Komando špionů

• Španělsko

Consigna: matar al comandante en jefe

Válečný

Španělsko / Itálie, 1970, 90 min

Hrají:

Craig Hill

Tenhle snímek italským válečným filmům reputaci nevylepší. Už samotný příběh, kdy pořádně nechápete, kdo vlastně pracuje pro koho a jaké k tomu má důvody, nestojí za nic. K tomu si přidejte trochu romantiky a spoustu nesmyslných keců o tom, jak je válka špatná a zlá. Už to zní možná hrozivě, ale skutečnost vypadá ještě hůř. Mám za to, že válečný film by se měl alespoň částečně držet dobových reálií. To tady nehrozí, takže se můžete těšit na španělské poválečné samopaly nebo americké tanky z konce 40. let, pomalované německými kříži. A jdeme dál, takže přihodíme pár nechtěně zábavných momentů (třeba závěr, kdy spojenecký agent vesluje na člunu k chaluhami obrostlé ponorce – je zajímavé, že k ní dopluje, když vesluje obráceně…) a příšerným způsobem ztvárněné bojové scény. Jako válečný film to nefunguje ani náhodou. Na druhou stranu, nijak zvlášť jsem se při sledování nenudil (film má velice snesitelnou délku), takže ve výsledku zapomenu, že se to mělo odehrávat za II. světové války a dám, s oběma očima zavřenýma, tři hvězdičky, nebo, chcete-li, 50%.(17.10.2008)

• xaver

Opět nepovedený válečný snímek z italské produkce. Španělé tomu moc nepomohli. Někdy přemýšlím, proč se do točení těchto filmů vůbec pouštěli. Snad jen proto, aby mi tahali peníze z kapes, protože na válečný snímek se nechám skoro vždy nachytat a DVD koupím v naději, že tentokrát to snad vyjde. Opět to nevyšlo.(15.4.2012)

Italské béčko par excellence. Uniformy "co dům dal", originální ošití těch německých, směs rozličných zbraní, výstroje a vehiklů porůznu zmalovaných. Do toho střihnuté záběry tanků z jiného italského filmu, jeptišky se samopaly, peroucí se partyzánky a Himmler v županu. To prostě nelze neocenit ;-)(15.9.2008)

• piglit

WTF?! Ale je to sci-fi. (Tak už to mezitím opravili - už jde jen o válečný filmík...) Čekal jsem jiný závěr - kdy špioni jsou natolik zpracovaní, že se automaticky přidají k druhé straně. Takhle to jen vyšumělo do ztracena. Zajímavé z vojensky-strategického hlediska bylo, že Němci zásadně posílali tanky a obrněná vozidla bez jakékoliv podpory, aby je mohli partizáni snadno zničit.(11.6.2009)

• karlos-rio

vynechám komentář děje této fantasmagorie, ve kterém jde o únos Rommela, celý film je velký omyl, spousta nesmyslných textů atd... no a některé scény? němci hledají v úkrytu americké špiony, ale nejdříve svítí baterkou do tváří žen... rozkaz velitele kdy potřebují zajmout agenty ukryté v domě-potřebuji je živé- tak do domu začnou pálit z tanku, hypnózou změní německým vojákům osobnost, která je pak stejná jako u am. zajatců a spousta dalších perel(10.3.2010)

• Jean_Calid

Naprosto šílený film, plný nesmyslného děje a historických chyb, jak už psal karlos-rio. Celkově to hodnotím jako ztrátu času a velké zklamání(24.9.2011)