodské hádky s vojáky. Z komentářů doporučuji sportovec a Radek99, k nimž lze přečíst ještě třeba Mariin, nash. (jehož ovšem koriguji, že Hrátky s čertem nejsou „z Ladovy truhlice“, nýbrž z Drdovy), giovanni3, Ezis, offlineman. A to by k této pohádce stačilo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka na motivy Josefa Lady. Zlobivá princezna se nechce vdávat, na vdavky nemá ani pomyšlení. Radši uteče. Potká dvě dobromyslná strašidla, Habaděje Brčála a Mulisáka. Společně se dají k cirkusu. Získá si srdce mladého artisty Františka Kuldanů. Vysvobodí ho ze spárů pekla. Jak to v pohádkách bývá, i tady končí všechno dobře. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kteoru jsem vytrvale opomíjel, až jsem se k ní konečně po dlouhých letech dostal. Když opomenu většinou - kulantně řečeno - ne úplně povedené herecké výkony, ruku v ruce s pro mě nezajímavým obsazením a drahnou částí děje v cirkusovém prostředí, jež mě nezajímá už vůbec, jedná se o slabší průměr naší pohádkové tvorby. Začátek byl sice slibný a konec (zachraňování milého) maličko dojem napravil, ale rozhodně jsem viděl hezčí pohádky, byť z televizní tvorby. Oldřich Vlach mě jako jediný potěšil. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Na konci pohádky, když vojáci obléhají cirkus, jsou v pozadí na několik sekund jasně vidět sloupy elektrického vedení. (Mishell)
  • Scény s cirkusem vznikaly v obci Hroby u Radenína. Natáčení se zúčastnil cirkus Berousek, který na místní louce postavil maringotky a šapitó. Dnes na místě stojí bioplynová stanice. (Seteh)
  • Filmovým sídlem pana krále (Oldřich Vlach) byl zámek Červená Lhota. Dále se natáčelo na Hrádku u Úštěka, v Záluží, Varvažově či v Křešicích a okolí. (rakovnik)

Reklama

Reklama