Začíná docela všedně: Zaneprázdnění rodiče vezou svého syna k příbuzným do jižních Čech. Milan je zvědavý na dědečka, o němž doma hodně slyšel, nejčastěji to, že se chová jako "malej". Pokud jde o první dojem, určitě ho nezklamal: Přijede s rodiči do nejlepšího, právě když strýc Václav s tetou honí po dvorku čuníka. Ferda totiž není jen obyčejné prase na vykrmení, je to i dědův kamarád a proto ho děda občas pustí proběhnout. Tady se začínají odvíjet nitky příběhu o tom, jak stáří, které "chodí špatně, ale radí dobře" pomáhá mládí učit se radosti ze života z každého dne, učit vidět a rozpoznávat krásy (třeba s pomocí duhové kuličky), co jiní nevidí nebo vidí jinak... (oficiální text distributora)
Radyo
Krásný lidský lyrický příběh. Karel Kachyňa umí vyprávět.(31.7.2002)
Pohrobek
Mezi haldou filmů o střetnutí mladého chlapce se starým, klukovským dědečkem má Duhová kulička naprosto výjimečné postavení. Chtě, nechtě na nás zapůsobí svoji přirozeností, nevykalkulovaností, otevřeností a přívětivým pohledem jak na dospívání, tak na stárnutí a smrt. U Kachyni se rozdíl mezi televizním a klasickým filmem, co se týče obsahu, dost stírá.(7.3.2005)
Ej Hlemýžď
Vynikající výkon Lubora Tokoše v hlavní roli, s níž se po letech vrátil na obrazovku.(28.7.2003)
LiVentura
Podbarveno krásnou melodičností pana Fišera.(24.2.2010)
Aky
Tohle Kachyňa umí. A tak jako on už málokdo. Když si děj přeříkáte, je venkoncem o ničem, ale přesto na to koukáte a je vám dobře.(16.3.2011)
Jiří K.
Film který mi hodně dal - naučil mne strkat sirky do cigarety svýmu tátovi, jenž se i díky tomuto odnaučil kouřit, ...naučil mne balit ženský, ...ehm, to už je ale let, co jsem tenhle film naposledy viděl :) ... výborný L.Tokoš.(11.7.2004)
Braddy
Lubor Tokoš je zde skutečně skvělý a např. scéna s kolem je dokonalá. Jinak film dokáže pohladit po duši, nejen té dětské.(6.3.2005)
dr.fish
Zde se u Kachyni možná jedná i o kalkul, jelikož u takhle natočeného filmu je úspěch zaručený. Jenže ta lidskost v tom je a pokaždé mne to dostane, takže hlavně, že je sranda. Už léta se směju stejnejm místům a neochodí se to...80%(29.12.2011)
Rodin
Tento film mě velmi potěšil a pohladil po duši. Jen jsem zíral, že jde o stejného Lubora Tokoše, který hrál dálkově vystudovaného veterináře ve 4 vraždy stačí, drahoušku.(11.3.2010)
J R C Pecuchet
Tento film na mne zapůsobil velmi lidsky. Již tradičně velmi kvalitní scénář, obsazení i režie. Hudba : Luboš Fišer. Spolupráce pana režiséra Karla Kachyni a hudebního skladatele Luboše Fišera nejen na tomhle filmu bylo velmi šťastné rozhodnutí !(18.2.2011)
xaver
Laskavý humor vynikajícího režiséra a vypravěče Karla Kachyni. Úchavatný herecký výkon Lubora Tokoše. Jeho dědeček je uvěřitelný, laskavý, vnímající, ale především lidský. Takových dědečků kolem nás je hodně, ale často je nevnímáme, bereme je jako samozřejmost a často nejsme schopni je docenit. O to víc je snímek poutavý a čiší z něj pohoda, kdy i všední den je svátkem díky takovým lidem, jako je dědeček Tokoš.(4.3.2012)
Tiiso
Hezkým způsobem podaná konfrontace rozdílných generací, v tomto případě konfrontace příjemná a pro obě strany přínosná. Film je nenásilný a pěkným způsobem vyprávěný.(15.8.2008)
Předseda
Jeden z mých oblíbených rodinných.(6.4.2010)
Mykhaluu
Hurááá! Konečně jsem našel tenhle film!! Vždyť to byla naprostá bomba! Smutné! Veselé! Přirozené! Díky CSFD si také více všímám motivů mladistvé erotiky, která skutečně asi byla blízká panu režisérovi, jenž se o ni s diváky rád sdílel... :)(20.6.2010)
ursinko
Neopakovateľný filmový zážitok...Pan Tokoš s Pánom Kachyňom sa predviedli v plnej ľudskej kráse. Úsmevné, múdre a nesmierne ľudsky vtipné.(4.9.2011)
Ctx
Hlavně pozor na vajíčka... :-)))(22.3.2010)
vladous
Hluboký a pravdivý příběh. Prostě Kachyňa opět ukázal, že je geniální režizér, který umí vyjádřit život tak, co nám dává a co nám ubírá. Určitě 90%.(9.7.2011)