Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veľkomestské sídlisko, zaliate augustovým slnkom, je prázdne a nepríjemné. Dvanásťročnej Alenke je smutno. Priateľky sú ešte na prázdninách, mama chodí do práce a Alenka je celý deň sama. Snaží sa skrátiť si dlhú chvíľu a vymýšľa si úlohu očarujúcej partnerky herca, ktorý býva v susedstve. Zoznámi sa i s mladým vojakom zo susedného balkóna. Jediné pekné chvíle prežíva v spoločnosti slepého invalida pána Taraba, ktorý odchádza do nemocnice a zveruje jej do opatery svojho vlčiaka. Alenkina matka má priateľa, ktorý je dievčatku veľmi nesympatický. Nie je nikto, komu by sa mohla zveriť a kto by ju potešil, a tak víta návrh pána Tarabu, ktorý chce svoj návrat z nemocnice osláviť. Pri nákupe sa Alenka stretáva s vojakom Pavlom a na druhý deň ho vyprevádza na stanicu, kde sa jej zrúti nádej prvého cituvého prebudeniea, keď sa objaví Pavlovo dievča. Alenka tak opäť zostáva sama. Pred domom nájde vlčiaka a dozvie sa, že pána Tarabu zrazilo auto a že je zase v nemocnici. Je to zlá správa, ale spolu s ňou prichdáza niečo, na čo všetci podvedome čakali - dážď. Prší a napätie sa pomaly uvoľňuje... Film Karla Kachyni měl společný rozpočet s filmem "Setkání v červenci". (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Poezie šedi, poezie nudy, poezie mladé dívky.
Na tenhle film musí mít člověk správně odpočatý a naladěný sentiment.
V podstatě je to asi prezentováno jako film pro děti, o jedné české Lolitě z paneláku - jak v komentářích už pár lidí zmínilo, čímž je přijatelný i pro dospělé jedince jistého charakteru.
Kamera se přímo popásá na 12 leté dívence a člověk se diví, žasne, ale pravdou je, že kdyby měl koukat na film, odehrávající se v paneláku, aniž by ta šeď byla vyvažována nějakou krásou, propadl by buď depresi nebo skoncoval s televizí. 
Připadá mi, že Kachyňovy Lolity (z filmů jako Závrať, Vysoká zeď, Robinsonka, Lásky mezi kapkami deště - jsou přitažlivější a snesitelnější než ty americké - bez šovinismu - jeden americký film, který se svou poetikou něčím blíží je třeba Bílý oleander.

Katee

Katee (hodnocení, recenze)

Strašně zajímavý, zvláštní a na svou dobu originální film. Viděla jsem ho snad před 13. lety (bylo mi 7) a pamatuju si, že jsem z něj měla velmi zvláštní pocit. Dokonce jsme ho měli tuším i nahraný na VHS, ale nějak se pak ztratil a já jej až do nedávna, kdy jej konečně dávala čt1, neviděla. Pamatovala jsem si z něj jen jeden okamžik, takže jsem byla zvědavá, jak na mě film po tolika letech zapůsobí, jak jej budu vnímat už jako dospělá. Až na pár drobností, jsem si danou scénu pamatovala doře, což mě potěšilo, ale i tak jsem to už chápala zcela jinak. Například tehdy jsem hlavní postavy vnímala už jako skoro dospělé, asi tak jak jsem dnes já, :D jelikož mi ten věkový rozdíl mezi mnou a jimi připadal markantní :D Teď jsem byla věkem hlavní hrdinky celkem šokovaná, hlavně když se tam objevují lechtivé záběry na hl. hrdinku a pak také ona vášnivá podívaná v televizi ( kterou jsem si jako děcko kupodivu nezapamatovala :D ). Bývala bych dala všech 5 hvězdiček, kdyby byl film podle mých dávných představ, ale jelikož křivka času nezvratně maže a mení věci v naší paměti, tak je to pochopitelně nemožné, ale na druhou stranu tím jak mi film obrazovka po celou tu dobu nepřipomínala alespoň párkrát, tak to bohužel odnesl celý film, tím jak mě částečně zklamal. Ovšem zanechal ve mě nové pocity a poznatky, například jsem více vnímala celkovou atmosféru filmu a viznění panelákových álejí v šedých odstínech betonu a písku. Pravda, kdyby byla Alena starší a zavlekli do toho trochu romantiky s vojákem, to by vše vynahradilo a býval by film dostal ode mne 5 h. :)

Reklama

Reklama